Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 over parcoursen van de Kempische Wandeldagen

embleem WS78 Dit is het wapen van Eindhoven.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 25 november 1995 organiseerde WS78 voor de eerste keer een tocht vanuit Eindhoven. Voor veel wandelaars was dat een lange trip omdat de meeste leden in de randstad wonen. Vanuit het beursrestaurant wordt eerst over het terrein van de technische Universiteit gelopen.
De Opwettense- en Collsche watermolens
Tussen de meren Karpendonksche Plas en de IJzeren Man liepen we Eindhoven uit. Vlak voor Opwetten liepen we langs de Opwettense molen. Aan deze dubbele waterradmolen draaide één waterrad. We staken de A270-snelweg over en liepen daarna door Eeneind en staken een spoorlijn over. Vlak daarop liepen we langs een kapel waar de Kempische Driedaagse dit jaar een verzorgingspost had. We bekeken de kapel en zetten er nog een kaarsje (hier waxinelichtje). We staken opnieuw de Dommel over en kregen nu uitzicht op de Collsche eveneens dubbele watermolen uit 1300. Hierbij was ook de eerste verzorgingspost. Nu volgden we ruim 1½ km een leuk pad langs de Dommel, eveneens bekend van de Kempische Driedaagse. Na een stukje het Eindhovensch Kanaal van beide kanten gezien te hebben liepen we Geldrop binnen. We herkenden het tijdelijke kampeerterrein tijdens de Kempische Driedaagse. Er was hier flink wat graafwerk verricht om de Dommel een nieuwe en/of extra waterloop te geven.
Dit is het wapen van Geldrop.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Kasteel Geldrop fraai bouwwerk (aan achterzijde)
Nadat we het pad langs de Dommel verlaten hadden betraden we het kasteelpark Geldrop. Ditmaal liepen we om het kasteel heen en verbaasden ons om het mooie bouwwerk. Met de Kempische driedaagse waren we er al zo'n 10 maal langs geweest, maar altijd alleen langs de voorkant. En aan de achterkant ziet het er veel meer uit als kasteel. Het was ons toch niet duidelijk geworden waarom de parkoersarchitekten nu dwars door Geldrop heen moesten en er niet omheen gingen en dan door Zes Gehuchten, Gijzenrooi of Genoenhuis en de uitgestrekte Groote Heide zouden lopen. Na Geldrop voerde het parkoers nu "saai" over asfaltwegen naar de grote rust in Heeze in café restaurant "De Parel van Brabant". Even voor de rust zagen we nog een standbeeld van de "vier schilders van Heeze". De achterste twee schilders hielden een soort fotolijst in hun handen. Na Heeze volgden we, tot voorbij Heezerenbosch, opnieuw bijna alleen maar asfaltwegen.
Gelukkig kwamen we toch weer in de bossen
Gelukkig kwamen we uiteindelijk toch nog in de bossen en dwaalden langs het Drooge Meerven, het Diepe Meerven en het Witven. We staken de dijk van de voormalige goederenspoorweg over, even later gevolgd door de A2-snelweg. Daarna hadden we de pech dat de organisatie niet over landgoed Valkenhorst mocht gaan. Daardoor volgden we nu langere tijd een pad door de bossen, maar wel dicht langs de A2-snelweg. Na het grote Greveschutven liepen we via buurtschap Achtereind naar Aalst. Hier was een koffiepost. Langs het beekje de Tongelreep liepen we Eindhoven weer binnen. Bij de Gennepermolen, een onderslagmolen uit 1249 liepen we nog over een sluis. Grotendeels langs de Dommel liepen we daarna naar het station en verder door naar de finish. Het was een groot gedeelte van de dag zonnig weer geweest met een maximum temperatuur van 13 graden. Dat is vrij warm voor eind november.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg