Vorig verslag van de Niederösterreichische Landesrundwanderweg Volgend verslag van de Niederösterreichische Landesrundwanderweg terug naar het overzicht van de Niederösterreichische Landesrundwanderweg Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Niederösterreichische Landesrundwanderweg
datum zaterdag 6 september 1997
traject Waidhofen an der Thaya - Kleineberhartz - Thaya - Niederedlitz - Dobersberg - Lexnitz - Schuppertholz - Hohenwarth - Münchreith - Karlstein
afstand 28 km
hoogten 442- 550 meter
wandeltijd 9 uur
weer Aanvankelijk licht tot onbewolkt met 26°. Later hagelbui en 12 - 16°. Herstellend tot half tot zwaar bewolkt met een paar spatten en 20°.
temperatuur 12 - 26°
overnachtingadres Kaufhaus-Gasthof Harald Piringer(Gasthof "Zum Goldenen Kreuz" ), Hauptstraße 8, 3822 Karlstein, ( 02844-234
Overnachtingprijs 2 x Osch. 240
uitgaven Waidhofen an der Thaya overnachting 470, Julius Meindl 162, Thaya 26, warme maaltijd 417. Dagtotaal 1075, totaal 12.248

Dobersberg Dobersberg In Waidhofen an der Thaya hadden we overnacht, waar we een vorige keer ook hadden overnacht . We hadden om 7 uur ontbijt en vertrokken, na de inkopen om half negen.
Buiten Waidhofen an der Thaya staken we een drukke weg over. Daarna volgden we rustige wegen en paden. Bij Kleineberharts liepen we om het dorp heen. Op weg naar Thaya besloten we in het kort te gaan, omdat er weinig vliegen waren. In Thaya dronken we bij een supermarkt een fles van 1½ liter Almdudler bijna leeg. Daarna volgden we een drukke weg tot Siegmühle. Over grintwegen tussen maïsvelden door bereikten we Niederedlitz. Buiten Niederedlitz bewonderden we boeren die aardappels aan het oogsten waren met een speciale aardappelmachine.
Door het Rehbergwald werd ons pad smaller. We kregen een paar keer uitzicht op het plaatsje Merkengersch. Opeens kraakte het in de bossen en zagen we een ree wegspringen. We hoorden af en toe een bepaald geluid. Later bleek dat naderend onweer te zijn. We kwamen bij een grillhütte waar we mooi konden lunchen. Maar we besloten er voorbij te gaan omdat het onweer dichterbij kwam en de lucht donkerder werd. We liepen even langs de Thaya en staken deze daarna over. Daarna kwamen we langs een park waar wilde zwijnen graasden. Er was een wild zwijn dat ons eerder opmerkte dan wij hem. Door zij reaktie schrokken wij weer.
Dobersberg Karlstein kasteel Toen we voor Dobersberg door het bos liepen, woei het zeer hard en toen we bij de eerste huizen waren, regende het. Wij belden bij het 2e huis aan en werden zeer hartelijk ontvangen. Zij woonden aan de Werthofenerstraße 9, Dobersberg an der Thaya. Er barstte een zeer zwaar onweer los en het hagelde ook. De hagelstenen waren zo groot als knikkers. Op de TV was juist de uitzending over de begrafenis van Diana. In het huis waren vermoedelijk moeder en dochter. En moederlief woonde waarschijnlijk in Wenen. Ze stonden op het punt om weg te gaan. Ze boden ons twee maal limonade aan en nog een paar lekkere snoepjes. Na een half uur was de regenbui voorbij. Coos kreeg nog een trui omgeslagen en ik een handdoek.
Voordat we weer weggingen, kleedden we ons bij hen in de gang om. Namelijk van de korte broek in knikkebokker. Toen we het huis verlieten keken we naar het huisnummer. Aan passanten bij een benzinepompstation vroegen we hoe de straat heette. Daardoor konden we later nog een bedankje toesturen. In de tuinen lagen nog talrijke hagelstenen.
Karlstein wapen We hoorden getoeter van auto’s: er kwam een bruidsstoet voorbij. Daarna volgden we wegen en kwamen we langs huizen. Sommige mensen spraken ons aan over het zware noodweer. Verschillende bomen lagen over de weg. Later hoorden we dat de brandweer verschillende keren was uitgerukt. Ook lagen er veel kleine takjes en bladeren op de weg. Op vele plaatsen was zand van het veld op de asfaltweg gespoeld.
Even voor Schuppertholz had ik problemen met de linkerkniekous. Daarop deed ik weer de korte sokken aan en de trainingsbroek. In Schuppertholz hadden we ook nog een rust. Daarna dwaalden we via Hohenwarth en Münchreith naar Karlstein. Hier overnachtten we in een Gasthof.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg