Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 vanuit Oosterbeek

embleem WS78 Dit is het wapen van Renkum. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 17 oktober 1998 organiseerde WS78 zijn eerste tocht uit de 21e winterserie. Van winterse omstandigheden was totaal nog geen sprake. De temperatuur liep op tot 15 graden. Enkele wandelaars waren gekleed in de korte broek. Bij de start vanuit het Zalencentrum Lebret te Oosterbeek was weer de bekende gezelligheid die WS78 kenmerkt. Velen hadden elkaar sinds de vorige WS78-tocht vanuit Maarn niet meer gezien. En dan moet het nodige worden bijgepraat. Bij de bankmensen onder de wandelaars werd druk gepraat over de naderende invoering van de Euro per 1 januari 1999 en het nodige overwerk dat daarmee gepaard gaan om de verschillende systemen te testen.
Omtrekkende beweging om Airborne begraafplaats
Na de start liepen we eerst naar het station van Oosterbeek. Voor de wandelaars die met de trein kwamen al een bekend parkoers. Daarna maakten we een omtrekkende beweging om de Airborne begraafplaats. Bij punt 6 op 1350 meter zijn meerdere keren groepen wandelaars verkeerd gelopen. Eén keer gebeurde dat, doordat een parkoersbewaker op de fiets een andere (makkelijkere) route reed, als dat het wandelparkoers was en wandelaars er verkeerd achteraan liepen. Na het Boschveld liepen we weer naar de spoorlijn en volgden deze enige tijd. Daarbij kwamen we op korte afstand langs het nationale sportcentrum Papendal. We liepen onder de A50-snelweg door. Na een klaphek kwamen we in een mooi natuurgebied. De paden waren hier ook heel mooi. Maar het parkoers liep vlak langs de A50-snelweg. En we hoorden nu even alleen maar auto’s. We staken de N224 (Arnhem-Ede) over en volgde deze even. Opnieuw liepen we onder de A50-snelweg door. Nu volgden we deze even parallel over een kruip en sluip route. We kwamen uit op de Koningsweg. Deze verkeersweg met naastliggend asfaltfietspad volgden we ruim een kilometer. Nu dwaalden we een tijdje over landgoed ’s Koonings Jaght. Hier was ook de eerste verzorgingspost op 13 km. Deze was gelegen in een halfopen schuilhut.
Planken Wambuis, een groot natuurgebied
Met het verlaten van de gemeente Arnhem, betraden we in de gemeente Ede de Planken Wambuis. We staken opnieuw de N224 (Arnhem-Ede) over. Even later liepen we door een tunneltje onder de A12-snelweg door. Dit tunneltje heeft geschiedenis gemaakt. Hier werd 10 jaar geleden het losgeld neergelegd voor –naar later bleek- de moordenaar op Albert Heijn. Na landgoed de Buunderkamp staken we de spoorlijn Arnhem-Utrecht over. Inmiddels liepen we in de gemeente Renkum. Op 24 km werd de grote rust bereikt in sporthal De Rijnkom in Renkum. We verlieten Renkum weer en liepen onder de N225 (Wageningen-Arnhem) door.
Door uiterwaarden naar kasteel Doorwerth
Over een pad tussen weilanden (uiterwaarden) door liepen we naar een fraai en heuvelachtig bosgebied, De Noordberg. Na de gelijknamige boerderij liepen we onder de A50-snelweg door. Het was inmiddels gaan regenen en de wind zorgde in de tunnel ervoor dat de plu binnenste buiten geraakte. Daar kwamen we een paar ruiters tegen. Eén van de paarden schrok van de plu. Maar de ruiter kon zijn paard toch in bedwang houden. Bij boerderij Boersberg was op 28 km de fruitpost. Daarna dwaalden we door bosgebied Boersberg naar het fraaie kasteel Doorwerth. Na de binnenplaats verlieten we het kasteel weer. Daarop volgden we een pad langs het kasteel. Kasteel Doorwerth werd voor het eerst vermeld in 1260. Het werd toen bij een strafexpeditie tegen Berend van de Dorenweerd, vanwege diens onrechtmatige tolheffingen op de Rijn, in brand gestoken. Op het kasteelplein staat een ruim 300 jarige acacia, het oudst bekende exemplaar in West-Europa. Van achter het kasteel hadden we weer vergezichten, onder andere op een witte stuw in de Rijn bij Driel. Verder dwaalden we. Nu door de boswachterij Doorwerth. Het was hier erg heuvelachtig.
Heveadorp, "het gat van der AA"
Via de Duno, een uitzichtsplateau, met fraaie uitzichten de Betuwe in, kwamen we in Heveadorp. Hier was de koffiepost op 32 km. Heveadorp is een gat in de stuwwal dat in de volksmond "het gat van der AA" wordt genoemd. Het is het erosiedal van de Seelbeek. Aan het eind van de vorige eeuw werd dit gebied gekocht door de heer Scheffer. Hij was een schatrijke cacaofabriekant. Hij stichtte er een model boerderij, Huis ter Aa. Ook in de Valkeniersbossen was het bos sterk geaccidenteerd. Tenslotte staken we de Gielenbeek over. In Oosterbeek volgden we mooie rustige wegen en kwamen langs de Hemelse Berg. Een schrijver uit het midden van de vorige eeuw Kneppelhout, beter bekend als Klikspaan, woonde op de Hemelse Berg. De Kneppelhouts maakten dat nog mooier dan het al was. Na een lus in de Rosanda polder, de uiterwaarden van Oosterbeek, staken we de A225 over en even later werd de finish bereikt op 39˝ km. Het was een schitterende tocht geworden. Na 1 uur ’s-middags had het over het algemeen licht geregend. Er waren 354 wandelaars gestart. Het IVV-nummer was 5205.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg