Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Sinterklaas herkent ook kilometervreters

embleem WS78 Op zaterdag 22 november 1997 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Vlaardingen. De start was vanuit de Christelijke scholengemeenschap Groen van Prinsteren.
Aeolus, de god van de wind
Na nog geen km lopen kwamen we door een park, het Oranjepark. Het Oranjepark was een voormalige buitenplaats van de ambachtsheren van Vlaardingen. Even verderop staken we een vaart over en liepen daarbij langs de Aeolus-molen. Deze hoge stenen ronde korenmolen met stelling uit 1790 is genoemd naar de god van de wind. Even verderop staken we opnieuw een vaart over en volgden deze langs de Vlaardingervaart. Nu volgden we een snipperpad door de Broekpolder. Aan het einde van dit pad konden we kiezen òf over een glibberige vlonder òf over een smal pad door een droge sloot te lopen. Nu konden we naar keuze een asfaltfietpad of een onverharde zandweg over een dijk volgen. Voorbij een sportterrein zette we nu koers naar een viadukt over de A20-snelweg. Dit viadukt zouden we in de middag ook nog in tegengestelde richting lopen. Nu dwaalden we een tijd over modderige paden of glibberige zandpaden door de Aalkeet Buitenpolder. Voor ons hadden al meer dan 300 wandelaars dit graspad belopen, zodat het nu al aardig modderig was geworden. Dit ondanks het feit dat het (vrijwel) de gehele dag droog bleef. Daarna volgden we een kleine 2 km de spoorlijn Rotterdam - Hoek van Holland. Hier waren veel zijpaden. En bij elk zijpad stond een pijl. Het aantal pijlen, die hier waren aangebracht, was haast overdreven veel. Maar beter te veel dan te weinig. Nadat we de spoorlijn waren overgestoken dwaalden we nu een tijd door de Aalkeet Binnenpolder. Hier liepen we ruim een halve km over een grasdijk langs de Delflandsedijk. Na nog een klein stukje cross country over ruig terrein bereikten we de soeppost op 11 km.
Ontmoeting met Sinterklaas
Daarna liepen we naar de Nieuwe Waterweg en volgde deze tot na de veerpont van Maassluis. We staken de spoorlijn over en kregen uitzicht op korenmolen De Hoop uit 1792. In de haven van Maassluis lagen enige kleine zeeschepen afgemeerd. Nu voerde ons pad door het centrum van Maassluis. We volgden een leuke, smalle winkelstraat langs een vaart. Aan het einde van de vaart kwam ons om de hoek Sinterklaas met een gevolg van zes zwarte pieten aangelopen. Vlak voor het moment dat we de goedheilige man wilde begroeten, riep hij ons toe: "daar komt zeker weer een kilometervreter aan". Sinterklaas was dus al vóórgeïnformeerd. "Komen jullie ook uit Deventer gelopen" vroeg Sinterklaas. Nee Sinterklaas zeiden we. Maar Sinterklaas korrigeerde even later: "althans komen jullie uit Deventer". Toen we meldden dat we uit Driebergen kwamen vond Sinterklaas dat ook wel aardig ver weg. Voor de lange tocht, die we nog voor de boeg hadden (nog 27 km) hadden we best nog wel wat pepernoten nodig. En we kregen een zeer grote hand met pepernoten. Buiten Maassluis volgden we ruim 2½ km over een parallelweg langs de A20-snelweg. We liepen nu door de Dijkpolder in de gemeente Maasland. Daarop volgden we een alleraardigst leuk en mooi kerkepad, als onderdeel van het Oeverloperpad. We moesten hier goed oppassen op het veelvuldig op de grond liggende koeiepoep. Het ongeveer 20 cm brede kerkepad was verhard. Dit kerkepad werd reeds in 1712 in kaart gebracht. Langs kassen en over diverse smalle bruggetjes/vlonders bereikten we "Huis ten Velden".. Volgens overleveringen had dit buiten een ondergrondse vluchtgang nr het nabije Maasland. Uiteindelijk kwamen we uit in de bebouwde kom van Maasland. We liepen hier door de ‘s- Herenstraat. En op nummer 20/21 bevindt zich het beschermde monument De Pynas. Vroeger werd hier door schout en schepenen recht gesproken. Over een smalle brug met witte leuning bereikten we via een winkelcentrum de grote rust in Café Restaurant Het Trefpunt, gelegen pal naast de grote laat-gotische kerk uit de 15e eeuw We verlieten Maasland over de Kluiskade.
Het pitoreske Zuidbuurt
De verharde weg ging allengs over in een onverhard pad. Even werd het modderig. Langs een slootkant was een boer bezig de sloot schoon te maken. Nu liepen we onder de A20-snelweg door en volgden een pad door Zuidbuurt. Dit pad voerde vlak langs huizen en het leek wel of we over privé terrein liepen. Maar het was hier pitoresk mooi. We kwamen in de Aalkeet Buitenpolder uit. Hier dwaalden we over een natuurterrein naar het viadukt over de A20-snelweg waarover we ook al in de ochtend waren gelopen. Door de Broekpolder bereikten we de Vlaardingervaart in Vlaardingen. Deze volgden we ruim 1½ km om vervolgens bij de koffiepost uit te komen. Deze was gelegen op 31 km. Daarna liepen we door de Holierhoekse Polder, langs de buitenwijken van Vlaardingen. Over o.a een knotwilgenlaantje, houtsnipperpaden en graspaden door weilanden, afgesloten met klaphekjes, bereikten we de fruitpost op 36½ km te Schiedam. Over erg verkeersarme wegen en paden werd de finish bereikt. De totale afstand bedroeg 40,8 km Daarbij is rekening gehouden met de parkoerswijziging bij punt 95. In het infobulletin had al gestaan dat het parkoers gewijzigd kon worden bij onbegaanbaarheid van de oorspronkelijk geplande paden.
Het was een prachtige wandeldag geworden met veel zonneschijn. Na een uur of drie kwam geleidelijk meer bewolking. Rond half vijf begon het licht te druppen. Rond 5 uur werd de intensiteit van de regen zo krachtig, dat een paraplu gewenst was. Nadat deze tevoorschijn was getoverd werd de regen minder.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg