Terug naar het overzicht van de wandelverslagen van alleen FLAL-tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met de FLAL in Westerwolde, de zuidhoek van de provincie Groningen.

embleem van de FLAL logo van WSV FLAL Op zaterdag 21 februari 1998 organiseerde de FLAL een wandeltocht vanuit het Groningse Sellingen, gemeente Vlagtwedde. De naam van de wandeltocht was Westerwolde-wandeltocht omdat een groot gedeelte van de tocht door boswachterij Westerwolde voerde. Uit de georganiseerde afstanden 25, 40 en 50 km kozen wij de grootste afstand.
Ambtenaar van de gemeente Vlagtwedde heette ons welkom
Even voor negen uur werd het woord gegeven aan een ambtenaar. Hij heette ons allen hartelijk welkom in de op één na mooiste gemeente van Nederland. De ambtenaar was hees en was niet geheel duidelijk voor iedereen. Wij hoorden niet welke plaats volgens hem de mooiste van Nederland was.
Wij vertrokken even na negen uur vanaf Hotel Homan. Al na 25 meter voerde ons pad over een smal klinkerpad naar de kerk. Vlak na de kerk uit de 14e eeuw met holle en bolle pannen (nonnen en monniken) was de splitsing van de 50 km met de overige afstanden.
Toen we op de Dorpsstraat uitkwamen, kwamen van links een heleboel wandelaars gelopen. Het bleek dat zij allen verkeerd waren gelopen. Net als bij WS78 lopen ook hier wandelaars verkeerd als de voorste verkeerd loopt. Ze hebben wel een parkoersbeschrijving. Maar die wordt veelal pas geraadpleegd als ze constateren dat ze verkeerd lopen, doordat ze geen pijlen meer zien.
Ons eerste lusje voerde naar het Ruiten A-kanaal en het Ecofilter natuurwaterzuiveringsgebied van Staatsbosbeheer. Daarna volgden we wisselend langs- of op enige afstand van de doorgaande weg van Sellingen naar het zuidelijker gelegen plaatsje Ter Apel. Later, voorbij buurtschap Laude, staken we de weg over gevolgd door de beek Ruiten-A. We liepen deze dag vrij vaak onverhard. Daarbij waren ook veel graswegen en paden. Door open gebied liepen we naar buurtschap Sellingerbeetse met het natuurgebied Beetse. Hierbij was, naast meertjes ook een grote zandgraverij. We haalden wat mensen in, maar dat bleken geen 50 km lopers te zijn maar 25 km lopers.
Grote rust in Jipsingboertange
Op ongeveer 20 km was de eerste wagenrust. Hier dronken we een paar bekertjes bouillon en limonade. Het was opnieuw vrij warm voor de tijd van het jaar met een maximum temperatuur van ongeveer 14°. We namen nog wat mee in onze veldflesjes. Tegenover de boerderij waar in een schuur de verzorgingspost was gelegen, was een vuur met een enorme rookontwikkeling. Even later voerde ons pad door een bos met de rook van voornoemde brand. Als we niet beter wisten, dan zouden we kunnen denken dat het bos in brand stond.
We maakten nu een grote lus, eerst richting buurtschap Kopstukken. Bij een boerderij liepen we over een erf naar een zandweg die uitkwam op een omgeploegde akker. Langs de akker zagen we voetstappen op de grond ten teken dat we hier verder konden lopen. Aan het eind van de akker was prikkeldraad met schrikdraad. Het was net te hoog om er over heen te stappen. Daarop kropen we er onderdoor. Gelukkig was de grond relatief droog.
We dwaalden verder over het Sellingerveld. Toen we weer rook roken begrepen we dat we opnieuw een flinke lus hadden gelopen. Op ± 27 km was de grote rust in Eetcafé Camping de Iembarg in Jipsingboertange aan de Jipsingboertangerweg. We mochten onze deelnemersnummers zelf aankruisen aangezien er een wandelaar behandeld werd door de EHBO'er. Na een welverdiende rust begaven we ons opnieuw op weg en liepen het eerste stuk op met enige Noord-Hollanders. Ze vroegen zich nieuwsgierig af, wat ik over hen zou schrijven in het LAT-nieuws. Onwillekeurig moest ik denken aan het verleden als wandelaars met Cees Chatellon liepen en dan later in het LAT-nieuws lazen wat ze allemaal gezegd hadden.
We verlieten de rust over het campingterrein. Het werd steeds donkerder en zwaarder bewolkt, maar vooralsnog bleef het droog. Nu dwaalden we lange tijd door boswachterij Het Westerwold.
Regelmatig zagen we wit/rode en blauw/gele markeringen
Regelmatig zagen we wit/rode markeringen en rechtopstaande blauw/gele markeringen. Eenmaal liepen we even verkeerd, doordat pijlen naar links "in spiegelbeeld" waren geplaatst, waardoor het leek alsof die pijlen voor wandelaars uit tegenovergestelde richting bedoeld waren. Maar 5 wandelaars kwamen ons tegemoet gelopen ten teken dat we verkeerd liepen. We kwamen verschillende keren langs vennetjes en heidevelden.
Op 38 km was de tweede verzorgingspost in een loods van Staatsbosbeheer. Ook naar de finish dwaalden we de laatste 12 km door boswachterij Westelwold en natuurreservaat Ter Borg. Langs het gemeentehuis werd even na 18.00 uur de finish bereikt. De laatste 1½ uur hadden we lichte regen gehad, zodat het bij de finish flink donker was. Na ons moesten nog 3 wandelaars arriveren. Elke wandelaar kreeg een pen van de gemeente Vlagtwedde aangeboden. Na onze wandelboekjes van een stempel te hebben laten voorzien en een compliment voor het fraaie parkoers te hebben gemaakt vertrokken we snel naar ons overnachtingadres bij familie in Emmen. Het was een mooie wandeldag geweest met een fraai parkoers. De parkoersbeschrijving was dit keer opvallend goed en duidelijk beschreven. Slechts enkele keren was het even wat minder duidelijk. Er waren 287 deelnemers
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg