Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 naar Leerdam

embleem WS78 Dit is het wapen van Leerdam.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 28 november 1998 organiseerde WS78 een 40 km wandeltocht vanuit Leerdam. De start was vanuit Theaterzaal Het Dak.
Eerst naar het centrum van Leerdam
De tocht voerde eerst naar het centrum van Leerdam met zijn fraaie stadswallen. Langs het water de Linge zaten 17 vissers rustig te vissen. Na een parkje verlieten we over een dijk Leerdam. We staken een spoorlijn over en volgden toen ruim 1 km een grasdijk/oude tiendweg. Deze kwam uit bij een industrieterrein van Leerdam. Daarna volgden we een smalle asfaltweg met af en toe fraaie boerderijen. Langs de kanten van de weg lagen sloten, die veelal nog bevroren waren. We zagen nog een poes op het ijs poepen. Na een kleine parkje volgden we zon 1 km over een verhard fietspad over de Lichte Kade. In een weiland zagen we een schaap op zijn rug liggen met zijn poten omhoog. Er zat geen beweging meer in. Het weiland en de dijk waar wij overheen liepen was gescheiden door een brede sloot. Zowel voor als later ook na de soeppost voerde de officiële route over graspaden, die vrij dicht en parallel met asfaltwegen liepen. De meeste wandelaars volgden hier de makkelijker te belopen asfaltweg.
De eerste verzorgingspost was in Leerbroek
Op 10 km was de soeppost in de schuur van een boerderij te Leerbroek. Daarna zetten we koers naar het Merwedekanaal. Deze volgden we eerst ruim 1 km langs de zuidelijke kant. Bij een brug en een molen staken we het kanaal over en liepen toen tot aan Meerkerk. Daar volgden we de Zederikkade. Het eerste stuk van deze kade was voorzien van een supersmal asfaltpad waar passeren amper mogelijk was. Verderop ging het pad over in een grasdijk. Voor de A27-snelweg staken we het water Oude Zederik over. Dit ging over een relatief smal viaduct waar aan de waterzijde geen leuning was en mijns inziens onverantwoordelijk was. Wij haalden gelukkig heelhuids de overzijde. Daarna liepen we alsnog onder de A27-snelweg door. Aan de andere kant van de snelweg herhaalde zich voornoemd tafereel opnieuw. Daarna vervolgden we ons pad langs de Oude Zederik overgaande in de Lekkerveldse Molenkade langs de Kadersloot. De Kadersloot op zijn beurt ging over in de Molenwetering. Het was hier trouwens heerlijk genieten van graspaden, die door de vele wandelaars voor ons omgetoverd waren in modderpaden. Na nog een aantal klaphekken kwamen we op de geasfalteerde Lekdijk uit. Deze voerde ons naar Lexmond. Onderweg hier naartoe passeerden we wandelaars, die hun best deden om hun wandelschoenen te ontdoen van de modder. In Lexmond liepen we langs een oude benzinepomp waarvoor een Sinterklaas-halte bordje stond.
De grote rust was in Lexmond
De grote rust in Lexmond was officiële in het Dorpshuis. Het was hier echter zo druk, dat we besloten om in het naburige café restaurant "De Drie Snoecken" te pauzeren. We troffen hier meerdere wandelaars. Daarna verlieten we het centrum van Lexmond en kwamen langs een standbeeld annex fontein. Het standbeeld stelde een brede paal voor waartegen een paard stond en twee nietgeklede dames, wellicht zeemeerminnen, waarvan er één door een man, die erboven hing water vanuit een kruik over de dames uitgoot. We liepen onder de A27 door en staken het Merwedekanaal opnieuw over. Na 1 km sloegen we bij een molen af. Opnieuw voerde ons pad over een fraai modderpad, nu langs de Huibertsekade tussen de polders Neder Heicop en Middelkoop door, in de gemeente Zederik.
De koffiepost was in Overheicop
In buurtschap Overheicop was in Zuivelboerderij Bikker de koffiepost. Hier konden we stukken kaas kopen, die dan door organisatieleden van WS78 naar de finish werd gebracht. In het centrum van Schoonrewoerd aangekomen liepen we langs de dorpskerk. Hiervoor stond een standbeeld van twee ooievaars. Op een groot nest op een huis zagen we een ooievaar aan komen vliegen. Hij maakte, duidelijk zichtbaar en hoorbaar, het bekende geklep. Verderop passeerde we een oude boerderij uit de 17e eeuw, boerderij "Kruithof". Vlakbij lag het meertje "Wiel van Basa". Dit is een overblijfsel van een dijkdoorbraak uit 1573. Verderop zagen we opnieuw een meertje met de naam "Het Wiel". Ook dit meertje is ontstaan bij een dijkdoorbraak. Op 36 km is nog de fruitpost. Over een oude weg bereiken we het centrum van Leerdam en tevens de finish na 39 km. Het IVV-nummer was 5253.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg