Vorig verslag van de Ruperti Weitwanderweg 10 Volgend verslag van de Ruperti Weitwanderweg 10 terug naar het overzicht van de Ruperti Weitwanderweg 10 Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ruperti Weitwanderweg 10
datum woensdag 28 juni 1995
traject Jaugsdorf - Aglassing - Buchach (440 m) - Bichlhaiden (439 m) - Oberndorf (401 m ) - Laufen (394 m)- Ziegelhaiden - Ehringhof - Gröm Graben - Rottstätt - Nußdorf am Haunsberg (441 m) - Haßberg - Kleinberg - Hochberg - Kaiserbuche (766 m) - over de flanken van de Haunsberg (800 m) - Kirschberghof (gemeente Anthering, 620 m).
hoogten 401 - 800 meter
wandeltijd 7¾ uur
weer 's-Ochtends vroeg nevel, later licht bewolkt tot onbewolkt
temperatuur 25°
overnachtingadres Alois Hillerzeder, Würzenberg 12, Kirschberg, A5102-Anthering
Overnachtingprijs Osch. 400
uitgaven Overnachting Jaugsdorf 440, Spar Oberndorf 95, brood Oberndorf 70, ADEG Nußdorf 57, kaarsje 10, souvenirs Heimat museum Oberndorf 161, Gasthaus Kaiserbuche, Fam Stemeseder, 5162 Obertrum am See 295.

Anthering Kirschberghof Het was een niet onaardige kamer in Jaugsdorf waar we hadden overnacht en die kostte slechts 220 p.p. Al na een kwartier lopen, zagen we 2 reeën lopen. Via binnenwegen liepen we eerst naar de Wahlfahrtskirche Maria Bühel. Dit was een mooie bedevaartskerk met 2 kerktorens. De kerk was van binnen door een traliewerk afgesloten. Daar doorheen maakte ik twee foto's. In de kerk bevinden zich schilderingen van J.M. Rottmayr, een hoogaltaar ontworpen door A. Beduzzi en vier heiligenbeelden van J.A. Pfaffinger. Buiten voor de ingang zaten zo'n 50 kleine kinderen met hun begeleiders.
We liepen weer terug naar de Salzach en kwamen langs een halfopen kapel met een kruisigingsgroep uit 1721. Via een steile stenen trap daalden we af naar de oever van de Salzach. Onderaan de trap stond een beeld van Johann Nepomuk uit 1720. Vandaar liepen we naar de Stille Nacht Kapelle. Oberndorf is vooral beroemd door het kerstlied "Stille Nacht, Heilige Nacht". In de Altoberndorferkirche St.-Nicolaus werd dit lied met Kerstmis in 1818 voor het eerst gezongen. De tekst was geschreven door Joseph Mohr en de muziek gecomponeerd door Franz Xaver Gruber op zijn gitaar.
gezicht op Laufen Een aanwezige Tiroler kapelmeester raakte zo onder de indruk van dit lied, dat hij het meenam naar Tirol en vandaar raakte het verspreid over de hele wereld. Een overstroming in 1899 verwoestte echter de kerk. In 1937 werd op de plek ervan de Stille Nacht-kapel gebouwd. Het ene gebrandschilderde raam toont Joseph Mohr en het andere Franz Xaver Gruber. Oberndorf en Laufen, aan de overzijde van de Salzach, vormden vroeger één stad. Het was een oude schipperskolonie, die bij de opdeling in 1816 uiteen viel. Midden op de brug over de rivier is nu de grens met West-Duitsland en Laufen. Vanuit Oberndorf gingen vroeger de zouttransporten naar Wenen; de naam van de rivier de Salzach is hiermee gelijk duidelijk. De Salzach maakt bij Oberndorf een rare kronkel. We deden nog wat inkopen in Oberndorf. We liepen over de brug naar Laufen en bezichtigden toen het Duitse plaatsje.
Laufen nestelt zich binnen een bocht van de Salzach en lijkt daarmee op het binnen een kromming van de Inn gebouwde Wasserburg. Reeds in de Romeinse tijd was de stad stapelplaats voor het in de omgeving gewonnen zout en eeuwenlang bleef Laufen centrum voor de verscheping ervan over de Salzach. In de middeleeuwen bestonden twee groepen schippers: de ene groep behartigde het transport van Hallein naar Laufen, de andere dat van Laufen naar Passau.
Salzburgse architectuur verleent het aantrekkelijke stadje een ietwat zuidelijk cachet. Het moet voor de inwoners van Laufen een ingrijpend gebeuren zijn geweest, toen in 1816 de plaats overging van Salzburg naar Oberbayern en daarmee de Salzach plotseling grensrivier was geworden. De door schippers bewoonde plaatsen Altach en Oberndorf aan de overkant waren voorheen delen van Laufen geweest. We liepen nog naar de parochiekerk Mariä Himmelfahrt, Zuidduitslands oudste gotische hallenkerk, sinds 1621 ook stiftskerk. De kerkruimte, bestaande uit drie schepen van ongeveer gelijke breedte, wordt door twee markante zuilenrijen verdeeld. Geen andere kerk in Oberbayern is in zó zuiver gotische stijl bewaard gebleven. Verder zagen we er een bogengaanderij, die langs twee zijden van het gebouw zich uitstrekt en sedert de 14e eeuw diende als begraafplaats voor rijke families. De netgewelven zijn voor een deel getooid met fresco's uit de 16e eeuw. De gaanderij biedt uitzicht op de aangrenzende tuinen, die een weldadige vrede uitstralen.
Er was grenscontrole bij Laufen, in de zin dat we onze paspoorten moesten laten zien. Ze keken er echter niet in. Daarna liepen we op Ziegelhaiden aan en pakten hier het parkoers op. In Ziegelhaiden gingen we nog in het kort. Over asfaltwegen wandelden we rustig terug naar Rottstätt en Nußdorf. Hier pauzeerden we een half uur totdat de ADEG openging. Daarna stegen we naar Haßberg, Kleinberg en Hochberg. Na 5 kwartier in Nußdorf te zijn geweest vertrokken we hier en liepen naar de Kaiserbuche.
Even voor Kaiserbuche zagen we nog een ree. Hier, in café restaurant Kaiserbuche, dineerden we. Toen we om 16.45 uur een warme maaltijd bestelden zei de ober dat dit nog niet ging. Daarop zeiden we dat we dan wel tot 17.00 uur zouden wachten en dat was O.K. Het laatste stuk ging over de flanken van de Haunsberg naar Kirschbergerhof. Hier deed de dochter des huizes open. Ze zei dat haar ouders op ziekenbezoek waren. 's-Avonds zaten we buiten nog een tijdje in de zon. Coos zag van de bank nog een ree langs de bosrand lopen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg