Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten 100 km Euraudax Gelderland

arendkop Staatje dat aangeeft welke afstanden je in Euraudax verband dient te lopen om voor de desbetreffende arend in aanmerking te komen Op vrijdagavond 19 februari 1994 was 's-avonds om 22.00 uur de start. Er waren 89 deelnemers, waaronder deelnemers uit BelgiŽ, Duitsland, Zwitserland (1) en Engeland (3). Slechts 10% van de deelnemers bestond uit vrouwen, waaronder ondergetekende.
Open het Dorp - Mies Bouwman
Eerst dwaalden we wat door Arnhem en kwamen bij Het Dorp. Dit is een heel groot complex voor gehandicapten. Dit centrum werd mede gefinancierd door een 24 uurs televisie-marathon door Mies Bouwman gepresenteerd in de zestiger jaren. We zagen toen we daar zo rond middernacht doorliepen, een man in een rolstoel zijn hondje uitlaten. Hij keek geÔnteresseerd naar ons. Bij station Oosterbeek kregen we een appel. Eerst liepen we een stuk langs de spoorlijn. Over de Bilderberglaan liepen we naar Wolfheze. Hier was op 17 km de eerste grote rust in de kantine van S.V. Wodanseik.
Daarna zetten we koers naar de Ginkelse heide en kwamen langs een schaapskooi. Hierin brandde zelfs nog licht. Door het Edese bos liepen we naar HCR De Driesprong, maar lieten deze links liggen. Langs het Wekeromse Zand liepen we naar buurtschap Meulunteren. Over de Meulunterse beek en de Barneveldse beek liepen we verder naar Kootwijkerbroek.
Het verste punt, Kootwijkerbroek
Dit is het wapen van Arnhem. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Hier was de tweede grote rust op 46 km van een klein uur. Hier ontbeten we. Onderweg hier naar toe hadden we trouwens nog drie wagenrusten gehad op respectievelijk 23 km, 34 km en 40 km. Het was even na half zeven in de ochtend van zaterdag 20 november 1994 dat we het Dorpshuis hadden betreden. Rond half acht vertrokken we en het was al aardig aan het licht worden. Meteen sloeg de stemming wat om en vrolijk en enthousiast gingen we weer op pad. In buurtschap Essen liepen we door de Essenermeent, de Essener Eng en Essenbroek. Ook staken we weer beken over, zoals de Kleine Valkse beek, de Schilschoterbeek, de Westenengse beek en de Laar- of Werftbeek. Na buurtschap Westeneng hadden we op 57 km een wagenrust aan de Molenweg te Harskamp.
Nu volgden we een traject van de Jac. Gazenbeekweg en langs Otterlo liepen we naar het Roekelse bos.
Natuurmonument Planken Wambuis
Over het Mosselse zand bereikten we de Mossel op de Planken Wambuis. Langs het Nieuw Reemster Veld bereikten we een oude gerestaureerde waterput aan de Oud Reemster heide. Door de bossen van 's Kooningsjaght, waarop een sociaal pedagogisch centrum is gevestigd, liepen we via het Maasbergse bos terug naar het PMT gebouw te Schaarsbergen, waar ook gestart waren. We hadden inmiddels 78 km afgelegd en hadden hier nu een grote rust van een diner. Hier deden we ons tegoed aan een warme maaltijd.
Langs de Oranjekazerne en Klein Heidekamp bereikten we het natuurgebied Delhuyzen. Verschillende keren liepen we over wildroosters. Op 85 km was een wagenrust. Door de bossen Nieuwe Kamp liepen we weer terug naar het PMT gebouw. Nu hadden we hier een rust van een half uur. De verleiding was groot om de laatste 8 km van de tocht maar op het toilet te gaan zitten. Zo moe als we waren. Maar we wilden ons niet laten kennen. Het laatste traject dwaalden we nog door de landgoederen Schaarsbergen en Warnsborn. Een paar minuten voor zes kwamen we bij de finish aan. De organisatie had een prachtig parkoers gemaakt over rustige wegen en paden. Wel vonden we het tweede gedeelte zwaarder dan het eerste. Alle verzorgers werden na afloop in de bloemetjes gezet.
naar de top van deze pagina

Coos Verburg