tweede dag van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen Terug naar de homepage van Henri Floor 53e Ronde van Zuid-Limburg van 1 t/m 3 juni 1996
Derde wandeldag, maandag 3 juni 1996, afstand 30 km.
Dit is een oud wapen van Valkenburg. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Met de trein reden we eerst van Heerlen naar Valkenburg. Voorgaande jaren reden we de derde dag eerst met bussen naar een startpunt. Maar dit jaar was voor een ander vervoer gekozen. Op het station in Valkenburg zagen we op een bankje een buurdorpwandelaar zitten, die geblesseerd was geraakt, maar nog wel zelfstandig naar huis kon rijden. Tegenover het station dronken we eerst nog een kop koffie om er verzekerd van te zijn om op het eerste mooie traject, het Ravenbosch, niemand tegen te komen en volop van de rust te kunnen genieten. Later bleek die verzekering niet helemaal te kloppen, want op een bankje bij een vijver zaten in het Ravenbosch toch nog twee wandelaars.
We verlieten het Ravenbosch langs een supersmal beekje dat door de bosrand stroomde. Voor het viaduct van de A76- snelweg sloegen we af. Door het Kloosterbos en langs Chateau L'Ermitage liepen we naar Houthem. Hier was op 8 km bij een voetbalveld de eerste verzorgingspost. Ondanks het beperkte aantal stoelen hadden wij daar niet zoveel problemen mee omdat we zover achterin liepen.
linker van de drie beeldjes bij Valkenburg aan de Geul de drie beeldjes bij Valkenburg aan de Geul rechter van de drie beeldjes bij Valkenburg aan de Geul
We staken bij een watermolen de Geul over. Verderop beklommen we flink wat heuvels en daalden deze ook weer af. Over een pad langs de Geul kwamen we eerst bij café Tivoli. Langs een bierbrouwerij liepen we Valkenburg binnen. Langs een tot Grieks restaurant verbouwde kerk bereikten we het centrum en kwamen daarbij langs kasteel Den Halder.
Na de grote rust op 14 km verlieten we Valkenburg weer langs De Geul en kwamen langs kasteel Oost, een waterbron en De Drie Beeldjes met daarbij uitzicht op kasteel Schaloen. We bleven langs de Geul lopen tot voorbij Schin op Geul. We staken een verkeersweg over in Schoonbron en volgden opnieuw wandelpaden langs de Geul en langs weilanden. Vanaf Etenaken volgden we lange tijd asfaltwegen. Eerst tot Fromberg ging dat nog wel door het rustige karakter hier. Maar naarmate de tocht vorderde bleek dat we wel zo'n 3 km asfaltwegen bleven volgen, een flink dieptepunt in deze overigens mooie tocht. Aan de voet van de Vrakelberg was de laatste verzorgingspost op 22 km.
Uitgerust begonnen we aan de beklimming van de Vrakelberg. Via buurtschap Colmont bereikten we Ubachsberg en even later was op 29,6 km de finish.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg