Terug naar de homepage van Henri Floor Rode Kruis Bloesemtocht

man leest boek Dit is het wapen van Geldermalsen. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 27 april 1996 organiseerde de ANWB, in samenwerking met de landmacht en de KNBLO de 5e nationale Rode Kruis Bloesemtocht 1996 vanuit Geldermalsen. Getrokken door de publiciteit en onze wens om eens een tocht in de bloesemperiode te lopen, besloten we aan deze tocht mee te doen.
Vlak voordat we met de auto Geldermalsen zouden binnenrijden zagen we veel auto's in een weiland geparkeerd staan en een file van auto's stond klaar om zich daar bij aan te voegen. Even later stonden wij ook in die file. Op korte afstand lag het grote veilinggebouw waar de start van deze wandeltocht was. Op weg naar de start kwamen we veel wandelaars tegemoet die al gestart waren. Nadat wij onze deelnemerskaart en de routebeschrijving hadden bemachtigd, begaven wij ons ook op pad.
Het beloofde een mooie zonnige dag te worden, maar we durfden het nog niet aan om het trainingspak in de auto achter te laten. Vrij snel na de start staken we voor de eerste keer de Linge over, via een voetgangersbruggetje dat speciaal voor deze wandeltocht was geplaatst. Onder Tricht langs liepen we over de Lingedijk naar bos Mariënwaerd. Hier lag op de Linge een pontonbrug en was de splitsing met de 8 km. Maar voordat we hier overstaken, hadden we een korte rust op 4½ km en trokken de korte broek aan.
Na de pontonbrug volgden we de Linge naar Enspijk. Hier was opnieuw een pontonbrug en staken de Linge opnieuw over. Hier was eveneens een rust op 6¼ km, maar wij liepen hier door. Nu kregen we de splitsing met de 15 km. we liepen onder de A2- snelweg door en kwamen nu in Beesd. Hoewel deze tocht de bloesemtocht heet, waren er nog niet zo bar veel bomen die bloesem droegen. In het plaatsje Rhenoy was opnieuw een rustpost op 11 km. Aan het einde van het plaatsje Rhenoy was opnieuw een rustpost op 14½ km. We genoten hier van een kopje koffie. We hoorden een wandelaar zeggen, dat ze een andere wandelaar had horen vertellen, dat die een week tevoren hadden meegedaan aan een 75 km lange tocht. Wij waren naar dit verhaal erg geïnteresseerd, omdat wij die tocht hadden (mede-)georganiseerd.
Hier in Rhenoy hadden we de keuze tussen overgezet te worden door een pontveer door de landmacht en lang wachten tot we overgezet worden of iets omlopen en dan via een vaste brug de Linge oversteken. Mede omdat wij deze tocht voor de eerste keer liepen, wisten we niets af van de mogelijkheid om via de vaste brug te lopen. Achteraf hadden we er geen spijt van, want het boottochtje met de pont was eigenlijk een hoogtepunt van de tocht. Nu kregen we de splitsing met de 25 km.
Wij volgden het 40 km parkoers, maar van een echte afname van het aantal deelnemers was niet duidelijk sprake. Er liepen dus erg veel wandelaars het 40 km parkoers. Daarop kwamen we door het plaatsje Gellicum. Even later passeerden we het voormalige Fort Nieuwe Steeg en weldra naderden we Asperen. Dit was een leuk gezellig plaatsje. Hier was op 22 km een rustpost in Café De Blinker. Voor het café installeerde zich een muziekband en vele wandelaars nestelden zich buiten het café op de stoepen en gedeelte op de straat door de warmte. We zagen hier een wandelaars flauw vallen (uit zittoestand) en mensen van het Rode Kruis droegen de man op een brancard weg. Over de vestingmuren van Asperen en langs de waterpoort verlieten we Asperen. Bij de sluizen in de Linge hadden we nog een fotogeniek uitzicht op Asperen.
Via het voormalige Fort Asperen volgden we over een grintweg naar het plaatsje Acquoy. De kerktoren van Acquoy viel op doordat deze scheef stond. Langs het fraaie Huis Acquoy verlieten we Acquoy. Bij Rhenoy staken we de Linge over via een vaste brug en beëindigden hiermee de lus van de 40 km. Links van ons zagen we, dat nog een groep wandelaars werd overgezet, vermoedelijk allen 25 km lopers. We verbaasden ons over de grote en luxe huizen in Rumpt. Hier was in Café Albertine een rustpost op 31¼ km.
We verlieten Rumpt en met een wijde bocht naar links langs de Linge hadden we uitzicht op het plaatsje Beesd. We doorkruisten Enspijk en op 35 km was opnieuw een rustpost. Hier waren we nog getuige van een optreden van een jonge groep dansmariekes. We staken de Linge over via een pontonbrug. Na nog een laatste pontonbrug te hebben overgestoken bij de voorlaatste rustpost op 36½ km, was op 37½ km de laatste rustpost.
Na 8 uur lopen werd de finish weer op het Veilingterrein te Geldermalsen bereikt. Parkoerstechnisch vonden we dit een fraaie tocht. Door het koude weer in het voorjaar waren er nog niet zoveel bloesems te zien. Derhalve een aanbeveling om deze tocht het volgend jaar nog eens dunnetjes over te doen. Het was uitstekend wandelweer met zeer veel zon en een maximum temperatuur van 21 graden.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg