Vorig verslag Volgend verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van de vakantieverslagen van de Europäischer Fernwanderweg E6

Europäischer Fernwanderweg E6


datum donderdag 9 september 1999
traject Gifhorn - Clausmoor - Tankumsee - Elbe Seitenkanal - Ilkerbrusch - Schleuse Sülfeld - Jelpke - Klein Brunsrode - Gr. Brunsrode - Staatsforst Braunschweig - Wendhausen - bus naar Braunschweig.
afstand 36 km
wandeltijd 8¾ uur
weer licht tot onbewolkt
temperatuur 26°
overnachtingadres Hotel Restaurant Zum Stillen Winkel, Inh. Wolfgang Schindler, An der Katharinenkirche 12-15, tel 0531-44882, Braunschweig.
Overnachtingprijs DM 135

Na het ontbijt van 7 uur stonden we klokslag 8 uur voor de supermarkt, die om 8 uur openging. Spoedig liepen we weer op de officiële route. Nadat we door een bosgebied in Gifhorn hadden gelopen en nog door een straat in een buitenwijk verloren we de markering. Ik had de route goed bestudeerd en wist welke richting we moesten oplopen. Tot aan de rand van Gifhorn liepen we zonder markering. Daar troffen we deze weer aan. We liepen door het Clausmoor over een hele rustige weg. We staken het Atterkanal over. Dit kanaal is in Nederland ongeveer te vergelijken met het Wilhelminakanaal (bij Geldrop), maar dan nog wat smaller of het Apeldoornskanaal. Daarna kwamen we bij de Tankumsee met hotel. Bij dit meer was een heel groot strand en er werd ook (hoorbaar) gezwommen.
Im Landkreis Gifhorn, dem Südtor der Lüneburger Heide, haben sich der 62 ha große "Tankumsee" bei Isenbüttel und der 10 ha große "Bernsteinsee" bei Stüde mit ihrer wunderschönen waldreichen Umgebung zu einem El Dorado für anspruchsvolle Ferien- und Freizeitgäste entwickelt.
We liepen onder het Elbe Seitenkanal door. Daarna liepen we een tijdlang door het Staatsforst Fallersleben. Daarbij zagen we nog een vos. Na Ilkenbrusch liepen we even parallel aan een verkeersweg. Het viel allemaal niet mee met deze hitte. We rusten dan ook zoveel mogelijk in schaduwplekken. We staken het Mittellandkanal over via een voetgangersbrug langs een spoorbrug. Nu volgden enige km’s waar bijna geen beschutting was tegen de warme zon.
Bij een schuur stonden twee bordjes met wapens. Het ene wapen was van Landkreis Helmstedt (foto 41) en het andere bordje was van Landkreis Gifhorn (foto 42). Daarop bereikten we het plaatsje Jelpke. Bij een huis belde ik aan voor water in onze veldflessen. Daarna liepen we op korte afstand langs Klein Brunsrode. Verderop kwamen we door Gr. Brunsrode. Na het Staatsforst Braunschweig volgde ± 3km langs een verkeersweg waar auto’s heel hard reden. In Wendhausen namen twee mannen voor ons de laatste kamer van Hotel Waldruhe te Wendhausen. Met de bus reden we naar Braunschweig om te overnachten. We aten warm in hetzelfde hotel als dat we overnachtten. We hadden nog niet eerder zoveel betaald voor zo’n eenvoudige kamer. Op de kamer was eenvoudig ingebouwd een douche en niet in een aparte kamer zoals gebruikelijk is en er was een wasbak. Maar een toilet was op de gang.

Henri Floor & Coos Verburg

naar de top van deze pagina