terug naar het overzicht van de Kempische Wandeldagen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Kempische Wandeldagen 1996
Kempische Wandeldagen Van 2 t/m 4 augustus 1996 werd voor de 13e keer de Internationale Kempische Wandeldagen Geldrop georganiseerd.

De eerste wandeldag
We verlieten de start, Sporthal De Kievit en liepen eerst naar het Eindhovens kanaal. We staken het kanaal over en dwaalden daarna door het bosgebied Collsche Heide genaamd. Via de Schoutse Vennen bereikten we de snelweg van Eindhoven naar Helmond. Deze staken we over. Meteen hierna was een verzorgingspost op 5 km.
Daarna dwaalden we naar en door het bosgebied de Papenvoortse Heide. We verlieten de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten en dwaalde nu door het bosgebied Geeneindsche Heide in de gemeente Helmond. Daarna liepen we nog een klein stukje over het grondgebied van Aarle Rixtel. Een eind verderop was in bosgebied Molenheide, in de gemeente Beek en Donk, de 2e verzorgingspost.
We verlieten de gemeente Beek en Donk weer en betraden de gemeente Helmond. Nu liepen we langs het heidegebied Kamerven. Hier liepen twee paden parallel aan elkaar. Maar verderop stond alleen langs het rechter pad een pijl naar rechts. Gelukkig konden we twee verkeerd lopende wandelaars nog waarschuwen. Via buurtschap Alvershool werd de grote rust bereikt in Café Dancing Stad van Gerwen te Gerwen.
Via de buurtschappen Laar en Hool verlieten we Gerwen. In het bosgebied Nuensbroek volgden we een paar mooie smalle bospaadjes. Het eerste pad liep ook mooi langs een sloot. Via Wettertseind en Eeneind werd de laatste verzorgingspost bereikt bij een kapel.
Nu zetten we koers naar de Collsche Watermolen. Van hier liepen we het pad langs de Kleine Dommel of Rul. Dit pad zit er bijna elk jaar in maar blijft desondanks parkoerstechnisch één van de hoogtepunten van de wandeling. Via de Hulsterbrug kwamen we nog langs een hondenpension, alvorens de finish te bereiken. Deze eerste wandeldag bedroeg de dagafstand van het 35 km parkoers: 34,820 km.

De tweede wandeldag.
wandelaar met stok Bij de start hingen wat nevelflarden. Via een paar buitenwijken van Geldrop liepen we om buurtschap Zes Gehuchten heen. Even liepen we door de gemeente Eindhoven. We staken de A67 snelweg over en liepen nu lange tijd door de Groote Heide door bos en heide. We zagen verschillende vennen droog of vrijwel droog liggen. De grote rust was in HR Du Commerce te Leende.
Over een smal pad tussen maisvelden verlieten we Leende weer. Vlak voor buurtschap Ven sloegen we af naar buurtschap Kerkhof. Hier stonden een paar mooie huizen en boerderijen. Voor één van de boerderijen stond een mooie waterput. Via de Lijkweg verlieten we buurtschap Kerkhof. Nu volgden we een pad waar de vele korte broek lopers op brandnetels moesten letten. Langs de zuidkant van buurtschap Heerenbosch bereikten we weer de Groote Heide. We hadden inmiddels de gemeente Leende verwisselt voor de gemeente Heeze.
De laatste verzorgingspost was dezelfde als de 2e verzorgings. Deze tweede wandeldag bedroeg de dagafstand van het 35 km parkoers: 34,670 km.

De derde wandeldag
wandelaar - 7kb We verlieten de start langs de Kleine Dommel. Door het kasteelpark liepen we wat meer naar het centrum van Geldrop. Opnieuw kwamen we bij de Kleine Dommel uit. Door een parkje tussen flats bereikten we de dorpsrand. Opvallend hier in Geldrop zijn de vele bordjes van "uitlaatroute honden". Door een bosgebied bereikten we een viadukt over de A67 snelweg. Nu dwaalden we veel door bos en over heide. Eerst was dat de Braakhuizensche Heide. Later werd dat de Strabrechtsche Heide van de gemeente Heeze. En weer verderop heette het Lieropsche Heide.
Op 9 km was de 1e verzorgingspost op de rand van bos en heide. Een keer liepen wandelaars voor ons verkeerd, omdat een pijl niet duidelijk zichtbaar was. Wij raadpleegden vrijwel steeds de parkoersbeschrijving en konden zodoende het goede pad volgen. Regelmatig zagen we grote rondvormige laagten met op het allerdiepste gedeelte een plasje water. Volgens de parkoersbeschrijving werden deze plekken aangeduid met "vennen". Zo droog was het. De temperatuur liet zich deze dag ook niet onbetuigd met ongeveer 25 graden. De tweede verzorgingspost lag op 15½ km midden in het bos.
We staken een beek over via een stuw. Nu volgden een paar smalle paadjes langs beken. Op 22 km was de grote rust in Lierop.
Net buiten Lierop was het hoogtepunt van de tocht voor wat betreft een attraktie. Ongeveer 50 meter na punt 117 van de routebeschrijving was, buiten het parkoers, een huis waar in de tuin een heleboel verschillende bouw- en kunstvoorwerpen stonden. Er was een wensput, waarin we verschillende (Nederlandse) munten zagen liggen. Verder stond een schuur vol met (lege) bierflesjes, waarop allemaal verschillende etiketten zaten. Achterin de tuin was een schuur, waarin alleen maar trommeltjes stonden met verschillende afbeeldingen. Ten opzichte van het vorige jaar was de schuur vergroot, doordat er nog veel meer blikjes waren bijgekomen. Iedere keer als we beleefd vroegen of we in een schuur mochten kijken, antwoordde de eigenaar met: "je moet erin kijken". Het was al de 3e of 4e keer dat we hier kwamen tijdens deze drie- daagse.
Opnieuw dwaalden we over de Lieropsche- en Strabrechtsche Heide. Op 28 km was de laatste verzorgingspost. We verwonderden ons over het feit, dat de melk zo heerlijk koel was. Het laatste deel voerde ook nog hoofdzakelijk door bossen. Er was nog een wandelaar, die ons 3 keer passeerde. Hij had een stevig tempo, maar lette niet even goed op alle pijlen, zodat hij tweemaal verkeerd liep.
Toen we Geldrop weer binnenliepen, kwamen we eerst langs een gebouw met daarop de naam Arendshorst. Zo heette ook de dominee in ons woondorp. Verderop liepen we langs een huis, waar in plaats van de naam van dat huis een notenbalk met 6 noten er op was gezet. Met onze muziekkennis haalden we er de tekst "in Holland staat een huis" uit. Deze derde wandeldag bedroeg de dagafstand van het 35 km parkoers: 34,190 km.
Deze 13e driedaagse was wederom een groot succes geworden.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg