Vorig verslag van het traject Hainburg an der Donau - Eisenstadt - Mariazell - Nebelstein Volgend verslag van het traject Hainburg an der Donau - Eisenstadt - Mariazell - Nebelstein terug naar het overzicht van het traject Hainburg an der Donau - Eisenstadt - Mariazell - Nebelstein Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Niederöstereichischer Mariazellerweg, Mariazell - Nebelstein
datum zaterdag 3 september 1994
traject Tradigist - Geiseben - Kaiserkogelhütte - Willemsburg - St.Pölten.
hoogten 200-716 meter
wandeltijd 10 uur
weer zwaar bewolkt met af en toe lichte regen of motregen.
temperatuur 14-17°
overnachtingadres Gasthof Pension Graf, St. Pölten, Bahnhofplatz 7, ( 02742-52757
Overnachtingprijs 2 x 310
Adres diner Piazza Duomo, Ges.m.b.H., 3100 St.Pölten, Wienerstrasse 36, ( 02742-54249, Griechische u. Italienische Spezialitäten.
uitgaven overnachting Tradigist (240), ADEG (29), Kaiserkogelhütte (151), overnachting St.Pölten (620), warm eten (216).


St. Pölten met raadhuisplein We hadden in ons privatzimmer om 7 uur ontbijt. Sinds lange tijd was dat weer eens met een ei. We raakten aan de praat met de bazin en praatte over van alles, natuurlijk ook over onze wandeltocht. Maar overal komt een einde aan. Haar naam en adres is: Fam. Kessler, Alfred, 3203 Rabenstein Tradigist Siedlung 69. Eerst brachten we een bezoek aan de plaatselijke ADEG. Daarna wandelden we zo'n 1 tot 1½ uur over een asfaltweg tot Geiseben. Hier pakten we de 06-wandeling op, maar al gauw liepen we "verkeerd" omdat de officiële weg veranderd was.
We besloten niet de officieel gemarkeerde route te nemen maar een kortere en betere weg, dit mede vanwege de natheid. Via de boerderijen Am Stein, Rinnahof kwamen we bij Am Lehen. Na een brug overgestoken te hebben, liet de markering het afweten. Maar we kwamen goed uit. Uiteindelijk kwamen we op de Kaiserkogelhütte, pächter A. Mayer, 3153 Ötk: Eschenau uit op 716 meter. Er was echter weinig zicht door de vele wolken. We aten en dronken hier wat. Terwijl we hier zaten kwamen nog tweemaal twee gasten. We daalden af, staken twee maal een asfaltweg over en stegen over een asfaltweg tot vlak voor Wies. We zagen hier nog een ree.
Hier, vlak voor Wies, stond een heel mooi kapelletje, waar we nog een foto van maakten .Op een punt waarvan we dachten dat de markering "verkeerd" ging, gingen wij onze eigen weg en liepen daarbij over een grintweg vol met appels. Daar waar wij liepen gingen de appels over in appelmoes. Maar deze weg liep toch dood en we liepen weer terug over de appelmoesweg. De asfaltweg ging over in een grintweg. Bij boerderij Dreihof kwam een zeer donkere wolk aandrijven. We besloten even onder bomen te schuilen, maar de wolk ontlaadde zich niet. Omdat het toch wel warm was in de regenkleding, hadden we die toch al voor de Kaiserkogelhütte uitgedaan. Maar de bui barstte niet los. Op een grashelling voor Willemsburg lunchten we op een bankje bij lichte motregen in regenkleding.
We liepen door Willemsburg en daarna langs het water de Traisen naar St. Pölten. Dit traject van Willemsburg naar St.Pölten was een vrij saai stuk en voerde over een asfaltfietspad langs het rechte water de Traisen. We zagen hier nog wel een keer een eekhoorntje. Vlak voor onze officiële afslag in St. Pölten was een omleiding vanwege de bouw van regeringsgebouwen, die in 1996 klaar zouden komen.
In het centrum vonden we bij een Informatie een geschikt overnachtingadres. Het was tot nu toe wel het duurste. De douche was op de kamer. We liepen terug naar de stad en aten gezellig warm in een Pizzeria. Later zou blijken dat we hier de lekkerste pizza hadden gegeten. Daarna liepen we naar het station om te bellen, maar geen van drieën (Familie Verburg, Kees en Hanneke of Gerda) nam op.

St. Pölten met de walkman verkennen
BEKNOPTE INFORMATIE OVER ST. PÖLTEN, DE HOOFDSTAD VAN DE BONDSSTAAT
· 121 Stichting van de Romeinse stad Aelium Cetium
· 799 Eerste vermelding van de stad, die destijds "TREISMA" heette
· 1159 Bisschop Konrad van Passau verleent St. Pölten de oudste stadsrechten van Oostenrijk
· 1689 De verhuizing van de bouwmeester van het stift Melk, Jakob Prandtauer, introduceerde in St. Pölten de bloeitijd van de barok
· 1922 St. Pölten wordt verheven tot autonome statutaire stad
· 1986 St. Pölten wordt de jongste hoofdstad van een deelstaat in Oostenrijk
· Europese stad (Europees diploma 1995, Erevlag van de Raad van Europa 1996, Ereplaquette van de Raad van Europa 1999, Europese Prijs 2001)
· Oppervlak: 108,52 km²
· Positie: 48°11' noord, 15°37' oost

· Hoogte t.o.v. de zee: 267 m
· Klimaat: 1700 zonne-uren per jaar
· Inwoners: ca. 50.000
· Arbeidsplaatsen: 37.000
· Afstanden: Wenen 66 km, Linz 123 km, Salzburg 243 km, Graz 191 km
· Regerings- en bestuurscentrum van Neder-Oostenrijk
· School- en medisch centrum (centraal ziekenhuis met 22 vakafdelingen)
· Verkeersknooppunt (via meerdere autowegen geïntegreerd in het Europese wegennet; het spoorwegknooppunt St. Pölten vormt een kruispunt voor de directe verbindingen met het EC- en IC-net)
· Hoog gekwalificeerde arbeidskrachten door de status van St. Pölten als belangrijkste onderwijsstad van Neder-Oostenrijk (meer dan 50 vormingsinstituten, onder andere TU, HAC (handelsacademie), hogeschoolopleidingen)
· Hoge graad van levenskwaliteit: groot cultuur- en vrijetijdsaanbod, talrijke parken, sportvoorzieningen, veel openbaar groen
· Symbool: stadhuis
· Voorzitter en secretaris van het coöperatief netwerk van Europese middelgrote steden en stadspartner van: Altoona (USA), Brno (Tsjechië), Clichy (Frankrijk), Heidenheim (Duitsland), Kurashiki (Japan)
· Culturele en jeugduitwisseling: Sister Cities International, USA

Koopkracht:
St. Pölten is met 7,4 miljard schilling een van de koopkrachtcentra van de bondsstaat Neder-Oostenrijk. De koopkracht van de inwoners en inwoonsters van St. Pölten ligt ongeveer 13 % boven het gemiddelde in geheel Oostenrijk. Meer dan 1000 winkels, in de binnenstad alleen al 400. Parkeerplaatsen: ca.5000

INFORMATIE
Toeristische informatie, A-3100 St.Pölten, Rathausplatz 1,
Tel.: 0043 (0) 2742 / 353 354
Fax: 0043 (0) 2742 / 333-2819.
Email:tourismus@st-poelten.gv.at
Nadere informatie: www.st-poelten.gv.at
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg