Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 onder een waterval door

embleem WS78 Dit is het wapen van Arnhem. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 7 oktober 1995 organiseerde WS78 een wandeltocht van 42 km vanuit Oosterbeek (gemeente Renkum). Vrijwel dezelfde tocht werd ook al op 13 augustus 1988 georganiseerd, toen als (2e) lustrumtocht. Bij de start was het een drukte van belang, want er waren 443 wandelaars gestart.
We kruisten de Jac. Gazenbeekweg
We verlieten Oosterbeek langs de spoorlijn in de richting van Arnhem. Al spoedig was het parkoers sterk geaccidenteerd. Bij een kapel in het bos kruisten we de Jac. Gazenbeekweg, tegenwoordig gemarkeerd met een geel/blauwe markering. We staken de drukke 4-baans Amsterdamseweg over. Om buitenwijk Hoogkamp heen kwamen we bij het fraaie Kasteel Zijpendaal. Even verderop in park Sonsbeek liepen we onder een waterval, door een rotsmassief. Langs vijvers liepen we dit park weer uit. We liepen over een brug, waar aan elke hoek een soort stenen overdekt bushokje was gemaakt. Het plafond van elk soort stenen overdekt bushokje was hol van binnen en was fraaie opgesierd met schilderingen. Een soort open tentoonstelling dus. Daarna liepen we door landgoed Klarenbeek. Op 10 km was de eerste verzorgingspost met een bekertje vermicellisoep. Daarna liepen we naar en door park Angerenstein. Langs vijvers en een beek verlieten we het park weer en kwamen nu bij de Paasberg.
We volgden een stuk van het Maarten van Rossumpad
We liepen onder de A12-snelweg door en bestegen nu de Kapellenberg over het Maarten van Rossumpad. We liepen door het dorpje Rozendaal en kwamen daarbij langs de kerk. Bij gebrek aan een klokketoren hangt de klok van de kerk aan de zijgevel. Dat de klok de gelovigen van Rozendaal zeer lang ter kerke heeft geroepen bewijst de slijtage die klokketouwen hebben veroorzaakt aan de kerkmuur. Voorbij kasteel Rozendael liepen we door bossen naar de Beekhuizerbeek. Langs deze beek hebben vroeger zeker 10 watermolens langs gestaan. Inmiddels hadden we het Nationale Park Veluwezoom betreden. We zagen nog een ree wegspringen en ook kwamen we nog langs een ijskelder. Voordat er koelkasten waren bewaarden mensen hun voedselvoorraad in ijskelders. Koele, half in de grond gebouwde cellen die met een dikke laag aarde werd overdekt, zodat ze ogen als heuveltjes. 's-Winters werden brokken ijs uit de vijver gehakt, die in de kelder pas in juni/juli helemaal gesmolten waren. De spleet in de deur is bestemd voor vleermuizen, die deze kelders opzoeken om hun winterslaap te houden. Ze hangen dan met de kop omlaag aan de plafonds. De hartslag is teruggebracht tot éénmaal per minuut, de lichaamstemperatuur loopt terug tot 12 graden. In de schemering zijn vleermuizen goed te zien wanneer ze met ultrasone trillingen en de echo's daarmee jagen op muggen en vliegen: hun voedsel. Te zien aan de capriolen zijn het geweldige vliegers. Ze beschikken over een soort radar om botsingen te vermijden. Door bossen en over heide dwaalden we naar het plaatsje Rheden waar op 21 km de grote rust was in Café De Palmboom.
station Oosterbeek Bij de VVV haalden we nog een stempeltje
Bij het verlaten van Rheden staken we opnieuw een spoorlijn over en kwamen langs de plaatselijke VVV. Toen wij hierbinnen wilden vragen of we een stempeltje konden krijgen, werd daarop al geantwoord met "voor in het wandelboekje zeker". Er waren ons dus al anderen voorgeweest. Daarop liepen we het bos in, nu naar een schaapskooi, waar de kudde van de Posbank is gehuisvest. Over het terrein van camping Beekhuizen liepen we naar de Emma Pyramide. We beklommem de pyramide en de erop staande uitkijktoren. Ondanks het bewolkte weer hadden we nog een fraai uitzicht op Rheden, Arnhem, Nijmegen en Kleef. De grote hoop aarde waarop de toren is gebouwd, dateert van het eind van de vorige eeuw. Het was een werkverschaffingsprojekt in een tijd van grote werkloosheid. Spottend werd de heuvel dan ook wel de armoedebult genoemd. Over een aantal lange rechte boswegen kwamen we weer bij de A12-snelweg en even later was op 31 km een koffie/thee verzorgingspost in een buitenwijk, op een boerderij te Arnhem. Nu volgde even een minder mooi stuk. Een km volgden we een fietspad langs een verkeersweg. We liepen onder een viadukt van de Apeldoornseweg door en dwaalden opnieuw door bossen. Daarbij kwamen we langs het openluchtmuseum. Via landgoed Schaarsbergen bereikten we de fruitpost op 37 km. Door de bossen van landgoed Groot Warnsborn liepen we weer terug naar Oosterbeek. Even voor de finish kwamen we nog langs de Airborn Erebegraafplaats. De totale afstand bedroeg 42,020 km. Het was jammer dat het infobulletin voor deze toch niet duidelijk aangaf waar we precies wanneer langsliepen. Wel stond vermeld waar we langskwamen, maar dit bij welke punten dat was. Voorgaande keren werd dat wel vermeld. Uit dit verslag blijkt tot nu toe niet volop dat er toch veel over onverharde paden werd gelopen in een sterk geaccidenteerd terrein. De laatste deelnemers kwamen ook pas na 18.00 uur binnen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg