tweede dag Vierdaagse Heuvelland wandelingen overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 13e Vierdaagse Heuvelland wandelingen van 10 - 13 augustus 2000

wandelaar met stok medaille Heuvelland wandelvierdaagse nummer 13 Van 10 t/m 13 augustus 2000 werd voor de 13e maal de Vierdaagse Heuvelland Wandelingen georganiseerd. De start was vanuit de feesttent gelegen achter café Noben tussen de plaatsen Vilt en Berg en Terblijt in de gemeente Valkenburg aan de Geul.
1e wandeldag - de Groeve route
Nadat we de bebouwde kom van Berg en Terblijt hadden verlaten, liepen we over een smal pad dat op sommige plaatsen vrij steil naar beneden liep. Hierdoor ontstond filevorming en vertraging. We stonden zelfs een paar keer stil. Even voor kasteel Geulzicht bereikten we een asfaltweg. Spoedig verlieten we deze weer en door natuurgebied Ingendael bereikten we Hotel Restaurant Kasteel St. Gerlach.

Kasteel Sint Gerlach vindt zijn oorsprong omstreeks 1155. Ridder Gerlachus vestigde zich hier als kluizenaar. Het kasteel is grondig gerestaureerd en verbouwd tot een vijf-sterrenhotel/appartementencomplex met restaurant-, congres- en vergaderfaciliteiten, een overdekt zwembad en Kneipp-kuurbad faciliteiten.

We staken een spoorlijn over en liepen onder de A79-snelweg door. Daarop dwaalden we door het Kloosterbos. Hier werd de 4-daagse foto gemaakt. Kort daarop werd Chateau L’Hermitage bereikt. Het kasteel ziet er van buiten wel mooi uit. Maar het lijkt ons niet zo interessant om hier te vertoeven, omdat het vlak langs een snelweg ligt. Daardoor is het er erg gehorig. In het Houthemer Veld sloegen we af en volgden een stijgende grintweg naar buurtschap Raar. Vlak voor Humcoven sloegen we af en in Meerssen was de eerste rustpost. U wist vermoedelijk al dat er 3 afstanden worden georganiseerd, te weten de 14, 28 en 42 km en dat er gemiddeld elke 7 km een grote rust is. Na de rust staken we de A2-snelweg over en liepen nu naar het NS-station van Bunde. We dwaalden een tijd door het Bunder Bos met zijn hellingbossen en bergbeekjes. Daarbij volgden we eerst een tijdje de spoorlijn. We staken deze later over en bereikten daarop het plaatsje Geulle.

Geulle ontleent zijn naam aan het riviertje de Geul, dat vroeger onder of tegenover het dorp in de Maas stroomde, maar dat nu ongeveer 5 km. zuidelijker doet, aan het Voelwammes te Bunde, omdat volgens de overlevering de Maas de bedding van de Geul heeft overgenomen. De Geul ontspringt in het Belgisch Limburgse Moresnet, komt bij Cottesen (Epen) Nederland binnen en wordt o.a. gevoed door de Selzerbeek (Wittem), de Eijserbeek (Wijlre) en de Gulp (Gulpen). Het woord "Geul" betekent beek of rivier. Het woord Gulp is afgeleid van Göll-op, boven- of hogerbeek.

Door de bossen bij buurtschap Stommeveld werd de tweede rustpost bereikt. Met een omtrekkende beweging kwamen we in buurtschap Hussenberg. Hier liepen we langs het klooster St.Jozef en Huize Avé Maria. Spoedig daarop bereikten we het verste punt van die dag, te weten het plaatsje Elsloo. Hier was de derde grote rust. Langs het kasteel van Elsloo verlieten we de plaats weer. Even liepen we langs het Julianakanaal. Verderop liepen we langs de Hemelbeek. In Geulle kwamen we weer op het 28 km parkoers dat ons dit keer naar de vierde grote rust bracht.
Na buurtschap Moorveld en langs de westkant van buurtschap Kasen werd de A2-snelweg weer bereikt. Deze staken we over en kregen nu uitzicht op Luchthaven Zuid-Limburg. In Meersen was de vijfde en laatste grote rust. Op het marktterrein voor de basiliek van Meerssen was markt. Hier zagen we enige hele grote pompoenen liggen. Ook bekeken we de basiliek van binnen. Buiten Meerssen staken we een spoorlijn over en liepen daarna onder de A79-snelweg door. Daarna volgden we enige km’s een weg langs de Geul. In Geulhem verlieten we de Geul en liepen langs enige oude grotwoningen.

De woningen in de Geulhemer groeve werden tot 1912 daadwerkelijk gebruikt. Maar daarna ontdekten de Valkenburgers een uiterst lukratieve handel. Dat er mensen in de berg woonden sprak bijzonder tot de verbeel-ding van de toeristen. Om de rondleidingen wat spannender te maken waren er een aantal inwoners uit Valkenburg die in alle vroegte naar de grotwoningen afreisden, oude kleren aantrokken, de kinderen met modder wat armzaliger maakten en de toeristen gaven waar ze om vroegen: een sappig verhaal over de erbarmelijke omstandigheden waaronder zij in de berg woonden. Zij werden hier rijkelijk voor beloond en gingen 's-avonds in het donker naar hun warme knusse huizen terug.

Na nog een steile klim werd de finish bereikt na 7Ľ uur lopen. De afgelegde afstand bedroeg 42 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg