derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1995 Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Apeldoornse Vierdaagse 1995, vierde wandeldag vrijdag 14 juli 1995
medaille 50 km We mochten een half uur eerder starten op de laatste wandeldag. Ik moest me echter nog eerst afmelden, omdat ik de vorige dag pas om 18.05 uur was gearriveerd. Het was gelukkig geen probleem. De organisatie zei, dat de medische dienst had gezegd dat het erg heet was geweest, die vorige dag. En ik kreeg alsnog de startkaart van de 4e dag.
We verlieten Apeldoorn door Ugchelen en het Bruggelen of Engelanderholt. Aan de voet van de Bakenberg was de eerste (en laatste) verzorgingswagenpost. Vol goede moet liepen we verder, maar al spoedig begon het te betrekken. In het Van Schaiksbosch hoorden we, vanuit de verte, de eerste onweersslagen. We besloten maar meteen de paraplu op te zoeken en een tweede plastic zakje om de routebeschrijving te doen. Niet lang daarna begon het te regen. En wel zo hard dat je zonder paraplu kletsnat zou zijn geworden. Ook enige harde onweersslagen hoorden we. Omdat we op dat moment midden in het bos zaten konden we nergens schuilen.
Maar wat ook heel vervelend was, was dat de parkoersbeschrijving totaal niet meer klopte. Later hoorden we dat de pijlers de bliksem in een boom hadden zien slaan, waarop deze boom omviel. Zeer angstaanjagende lijkt ons dat. Na 3 uur bereikten we de eerste grote rust op 15 km. We hadden het idee dat we wel 20 km hadden gelopen. Hier, in het Lierderholt, hoorden we dat er naar Hoenderloo niet gepijld was en dat we maar een asfaltweg naar Hoenderloo moesten volgen.
Niets is zo vervelend als over asfalt te moeten lopen en wij besloten, aan de hand van meegenomen, gefotokopieerde topografische kaarten, het parkoers aan de hand van de routebeschrijving te volgen. En dat lukte. We moesten daarbij wel eerst langs de controlepost, en daar zeiden ze dat het alleen mocht op eigen verantwoording. Het was inmiddels weer droog geworden. We kwamen over het fraaie Schenkenshul. Vanaf dit heideveld hadden we fraaie vergezichten.
In Hoenderloo hoorden we verschillende verhalen hoe deze en gene gelopen waren. Er was iemand die vanaf het Lierderholt naar het zuiden, naar de Krimweg was gelopen en deze 6 km tot in Hoenderloo had gevolgd. Na een rust van een kwartier liepen we weer verder. De muziekband hebben we niet gezien, maar misschien zat die wel binnen in het dorpshuis, geschrokken van het onweer die ochtend. Spoedig kwam de splitsing van de 50 km lus. Deze voerde door het Hoenderloosche Bosch. dit was theoretisch het zwaarste stuk. Want hier was over een lengte van 15 km geen verzorgingspost. Via het fraaie Het Leesten kwamen we door het Flipsbosch weer terug aan de voet van de Bakenberg, alwaar de laatste verzorgingswagen rust was.
Langs een aantal sprengen liepen we weer terug naar Apeldoorn. De maximum temperatuur bedroeg ongeveer 26 en de wandeltijd bedroeg 10 uur en 35 minuten. Doordat we zolang wandelden hebben we maar weinig 30 km lopers gezien omdat die later startten en veel vroeger binnen waren.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg