Vorig verslag van de Ruperti Weitwanderweg 10 Volgend verslag van de Ruperti Weitwanderweg 10 terug naar het overzicht van de Ruperti Weitwanderweg 10 Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ruperti Weitwanderweg 10
datum zaterdag 10 juni 1995
traject Salzburg-Hauptbahnhof(424) - Bergheim(441) - Maria Plain(530) - Lengfelden(440) - Voggenberg(540) - Ragging(540) - Mödlham(587) - Anzfelden(594) - Dopplalm(560) - Kirschberg/Anthering(600)
afstand 16½ km(Maria Plain-Anthering)
hoogten 700 meter
wandeltijd 6 uur
weer Regelmatig zonnige perioden, enige malen lichte regen, echter te weinig voor de paraplu of regenkleding.
temperatuur 17°
overnachtingadres Alois Hillerzeder, Würzenberg 12, Kirschberg, A5102-Anthering
Overnachtingprijs 2 x Osch. 225
uitgaven In de trein DM 34,20

Maria Plain Maria Plain Nadat we Rosenheim hadden gepasseerd kreeg ik post. Coos had die post meegenomen. Het was verjaardagspost, omdat ik deze dag jarig was. Ik had post gekregen van Koos en Annie, Hanneke, Kees, Maaike en Geerke en verder van Lydia. Met een half uur vertraging kwamen we in Salzburg Hauptbahnhof aan rond acht uur 's-ochtends.
Om half negen begonnen we aan de wandeling. We verlieten het station van Salzburg en liepen eerst naar de rivier de Salzach. Hier maakten we 2 foto's met de rivier als achtergrond. Op de tweede foto stond ook Coos. We volgden ons pad langs de Salzach. We kwamen langs een waterval annex stroomversnelling. En dat maakte flink wat lawaai. De stroming was hier heel erg sterk. Bij Bergheim (441 m) verlieten we de Salzach. We bezichtigden de plaatselijke kerk.
Vanaf de kerk voerde een smallere weg, grintpad, naar Maria Plain. Onderweg hier naar toe hadden we fraaie uitzichten op Salzburg. Dit is een grote bedevaartskerk, maar we gingen niet verder dan het voorportaal omdat er een mis aan de gang was voor zo'n 22 mensen. De bedevaartskerk Maria Plain werd door Antonio Dario tussen 1671-1674 gebouwd. Het Gnadenbild, waar het allemaal om gaat, dateert uit de Dertigjarige Oorlog. Het was niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart die ter verering van het Gnadenbild de beroemde Krönungsmesse componeerde. Honderden Oostenrijkers, maar ook veel mensen uit het buitenland, laten zich in deze basiliek in de echt verbinden. De kerk is qua interieur een schoolvoorbeeld van barok. Het hoogaltaar trekt de aandacht in eerste instantie door het Gnadenbild, omgeven door een verzilverde Rocaillekrans (1657).
Het beeld, "Maria Trost", is van de hand van een onbekende meester. Het was ooit het bezit van een bakkersfamilie in Regen in Beieren. Toen het dorp waarin zij woonden door een grote brand in de as werd gelegd, bleef het beeld onaangetast. Later kwam het beeld in het bezit van een familie die een kapel op de Plainberg bezat. Op de plaats van die kapel staat nu de basiliek met zijn twee torens. Vanaf deze heuvel heeft men een mooi uitzicht over de stad Salzburg.
Anthering Kirschberghof Veelal over trappetjes daalden we af naar het plaatsje Lengfelden. We staken een beek over en volgden een rustige asfaltweg, die overging in een zandweg door de bossen. Door de regenval van de voorgaande periode waren de wegen zeer modderig en gedeeltelijk volgden we een pad er naast. Even liepen we verkeerd, maar daardoor zagen we wel 2 reeën. We kwamen door de plaats Voggenberg, langs de heuvel Sandkuch (675 m), waar we op een bankje een rust hielden. We verlieten de asfaltweg en volgden een veldweg langs een meertje waar heel veel kikkers kwaakten. We bleven over rustige asfaltwegen lopen door Ragging, Mödlham en Anzfelden. Coos raakte steeds meer vermoeid en het tempo ging steeds verder omlaag. We kwamen langs de Dopplalm, maar besloten hier voorbij te gaan, omdat dit een Gasthaus was. Even verderop zagen we een bankje. Dit lag mooi in de schaduw, maar in een mum van een tijd zaten er muggen op mijn arm. Spoorslags verlieten we dit plekje.
We zagen een verwijzing naar het Kirschberghof. Hier aangekomen bleek het een grote boerderij te zijn. Buiten hing een bord waarop Privat Zimmer stond. We belden 2 keer aan, maar er werd niet opengedaan. We gingen op de piknikbank voor het huis zitten en na verloop van tijd zag Coos iemand binnen. Opnieuw belde ik aan en ik hoorde iemand telefoneren. Na verloop van tijd werd er opengedaan en de vrouw des huizes verwelkomde ons. We konden overnachten en zelfs warm eten. Ze waren heel erg vriendelijk en ook de wirt was erg vriendelijk en geïnteresseerd in waarmee wij bezig waren. Bij het eten kregen we een fles rode Blaufränkische rotwein uit het Burgenland. Ze moesten 's- avonds weg naar een mis vanwege hun 25 jarig huwelijksfeest eerder dit jaar. Later hoorden we dat deze mis voor alle mensen daar uit de buurt bestemd was, die dit jaar 25, 40 of 50 jaar getrouwd waren.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg