Vorig verslag Volgend verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van de vakantieverslagen van de Europäischer Fernwanderweg E6

Europäischer Fernwanderweg E6


datum dinsdag 7 september 1999
traject Bad Bodenteich - Lüder (op afstand) - Elbe Seitenkanal - Wentorf - Hankensbüttel - Oerrel - Hermann Löns Gedenkstein - Heiliger Hain - Betzhorn - Wahrenholz
afstand 36 km
wandeltijd uur
weer onbewolkt tot zwaar bewolkt, ’s-Ochtends 2 buien, daarna droog weer
temperatuur 24°
overnachtingadres Gasthof Schönecke, inh. Anette Schönecke, 29399 Wahrenholz, tel. 05835/233.
Overnachtingprijs DM 100

Bij het ontbijt praatten wij nog even met de dame die het ontbijt verzorgde. Zij was wel eens in Holland geweest en ze verbaasde zich nog steeds dat bloemen uit Holland zo goedkoop en mooi zijn. Toen we weg wilden gaan was ze net even naar de bakker, waardoor we even moesten wachten.
Eerst liepen we naar de Kurverwaltung - Kurverwaltung Bad Bodenteich, Burgstraße 8, 29389 Bad Bodenteich tel. 05824/3539, 3541 of 3543 - en haalde de aangekondigde omleiding over een afstand van ongeveer 70 km, die ten zuiden van Bodenteich sinds 1984 van kracht was. De informatie was op 3 A4’tjes aangebracht en gaf op fotokopieën van 1:100.000 aan hoe de route verliep, waar overnachtingmogelijkheden waren met naam en toenaam en waar cafeetjes waren. De informatie was bijgewerkt voor het jaar 1999. Daarna deden we boodschappen, namen geld op bij een bank bij een geldautomaat (voor de eerste keer).
Daarna verlieten we Bodenteich langs een meertje. Daarna liepen we zo’n 9 km langs het Elbe Seitenkanal. Daarbij moesten we de eerste bui verwerken. Alleen een paraplu was voldoende. Eerst liepen we naar Wentorf. Bij het eerste huis stond een zitbank tegen de zijmuur. Daar hielden we een rust. Toen de eigenaar later buitenkwam en ons zag zei hij: “de afgelopen 3 weken is het heel mooi weer geweest, en nu ga je lopen en dan regent het”. Daarop zeiden we dat we al een paar weken onderweg waren. Daarna liepen we door naar Hankensbüttel.
Tot hier was het parkoers deze dag niet zo interessant. Maar dat veranderde. Langs de Isen Hagener See met zijn Ottercentrum kwamen we bij een mooi klooster, dat we echter niet bezichtigden.
Im Otter-Zentrum Hankensbüttel sind Fischotter, Marder und Dachse in ihrer natürlichen Umgebung zu beobachten. Die Besucher werden in diesem einzigartigen Naturerlebnis - Zentrum spielerisch an Naturschutzthemen herangeführt. Luftkurort Hankensbüttel, Kloster Isenhagen, 1245 Baubeginn, Kirche mit spätgotischem Flügelaltar um 1440, Renaissancekanzel von 1610, Nonnenempore mit Marienschrein um 1515; Klosterhofmuseum mit Kräutergarten (regionalhistorische Sammlungen im ehemaligen Speichergebäuse des Klosters aus dem 14 Jh.)
Langs de jeugdherberg kwamen we aan de rand van de plaats met de supermarkt Super 2000. Ook hier deden we inkopen. Daarna kwamen we in het rustige plaatsje Oerrel. Daarna liepen we even verkeerd, doordat een markering niet duidelijk zichtbaar was. Bij de Gedenkstein Betzhorn-Währenholz van Herman Löns (ansichtkaart 19) troffen en spraken we eerst een boswachter. We werden door de boswachter aangesproken. Om zijn hals droeg hij een verrekijker. Tot voor een aantal jaren had hij ook tochten gemaakt zoals wij dat deden. Hij vertelde dat de boeren uit de omgeving last hadden van zwijnen. Toen wij zeiden, dat we die nog niet hadden gezien, zei hij dat deze alleen s-nachts en in het vroege ochtendgloren actief waren.
Hij vertelde dat Hermann Löns een bekende Heidedichter was. Later troffen we ook de schepper van het gedenkteken Ernst Bührke, Im Siecke 15, 29399 Währenholz die in een rode auto kwam aangereden. Hij was bijna 75 jaar oud. We kregen van hem een kaart van de gedenksteen en een wandelkaart. We moesten vooral over de Heiliger Hain lopen. Maar daar overheen liep ook ons pad. Het was hier heel mooi met veel bloeiende heide en er stonden veel jeneverbessen. Aan het einde van dit heideveld stond nog een schaapskooi. Deze schaapskooi zagen we later thuis nog op een video bij het afspelen van een mooi muziekstuk. Heiliger Hain (Wachholderheide, reetgedeckter Schafstall aus dem 17. Jh.) 800jährige Eiche, Via Betzhorn liepen we naar Wahrenholz waar we overnachtten. In het hotel waar we sliepen, aten we warm.

Henri Floor & Coos Verburg

naar de top van deze pagina