Vorig verslag van de Ruperti Weitwanderweg 10 Volgend verslag van de Ruperti Weitwanderweg 10 terug naar het overzicht van de Ruperti Weitwanderweg 10 Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ruperti Weitwanderweg 10
datum zondag 11 juni 1995
traject Kirschberg/Anthering(600) - Haunsberg(800) - Kaiserbuche(766 m) - Haßberg(500) - Nußdorf am Haunsberg (441 m) - Rottstätt(410) - Ziegelhaiden/Oberndorf bei Salzburg (401 m) - Altach(400) - langs de Salzach - Ostermiething(407).
afstand 35½ km
hoogten 423 - 700 meter
wandeltijd 9 uur
weer Gehele dag bewolkt. Na 5 minuten begon het te regenen, zo'n 1½ tot 2 uur. Daarna was het lange tijd droog. 's-Middags regende het af en toe licht. Met paraplu goed te regelen.
temperatuur 16°
overnachtingadres Gasthof Lindlbauer, Pächter Lechner & Schauhuber, A-5121 Ostermiething, Bräugaße 1, ( 06278/251
Overnachtingprijs ± 600
uitgaven Overnachting Kirschberghof Osch. 550, kaarsje Nußberg Osch. 5.

We hadden 's-nachts prima en rustig geslapen. We kregen een uitgebreid ontbijt met broodjes, een ei, kaas, worst, honing, jam en 3 grote koppen koffie met gewone melk. Ons werd ook nog koffie voor in de veldfles aangeboden, maar dat aanbod sloegen we beleefd af. Rond 9 uur verlieten we ons overnachtingadres.
Ons werd nog een alternatieve route geadviseerd bij het verlaten van Kirschberghof, die mooier was en waarbij we toch weer snel op de route kwamen. Dat deden we dan ook. Net toen we op pad waren, begon het al te regenen. Eerst deden we alleen de paraplu op. Over grintwegen liepen we door de bossen over de flanken van de 835 meter hoge Haunsberg. Wij haalden met ons pad net een hoogte van 800 meter. Daarna daalden we af naar de Kaiserbuche (766 m). Hier stond een groot café restaurant.
Hier werd het opener en kregen we meer regen te verwerken. Vlak daarop bekeken we nog een kapelletje en trokken de regenkleding aan, omdat we niet konden zien, hoelang het open terrein zou blijven. Spoedig verlieten we de asfaltweg die naar Kaiserbuche was aangelegd en dwaalden verder door de mist en nevel. We staken een paar asfaltwegen over. Op een gegeven ogenblik sloegen we af en dwaalden we door bossen omlaag. In een steil stuk was een bosweg aangelegd. Het laatste stuk naar die nieuw aangelegde weg, was behoorlijk steil. Er liep weliswaar een breed pad naar toe, maar dat liep er steil naar toe en door de nattigheid was uitglijden zeer groot. De situatie was gelukkig niet gevaarlijk, maar als je uitgleed werd je zo smerig van die natte klei. Het ging gelukkig goed, maar even verderop was de brede weg steiler dan het wandelpad dat we eerst niet zagen. Vlak daarop gleed Coos toch nog even uit en maakte haar regenbroek wat vuil. Even verderop zag ik een ree en hoorden we een hond in de bossen blaffen.
Uiteindelijk kwamen we in Haßberg uit bij een Privatzimmer. Over een asfaltweg daalden we af naar Nußdorf. Van een muurschildering maakten we een foto. Hier bezochten we de plaatselijke kerk en zetten er een kaarsje ter nagedachtenis aan mamaatje. Daarna zaten we tegenover de kerk op een bankje te lunchen. We trokken de regenbroek uit en Coos ook de regenjas. Over een asfaltweg verlieten we Nußdorf. Even later sloegen we af naar Rottstätt. Vlak voor Rottstätt trok ik ook de regenjas uit. Nu volgden we een hele rustige asfaltweg naar Oberndorf. Na Gröm Graben zag Coos een ree langs de bosrand lopen.
Ter hoogte van Bulharting maakte Coos een foto van het Ruperti 10 wandelweg bordje. Coos zag op een gegeven moment op wat grotere afstand 2 reeën. Ze bleven aanvankelijk stokstijf staan. Ik zag het niet zo duidelijk en dacht, dat er waarschijnlijk 2 paarden stonden. Maar net toen we het op wilden geven, renden de twee dieren weg en bleken het toch twee reeën te zijn. In Ziegelhaiden liepen we onder een nieuw aangelegde weg door en even verderop staken we een spoorlijn over. Na een verkeersweg overgestoken te hebben, praatten we nog enige tijd met een man die wij praktisch niet verstonden. We hadden nog uitzicht op Maria Bühel (439 m), een kerk met twee torens.
Bij Altach stond een halve bolvormige kapel met beelden erin. We daalden de steile stenen trap af naar de Salzach en kwamen vlak voor een stenen beeld uit. Coos maakte hier nog een foto van, met een tegenover de Salzach gelegen kerk, die in de Duitse plaats Laufen lag. Op een oude tekening stond, dat hier vroeger een brug was geweest en dat de trap via de halve bolvormige kapel naar de kerk met de 2 torens liep, de Kalvarienberg.
Ostermiething Marktgemeinde - wapen Nu volgden we lange tijd een fietspad langs de Salzach. Er was een man gepasseerd op de fiets waar we mee aan de praat raakten. Toen hij hoorde dat we naar Ostermiething wilden gaan, adviseerde hij ons Gasthaus Konig. Later kwam hij ons nog tegemoet en zij dat het Gasthaus tegenwoordig Lindlbauer heette. Een paar maal zagen we slechts een verwijzing naar rechts. Op de grens van Land Salzburg en Ober Österreich maakte Coos nog foto's van de wapens die op stenen pilaren waren afgebeeld. Ter hoogte van Wildschut maakte Coos nog een foto van het bordje over de Ruperti 810 weg. Even later staken we nog een zijriviertje van de Salzach over via een stevige houten brug. Ook hadden we hier nog twee reeën gezien. In totaal hadden we deze dag 5 reeën gezien. We hadden nog een rust op het meegenomen landbouwplastic gehad in een bosgebied langs de Salzach en in een open houten hutje.
Vlak voor Ostermiething lag een stapel hout langs de kant. Hieruit zagen we nieuwe twijgjes groeien, waarvan we nog een foto maakten. Bij Ostermiething zagen we een heleboel verwijzingen naar die plaats Ostermiething. Op ons laatste traject van de Salzach naar Ostermiething liepen we langs weilanden, waar men bezig was het gras te maaien. Een mevrouw adviseerde ons ook Gasthaus Lindlbauer. Toen we ja zeiden, vroeg ze ons, of we daar al vaker waren geweest. We zeiden dat ons dat adres onderweg al was aanbevolen. Rond zes uur kwamen we op ons Overnachtingadres aan. Na het douchen dineerden we en aten naast Fritattensoep een maaltijd voor 2 personen met diverse soorten vlees en ieder een halve liter rode wijn.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg