Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 in Purmerend

embleem WS78 Dit is het wapen van Purmerend. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 14 februari 1998 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Purmerend. Purmerend is waarschijnlijk rond 1200 als vissersdorp ontstaan. Het dorp werd langzamerhand belangrijker en in de loop van de 14e eeuw werden er twee kerken gebouwd. De eerste Heer van Purmerend was Willem Egghairt (of Egbert), geboren in 1360 te Amsterdam. Hij werd door Willem IV beleend met de Purmer en Purmerend. De start was vanuit het Johan van Egmondcollege op ongeveer één km afstand van NS-station Purmerend-Overwhere.
Veel door parken en buitenwijken
De eerste 15 km bestond voornamelijk uit een parkoers door parken en buitenwijken. Als eerste liepen naar en verderop langs de Beemster-ringvaart. We kenden dit trajekt wel van Amsterdam-Hoorn en Amsterdam-Leeuwarden, maar nu volgden we het maar een kort stukje. Waar genoemde routes l.a. sloegen, liepen wij rechtuit naar het plaatsje Kwadijk. Voor het centrum van Kwadijk sloegen we af, vlak na de watertoren. De watertoren is 45 meter hoog en werd in 1925 gebouwd voor ƒ 104.300,-. Voor het fundament werden ruim 400 houten palen van 17 meter lengte gebruikt. De twee waterreservoirs van samen 1000 m³ worden niet meer gebruikt. De toren dient alleen nog als voetstuk voor een mobilofoon antenne en een BB-sirene. Over een fietspad liepen we weer terug naar Purmerend en dwaalden daar door een buitenwijk. We verlieten weer even de bebouwde kom van Purmerend. We staken de spoorlijn Purmerend-Hoorn over, gevolgd door de Purmer-ringvaart. We liepen langs een praktisch vervallen boerderij Phoenix en kwamen even later in de wijk Purmerend-Noord, een ruim opgezette wijk met veel water, groen en vrijliggende wandel- en fietspaden. We kwamen nu bij het eerste, met bakstenen gemetselde kunstwerk. Het bouwwerkje lijkt op het werk van een beginnend metselaar. In werkelijkheid was het een zorgvuldig gemaakt objekt dat een kruising is tussen kunstwerk en speeltoestel. Deze kunstwerken geven Purmerend een geheel eigen gezicht. Op 10 km was de eerste verzorgingspost zeer luxueus (voor WS78) gelegen in de kantine van het PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland), de producent van koel, helder water. Op 11km liepen we door het Leeghwaterpark en kwamen langs een kinderboerderij. We zagen hier onder andere twee ezels lopen. Iedereen zal hiervoor ooit wel eens zijn uitgescholden, Even later kregen we uitzicht op een heus echt vliegtuig, zij het dat op het vliegtuig de tekst "Restaurant en Partycentrum" was geschilderd. Op 14 km liepen we langs een flat dat aan beide zijden was opgesierd met een verfschilderij voorstellend een muziekstuk met muzieknoten en balken en een tekst in een Zuid-Europese taal.
Eindelijk de parken en buitenwijken uit
Na nog een buitenwijk met erg luxueuze huizen verlieten we dan toch eindelijk het stedelijke en dwaalden nu door het Purmerbos. Nadat we dit bos weer verlaten hadden dwaalden we door de Purmer-polder in de richting van Ilpendam. Daarbij kwamen we nog langs een boerderij, waarbij we wel 43 struisvogels telden. Die boer voerde dus duidelijk een struisvogelpolitiek. We kwamen opnieuw uit bij de Purmer-ringvaart en staken deze over. Op de boerderij, vlak na de brug over de Purmer-ringvaart stond op een bordje dat aan een boerderij was bevestigd: "Op deze boerderij beschermt de boer met vrijwilligers weidevogels". Langs de nu ongeveer 1½ km lange weg naar de grote rust in het Dorpshuis zagen we zeer afwisselende huizen, waarbij de één nog aparter was als de vorige. Na de grote rust in Ilpendam op 24 km bereikten we de Purmer-ringvaart weer. Langs deze vaart bereikten we weer het Purmerbos. Even werd ons pad erg nat, een soort moerasje en moesten we van graspol naar graspol springen om geen natte voeten te krijgen. Na een weiland-parkoers bereikten we op 32 km de tweede verzorgingspost. Deze was even luxueus als de eerste, doordat deze in de zelfde lokatie was. Bij een temperatuur van rond de 15 graden keken we vreemd aan tegen de reklame van het PWN op hun bestelbusjes met de tekst: "pak uw watermeter goed in bij vorst". Opnieuw betraden we het Purmerbos en liepen daarbij over een "nood"brug, een brug zonder leuningen. Opnieuw was het parkoers modderig. Voor de parkoersbewakers op de fiets was het een rottocht. Ze kregen bij de start een schroevedraaier mee om de vele modder van hun fietsbanden te kunnen krabben. Maar het was ook een wandeltocht. En voor deze groep (99%) was de tocht uitgezet. Op 38½ km was nog de fruitpost bij roeivereniging De Where, gelegen langs de Purmerringvaart. Op 39,7 km schrokken we bij een viersprong in een parkje bij een heemtuin. Een amazone (te paard) liep daar wat heen en weer. Opeens schrok het paard ergens van en sloeg op hol. Gelukkig koos het paard niet ons pad. De totale afstand bedroeg 41,485 km. Er waren 358 deelnemers.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg