Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor WS78 telt zeker honderd mooiweer lopers

embleem WS78 Dit is een oud wapen van Bloemendaal. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 23 november 1996 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Overveen (gemeente Bloemendaal). De start was vanuit het sportcomplex Tetterode. De avond tevoren was er zeer slecht weer voorspeld met regen, hagel, sneeuw, wind en omweer. En de dag tevoren was het ook flink te keer gegaan in sommige delen van het land. Fanatiek als wij zijn lieten we ons niet uit het veld slaan en kwamen gewoon. En het viel 200% mee. Het heeft wel geregend en gehageld. Maar slechts één keer hoefden we echt de regenbroek aan te doen. Deze tocht voerde een groot deel door het Nationale park De Kennemerduinen. Dit park werd in 1950 gesticht door De Staat, de provincie Noord-Holland, en de gemeenten Amsterdam, Haarlem en Bloemendaal. De toegang voor dit park bedraagt 2,-. De helft van de toegang werd vergoed door WS78. We betraden het park bij het bezoekerscentrum "Van Vloedlijn tot Binnenduin". Bij wijze van spreken had hier elke molshoop een naam en daarom beperken we ons hier bij de bergen. Zo kwamen we over de Konijnenberg, de Helmberg en de Aelbrachtsberg. Dit is het wapen van Velsen. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Dit is het wapen van Velsen. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Daarop bereikten we de eerste verzorgingspost op 9 km. Deze was gelegen bij de hockeij-vereniging HBS te Santpoort (gemeente Velsen).
Daarna liepen we meteen weer het park de Kennemerduinen in. Nu dwaalden we over of langs de Starreberg, de Hazenberg en langs De Bruid van Haarlem aan het Vogelmeer alvorens het strand te bereiken. Maar vlak voor het strand en restaurant Parnassia volgden we eerst nog de Parnassiaweg om daarna toch werkelijk het strand op te gaan. Dit volgden we zo'n 4 km. Er kwam een hele donkere wolk opzetten en we besloten, uit voorzorg de regenbroek ook aan te doen. Dit was geen minuut te vroeg. We hadden de wind tegen en de regen en hagel zwiepte ons hard tegemoet. We liepen naar het zuiden en daardoor was de wind dus Hoogovens-afwaarts. De schoorsteenpijpen van de Hoogovens hadden we al een paar keer in de verte gezien. Maar die roken we deze dag gelukkig niet. We liepen naar Zandvoort. Op een gegeven moment zagen we flink wat mensen bij elkaar staan. Het bleek dat een uitbater zijn haringkar op het strand had staan. In een kleine sportkantine van Sporthal Pelikaan was de grote rust op 21 km. Na de rust voerde het pad leuk door een vakantiepark met allemaal vakantiehuisjes tussen de duinen. Nu kwam een minder mooi stuk door het Zandvoortse industriegebied. Daarna liepen we weer mooier langs de spoorlijn en de Kennemer Golf- en Country Club. Tussen het Koningshof en Elswout door, liepen we naar Aerdenhout waar de tweede verzorgingspost was op 29 km. Daarna bewonderden we de vele grote landhuizen van Bentveld en Aerdenhout om na 39 km weer bij de finish uit te komen.
Het was best een aardige tocht geworden met in het nationale park ook veel kleinere paden. Zoals gezegd was het weer erg meegevallen. De grootste tegenvaller voor de organisatie was de magere opkomst van 302 wandelaars (inklusief voorlopers).
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg