Vorig verslag van het traject Hainburg an der Donau - Eisenstadt - Mariazell - Nebelstein Volgend verslag van het traject Hainburg an der Donau - Eisenstadt - Mariazell - Nebelstein terug naar het overzicht van het traject Hainburg an der Donau - Eisenstadt - Mariazell - Nebelstein Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Niederöstereichischer Mariazellerweg, Mariazell - Nebelstein
datum maandag 5 september 1994
traject Mautern a.d. Donau - Egelsee - Senftenberg - Mittelberg en Schiltern.
hoogten 200-450 meter
wandeltijd 8 uur
weer Overwegend licht bewolkt, ook halfbewolkt
temperatuur 23°
overnachtingadres Franz Steinschaden, Karglstraße 34, 3553 Schiltern 34, ( 02734-8204
Overnachtingprijs 2 x 310
Adres diner Franz Steinschaden, Karglstraße 34, 3553 Schiltern 34, ( 02734-8204
uitgaven Overnachting Mautern a.d. Donau (560), Spar Mautern (1050), broodjes (56)3 ansichtkaarten (15), postzegels (84), kaarsje (13), ADEG Schiltern 79, Punica in Egelsee (17).

Senftenberg Het ontbijt was pas vanaf 8 uur. Daardoor konden we voor ons doen uitslapen. Het verslag van de voorgaande dag was ook nog niet af. Dat werd eerst afgemaakt. Daarna weer eerst boodschappen gedaan. De zon scheen al wel, maar het was nog fris. We liepen door Mautern naar de brug over de Donau en kwamen in Stein. Dit was een leuk plaatsje dat langs de Donau is gesitueerd. In het centrum van Stein was een poort die een steeg vormde en daar ging ons pad naar boven. Coos, die voorop liep en de afslag niet verwachtte, liep er pardoes voorbij.
Zowel in als buiten het plaatsje ging het steil omhoog. We kwamen langs een fraai versierd wijnvat . We liepen langs wijngaarden en bij een bankje trokken we de korte broek aan. We kwamen bij de Donauwarte, een uitzichttoren, maar de uitkijktoren was op slot. Maar we hadden van hier wel mooie vergezichten op de Donau, Krems, Stein en Mautern . We kwamen in het plaatsje Egelsee en vulden onze veldflessen bij. We bekeken nog de plaatselijke kerk. Buiten het dorp verlieten we de asfaltweg bij Schießstätte, een schietplaats voor militairen. Door bossen kwamen we eerst bij een piknikbank. Hier lunchten we.
Senftenberg Vlak voor Senftenberg was de markering slecht. Het was hier een rotsachtig gebied waar je niet verkeerd moest lopen als je hier niet bekend bent, zoals wij. Maar ik kan goed spoorzoeken en we vonden een pad naar de plaats Senftenberg. We liepen hier rond het middaguur. Daardoor was het er erg rustig. We hadden nog uitzicht op een grote ruïne. Halverwege Senftenberg en Droß hadden we opnieuw bij een pikniktafel een rust, nu echter in het open veld en aten wat.
Schiltern - slot In Droß stond een groot slot . In een kerk in Droß staken we een kaars aan (13 Schilling). Buiten Droß was het pad erg dichtgegroeid. We kwamen bij een hoog viaduct van een snelweg. De weg stond niet op onze kaart. Omdat er geen (duidelijke) markering was volgden we een eigen route via de kaart. Dit mede omdat we verderop geen problemen wilden krijgen met het verdere verloop van de aangelegde snelweg.
We liepen langs Lengenfeld door wijngaarden. We zagen in een groot omrasterd veld zeker zo'n 15 reeën lopen. Later zagen we bij een boerderij achter een hek een wild zwijn. En in de bossen zagen we nog een ree lopen. Ook hadden we nog een eekhoorntje gezien. Verderop kwamen we door Mittelberg. We zagen hier geen verwijzing naar Privatzimmer, hoewel er twee waren, naar we later hoorden. Voorbij Mittelberg daalde ons pad over smalle paadjes en de markering was hier zeer goed.
Via buurtschap Kronsegg bereikten we bij een groot wit slot het plaatsje Schiltern. Verder wilden we beslist niet wandelen, anders werd het te ver voor die dag. Bij een ADEG vroegen we naar een overnachtingadres en dat werd een Privatzimmer. Dit was heel netjes. In de tuin stond een pikniktafel overdekt. Hier poetsten we de bergschoenen.
Maar halverwege het poetsen kwam de baas en vroeg wat voor wijn we wilden drinken. Hij was wijnboer. Later kwam ook een collega uit de buurt en we zaten met hem een tijdlang aan tafel te praten. Later gingen we bij hem naar binnen. We gingen zijn Keller in en dronken verder wijn. Ook aten we nog wat eigen meegebracht brood (ons alternatieve diner). Rond 10 uur gingen we naar bed.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg