Vorig verslag van de Niederösterreichische Landesrundwanderweg Volgend verslag van de Niederösterreichische Landesrundwanderweg terug naar het overzicht van de Niederösterreichische Landesrundwanderweg Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Niederösterreichische Landesrundwanderweg
datum woensdag 27 augustus 1997
traject Waidhofen an der Ybbs - Böhlerwerk - Sonntagsberg - St.Leonard am Wald - Ober Aigen - Nieder Aigen - Euratsfeld
afstand 37 km
hoogten 300-727 meter
wandeltijd 10 uur
weer Vrijwel onbewolkt
temperatuur 27°
overnachtingadres Fam. Zehetgruber, Braunshofweg 5, A-3324 Euratsfeld, ( 07474-6313
Overnachtingprijs 2 x Osch. 180
uitgaven Waidhofen an der Ybbs: overnachting 500, supermarkt 98, 2 x kaarsje 20, 3 x Almdudler 66, warm eten 336, subtotaal 1020, totaal 3049.

Waidhofen an der Ybbs Euratsfeld We hadden goed geslapen. Na het ontbijt deden we alsnog de korte broek aan. We deden weer inkopen en begaven ons daarna op pad . Langs het kasteel en het zwembad verlieten we het centrum van Waidhofen an der Ybbs.
Nu liepen we langs de rechteroever van de Ybbs over een weg die weinig gebruikt werd. Het eerste gedeelte van de weg werd niet gebruikt omdat de weg was afgesloten voor doorgaand verkeer wegens renoveringswerkzaamheden. We zagen verschillende keren kaboutertjes in tuinen staan.
Bij Höhlerwerk an der Ybbs sloegen we af. Na een kilometertje kwamen we langs een boerderij waar de eigenaar naar ons toe kwam lopen en met ons begon te praten. Hij was een Benediktijner. Hij was niet aangesloten bij een politieke partij. In de 19e eeuw was dit gebied Russisch. Hij gaf ons een speciale steen, die al twee eeuwen oud zou zijn. We stegen verder, Af en toe trokken we een pruim van een boom en aten die op.
Uiteindelijk kwamen we bij een grote kerk te Sonntagsberg . Deze was zeer indrukwekkend. Binnen waren twee mensen aan het poetsen. Ze vroegen ons wat we aan het doen waren, vanwege die grote rugzakken die we droegen. Aan de achterkant van de kerk lunchten we behaaglijk in de schaduw van de kerk. We hadden hier vandaan een wijds panorama. Doordat het wat heiig was, was het zicht niet optimaal. Daarna liepen we veelal over asfaltwegen verder.
In Sandlehen zagen we 7 reeën achter een afrastering lopen. In St. Leonard am Walde hadden we vanwege de hitte niet eens zin om de kerk te bekijken. Bij een huis zagen we een man in een garage aan het werk en wij vroegen hem of hij onze veldflessen met water wilde vullen. En dat wilde hij wel. Deze dag hadden we vele vergezichten. Ook na St. Leonard liepen we veel over asfaltwegen. In de namiddag ging ons pad opeens over in weilanden met zeer beperkte markeringen. En een pad was amper te zien. Rond de hekken die de weilanden scheidden was het nog modderig.
Euratsfeld wapen Via Oberaigen, Niederaigen en Völkrahof bereikten we Euratsfeld. Bij een gasthaus vroegen we naar een overnachtingsadres. Ze wisten hier wel een privatzimmer in de buurt. Daar belden ze naar toe en de eigenaar kwam ons met de auto ophalen. Het was op precies één km afstand. Daarna aten we warm in Euratsfeld in het Gasthaus waar we naar een overnachting hadden gevraagd. Namelijk bij Ernst Gruber, Gasthaus Fleischhauerei, Hauptstraße 3, 3324 Euratsfeld, ( 07474-262.
In het begin praatten we even met de dochter des huizes, die teruggekeerd was uit Wenen en daar een cursus volgden. Zo mocht van haar moeder met ons praten omdat zij ons duidelijker kon verstaan. Toen we na afloop naar het privatzimmer liepen werden we halverwege opgepikt door de eigenaar van het privatzimmer. Hij had gewerkt en was nu toevallig op de terugweg naar huis. Het privatzimmer lag aan het einde van een doodlopende weg aan de rand van het dorp.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg