Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met Euraudax vanuit Schaarsbergen naar de Groene Bedstee in Oosterbeek

arendkop Op woensdag 21 februari 1996 organiseerde Euraudax Gelderland een 25 km wandeltocht vanuit Schaarsbergen, gemeente Arnhem. Doordat deze tocht abusievelijk niet in het LWP was gepubliceerd waren er wat minder deelnemers dan verwacht. Maar een deelnemersaantal van 55 was toch nog redelijk. Het werd een hele mooie dag. Het bleef weliswaar licht vriezen. Maar de zon straalde bijna de gehele tocht. Door de sneeuw zag het er af en toe sprookjesachtig uit. Op sommige plaatsen in de bossen was de sneeuw tot rond de 25 cm opgewaaid als zogenaamde stuifduinen.
Staatje dat aangeeft welke afstanden je in Euraudax verband dient te lopen om voor de desbetreffende arend in aanmerking te komen
Om 11 uur was de start vanuit het PMT-gebouw (Protestant Militair Tehuis), gelegen naast de Oranjekazerne. Als eerste liepen we door de bossen naar de kerk in Schaarsbergen. We staken de A50-snelweg onderdoor. Na een camping, dwaalden we door het Maasbergse bos. Daarbij kwamen we langs de grote boerderijen Grote Kweek en Kleine Kweek. Hier was het, dat we verschillende keren op de grens van akkers en bossen stuifduinen zagen. Over landgoed Warnsborn bereikten we op 7 km de eerste verzorgingspost, gelegen aan de Amsterdamseweg nabij De Vijverberg.
We staken de N224 over en betraden nu landgoed MariŽndaal. Even verderop kregen we uitzicht op de haast overbekende Groene Bedstee. We liepen hier even op de grens van de gemeente Renkum en Arnhem. Even volgden we hier de wat drukkere verkeersweg N225 om langs de Kema te lopen. In de nabijheid van de gevangenis in de wijk Lombok was in buurthuis 't Huuske de grote rust op 13 km.
Via het Dorp en een voormalig ziekenhuis liepen we naar het Sonsbeekpark. Hier steeg ons pad geleidelijk. Na een hertenparkje en de Belvedere staken we de Cattepoelseweg over. Op de 4 hoeken van deze brug stonden een soort open bushokje van steen waarvan de plafonds voorzien waren van prachtige muur- schilderingen. Even later bereikte we de Moscowa begraafplaats. Dit is een ontzettend grote- en uitgestrekte begraafplaats. We bereikten hier het hoogste punt van de tocht met een hoogte van rond de 85 meter.
Niet ver van het terrein van het openluchtmuseum hadden we nog een verzorgingspost. We staken de gecombineerde snelwegen A50 en A12 onderdoor bij het knooppunt Waterberg. Daarna liepen we weer rustig door naar de finish, die dit keer op 24, 670 km eindigde.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg