Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Een grensoverschrijdende wandeltocht met WS78 vanuit Roosendaal

embleem WS78 Dit is het wapen van Roosendaal.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den HaagOp zaterdag 18 januari 1997 organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Roosendaal. Voor veel trouwe wandelaars van WS78 was deze plaats ver weg. We waren dan ook benieuwd hoe velen of hoe weinigen deze lange reis hadden gemaakt. Het bleken er 364 te zijn. De start lag op ruim een km van het station en de tocht zelf was 41 km lang. We hadden zon 3 km nodig om de rand van de bebouwde kom van Rozendaal te bereiken. Daarop kregen we de komende twee km wijde blik. Zo wijd was die blik deze dag niet. Het was deze dag een bewolkte en nevelige dag met uitzichten van 1 tot 2 km. Over rustige zand- en asfaltwegen liepen we via boerderij Visdonk naar her eerste bosparkoers van deze wandeling. Dat was meteen een prachtig natuurgebied, het Rozenven. Op het ven lag nog een dikke laag ijs met wat waterplassen erop.
Het dooide weliswaar, maar de dooi was zo licht, dat het ijs bij lange na nog niet was gesmolten. Rond het ven groeide veel pijpestro-grassen. Even later was op 10 km de eerste verzorgingspost. Deze was gele-gen in een boerenschuur in buurtschap Nederheide, gemeente Schijf. Daarna volgden we een lange asfaltweg langs de Rucphense bossen. De gemeente Rucphen had geen toestemming verleend om door de bossen te mogen lopen. We staken de grens met België over en liepen nu door Essen. In een ver verleden heeft WS78 vanuit deze Belgische plaats ook een start gehad. Nu liepen we maar een paar km door België. Daarna zetten we koers naar het dorp Achtmaal. In cafë restaurant Schutters-hof hadden we de grote rust. We arriveerden op het moment dat net het peleton gearriveerd was. Daarop liepen we spoedig verder. Over het grondgebied van de gemeente Zundert liepen we verder naar landgoed Oude Buisse Heide. Tot 1945 was dit landgoed eigendom van het echtpaar Roland-Holst. Hij, Richard, leefde van 1868 - 1938 en was een bekend kunstenaar. Zo heeft hij o.a. glasra-men voor de Dom in Utrecht gemaakt. Zij, Henriëtte, leefde van 1860 - 1952 en was als dichteres en schrijfster nog bekender. We dwaalden verder door naar het plaatsje Schijf. Even later bereikten we op 30 km de koffiepost, eveneens bij een boerderij. Opnieuw kregen we een bosparkoers en op 36 km was de fruitpost eveneens gevestigd bij een boerderij. Er liepen hier wel 30 poezen rond. Binnen de 7 uur, voor ons doen vrij snel, bereikten we de finish. We spoedden ons daarna weer snel naar de trein om na een lange treinreis toch niet al te laat weer thuis te arriveren. Het bijgaande wapen is van de gemeente Roosendaal.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg