Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Een echte bruggentocht met WS78

embleem WS78 Op zaterdag 26 februari 2000 organiseerde WS78 een 40 km wandeltocht vanuit de gemeente Zaandam. In 1974 werden de plaatsen Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Worverveer, Krommenie, Assendelft en Westzaan samengevoegd tot de gemeente Zaanstad. De start was vanuit kantine Hellas Sport op Sportpark Hoornseveld, gelegen aan de Sportlaan.
Wanneer kan je een wandeltocht een bruggentocht noemen? Strikt genomen is dit al bij minimaal 2 bruggen. Wij zouden dit geen bruggentocht hebben genoemd als er maar 2 bruggen in het parkoers zaten. Nee, in deze tocht zaten maar liefst 48 bruggen, vlonders of dergelijke.
Een 2½ km lange grasdijk in de polder Oostzaan
Na en halve km staken we een kanaal over en volgden een rustige weg naar een drukke verkeersweg. Deze drukke weg was de A8-snelweg die we door een tunnel kruisten. Na 1500 meter bereikten we de Jagerplas. Het parkoers was hier weliswaar mooi. Maar de plas was aan twee zijde omzoomd door autowegen, respectievelijk de A7 en A8. Via het Jagerveld bereikten we weer bebouwing. En wel de wijk Plan Kalf, genoemd naar het aangrenzende poldergebied De Kalverhoek. Nadat we ook de A7-snelweg hadden gekruist bereikten we de Polder Oostzaan, gelegen in de gemeente Wormerland. . Hier volgden we bijna 2½ km een grasdijk, die vol lag met schapenkeutels en dergelijke. Van deze dijk hadden we een redelijk uitzicht op de omgeving. Het zicht was redelijk en niet heel mooi omdat het nog mistig was en het zicht zich beperkte tot een halve km.
Het Twiske, recreatiegebied
Dit is het wapen van Oostzaan. 
Dit wapen is te vinden op de 
lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op 9½ km was de soeppost in een schuur van Staatsbosbeheer in de gemeente Oostzaan. Daarna vervolgden we ons pad, nu over een asfaltweg langs de Wijde Wormer. We staken een spoorlijn over en herkende nu trajecten van Amsterdam-Hoorn. De zon was inmiddels doorgebroken. Het Oostzanerveld ging over in het Twiske.
Rond het Twiske liggen de plaatsen Oostzaan, Ilpendam, Landsmeer, Amsterdam, Zaandam, Purmerend. Deze plaatsen beheren het Twiske. In 1972 begonnen ze met het bouwen van het Twiske. Ze deden dit omdat er een grote vraag was naar recreatiegebied. Het Twiske moet 20.000 bezoekers per dag kunnen ontvangen. Er zijn twee soorten gebieden; een stil gebied en een druk gebied. In het stille gebied leven veel dieren. Het drukke gebied is gemaakt voor mensen die willen recreëren in het Twiske, maar daar niet alleen voor de rust komen.
Verschillende malen waren er parkoerswijzigingen. De overvloedige regenval, waar we deze winter mee te maken hebben, zorgde ook hier voor diverse trajecten met hoog water. Desalniettemin niettegenstaande deze situatie was het af en toe soppen geblazen. Verschillende keren volgden we gemarkeerde paaltjesroutes. Ook kwamen we nog langs paviljoen Het Twiske, geschikt voor al uw partijtjes en recepties. Maar nu waren ze gesloten. Daarna liepen we langs jachthaven Roemer. Verschillende zeilboten werden in gereedheid gebracht, maar voor surfen was het vermoedelijk nog te fris. Na een bospassage kwamen we nog door een afgezet begrazingsgebied voor paarden. Na 23½ km bereikten we de grote rust in Dorpshuis De Wije Ilp te Den Ilp, gemeente Landsmeer. Het was hier erg druk. Er waren wandelaars die na 20 minuten aan de bar te hebben gestaan nog niet geholpen waren. Opnieuw betraden we Het Twiske. Na zo’n twee km kwamen we 2 wandelaars tegemoet. Zij waren verkeerd gelopen (punt 77 en 101 lagen relatief dicht bij elkaar terwijl de grote rust punt 93 was). Ze besloten om alsnog naar de grote rust te lopen omdat dit voor hen hun eindpunt van deze tocht zou worden. Opnieuw herkenden we trajecten van Amsterdam- Hoorn, maar dan omgekeerd.
We verlieten Het Twiske langs een molen.
We liepen even door de gemeente Amsterdam
Vervolgens liepen we langs Geijenbreek, de Zuidwestplas en langs het riviertje Twiske bereikten we de gemeente Amsterdam. Hier was ook de koffiepost gelegen op 30½ km bij TOB sportvereniging afdeling Handbal in Tuindorp Oostzaan. Daarna zetten we koers naar de Coentunnel. Niet om er doorheen te lopen, maar er boven over. Opnieuw was er een parkoerswijziging aangebracht omdat grote delen van de hoofdroute onderwater stonden. Nu volgden we een lange weg (Zijkanaalweg) met allemaal woonboten langs de kant. Bij elke boot lag een tuin. En ieder had zijn of haar tuin heel mooi of heel lelijk of er tussen in ingericht. Op 35½ km was nog de fruitpost, nu weer in Zaandam. Nu volgden we nog ruim een km grasvelden, die gelegen waren tussen huizen. Ook hier maakten we de nodige slingers omdat gedeelten onder water stonden. Na een kleine 7 uur bereikten we moe maar voldaan de finish. Aan deze tocht hadden buiten verwachting veel deelnemers meegedaan, namelijk 417 man. Het was alles bij elkaar een hele mooie tocht geworden. In de middag hadden wolkenvelden de overhand gekregen. De maximum temperatuur bedroeg 8°. Het was de hele dag droog gebleven.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg