Terug naar het overzicht van 2-, 3- en 4-daagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 8e Sallandse heuvelrug tweedaagse

man leest boek Dit is het wapen van Holten. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt 
door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Wij hadden hele goede en positieve berichten over deze wandeltocht gehoord. Daarop besloten we eens polshoogte te nemen door deel te nemen. En het was meer dan de moeite waard. Wij denken er sterk aan om, indien mogelijk, deze tocht voortaan vast op onze persoonlijke wandelkalender te plaatsen. Na een tocht van 115 km met de auto vergezeld van enige regenbuien, arriveerden we op zaterdag 11 juni 1994 in Haarle.
Hier was vanuit café Vloedgraven de start. Naast een 5, 10 en 15 km werden ook de 30 en 40 km georganiseerd. Op de laatste twee afstanden liepen een kleine 300 wandelaars. Wij kozen het 40 km parkoers. De officiële start lag tussen 8.30 en 9.30 uur. Vroege starters hebben noch wat lichte regen gehad deze dag, maar wij hielden het de hele tocht droog. We verlieten Haarle, dat ten westen van Nijverdal ligt en al na een km betraden we de bossen van de Haarlerberg. Als eerste liepen we daarbij langs de oude boerderij "de Pas" uit 1891. Achter de boerderij stond vroeger een herberg die echter zo'n 100 jaar geleden is afgebrand.
Gradiënten
We kwamen bij de uitgestrekte heidevelden van de Haarlerberg. In de parkoersbeschrijving stond achterin toelichtingen op de bezienswaardigheden. Zo stond er dat daar, waar wij op dat moment liepen langs de bosrand met een heideveld, gradiënten genoemd worden. Dat zijn de overgangen van dicht (de bossen) naar open (de heidevelden). De meeste vogels en andere dieren leven vaak op overgangen van dicht naar open en van droog naar nat. Een veel voorkomende vogel hier is de boompieper. Deze vogel vliegt vrij recht omhoog om zich vervolgens als een parachute al "zingend" naar beneden te laten zakken. Een eind verderop zagen we de verwoestende kracht van de brand die hier op 23 april 1994 woedde over een oppervlakte van 200 hectare. Het duurt zeker 5 jaar voordat het gebied weer geschikt is als broedgebied. Na een korte bospassage staken we opnieuw een groot heideveld over, nu als onderdeel van de 60 meter hoge Noetselerberg. Noetsele was de naam van een gehucht dat later zou uitgroeien tot Nijverdal.
Jodenbos
We kwamen nog langs het "Jodenbos". In de tweede wereldoorlog hebben hier veel joden voor hun deportatie naar Duitsland, dwangarbeid moeten verrichten in de vorm van diep omspitten van de zandgrond. We hadden van de Noetselersberg ook nog fraaie vergezichten. We liepen over een pad waar duidelijk te zien was dat het regenwater hier het pad nogal had uitgeslepen. In het Noetselerveld liepen we op een gegeven moment langs de Rietslenk. Een slenk is een grote geul die aan het einde van de ijstijd is ontstaan door het smelten van het landijs. Even later liepen we ook door de Wolfslenk. We kwamen bij de eerste verzorgingspost. Naast een bekertje thee kregen we een heerlijke Sallandse krentenwegge.
Door de bossen van Landgoed De Noetselerberg kwamen we bij een heideveld behorende tot de Holterberg. Bij een schuilhut hadden we een enorm vergezicht onder andere richting Deventer. Nu volgden een paar bredere zandwegen. Bij buurtschap Ligtenberg was de tweede verzorgingspost met water en komkommer.
Nu volgde een meer open gebied met ook meer asfaltwegen. Op 25 km was de grote rust in de kantine van camping "'t Mölke" in buurtschap Zuna. Men was hier niet goed ingesteld op een grote toeloop. Na de rust volgde weer een stuk met wijde blik. Door de bossen van het Noetselerveld volgden we lange tijd een fietspad. Jammer met zoveel mogelijkheden in dit gebied.
Jeneverbessen
We zagen hier regelmatig jeneverbessen. Deze planten kunnen ver over de honderd jaar worden. De bessen van deze coniferen werden vroeger gebruikt voor het kruiden van jenever; tegenwoordig worden ze eigenlijk alleen nog maar toegepast bij het klaarmaken van zuurkool. De bessen doen er twee jaar over om rijp te worden. Het eerste jaar zijn ze groen, het tweede jaar kleuren ze blauw. Een bijzonderheid van de jeneverbes is het feit dat hij tweehuizig is; er zijn dus mannelijke en vrouwelijke planten. Alleen de vrouwelijke exemplaren dragen bessen. Bovenop de Noetselersberg stond een grote (leger)tent waar opnieuw een rust was. Tegen redelijke prijzen konden we ons hier voorzien van ons natje en droogje.
Vlak daarop kwamen we langs het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Na afloop van ons bezoekje waren we het er over eens, dit bezoek was veel te kort. Het bezoekerscentrum was veel mooier en interessanter dan we hadden gedacht. Het mooiste vonden we wel de ronde tafel waarop de afbeeldingen van acht verschillende vogels zaten met erbij een drukknopje. Als je op het knopje drukte, hoorde je het geluid dat de desbetreffende vogel maakte. Ook waren er verschillende educatieve onderwerpen. Door het Eindhovense bos werd de finish bereikt. De totale afstand bedroeg 39,2 km.
Voor de eerste keer in ons leven probeerden we eens een trekhut uit. Daardoor hoefden we niet het hele traject weer terug te rijden. De trekhut waar wij overnachten bevond zich bij een kampeerboerderij in Hellendoorn.
Tweede dag mooier dan eerste dag
man leest boek De tweede dag verlieten we Haarle in noordelijke richting. Hier liepen we over camping Twilhaar van Staatsbosbeheer. Op deze camping was geen toezicht en de kosten konden betaald worden via een automaat. We staken een enkelsporige, niet geëlektrificeerde spoorlijn over en dwaalden nu door de bossen van de Hellendoornse berg. Er werd enorm geslingerd. Deze dag vonden wij nog mooier dan de eerste dag. Ook dwaalden we door de bossen van de Eelerberg. De grote rust was in de kantine van camping De Paddestoel.
Onder de "rook" van avonturenpark Hellendoorn" was een verzorgingspost. Opnieuw kwamen we over de verbrande heidevelden van de grote brand van 23 april 1994. Deze dag liepen we langs en door het Jodenbos. Aan de zuidwestkant was een uitzichtspunt waar vandaan je een mooi uitzicht had op de Haarlerberg en de Koningsbelten. De totale afstand bedroeg deze dag 39 km.

Samenvatting parkoers:
1e dag	
01-10 km	zeer mooi bosparkoers		
10-15 km	brede zandwegen met af en toe fietspaden er langs door bosgebied
15-30 km	wijde blik met veel (rustige) asfaltwegen
30-35 km	veelal fietspaden door bosgebied
35-40 km	zeer mooi bosparkoers
2e dag	
01-40 km	hele tocht mooi bosparkoers
	
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg