Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Voorzitter van WS78 zingt wandelaars toe

embleem WS78 Dit is het wapen van Nunspeet. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 2 oktober 1993 organiseerde WS78 een 40 km wandeltocht vanuit Nunspeet. Rond 8.50 uur hield Klaas de Heij, de voorzitter van WS78, een toespraakje. Daarbij meldde hij, dat iemand een lied over WS78 had gemaakt op de wijs van het vierdaagse-lied. Toen hij vroeg of hij het zou voorlezen of voorzingen werd er "zingen" geroepen. De laatste twee strofen waren het zelfde en de laatste strofe werd door vele wandelaars meegezongen. Daarna werden de wandelaars "losgelaten" en kon ieder op zijn eigen tempo de tocht aanvangen. Al spoedig betraden we de bossen. We kwamen bij een groot meer, de Zandenplas. Door een tunnel liepen we onder de A28-snelweg door. Via het Margaretenbosch kwamen we bij de Waschkolk, een voormalige nu drooggevallen wasplaats van de schaapskuddes uit de omgeving. Over een paar heidevelden kwamen we in het Renteloos Voorschotbosch. Daarop dwaalden we door de bossen, over heide en een kleine zandvlakte van de Vierhoutense Heide. Hier zagen we nog een jeneverbes staan. Aan de bosrand, tevens aan de rand van Vierhouten was de soeppost op 10 km. Verder dwaalden we door de bossen van de Vierhoutensche Heide en bereikten weldra het Hendrik Mouwenveld, een groot heideveld. Over een minuscuul smal pad liepen we over de heide langs de bosrand.
Geschiedenis van Huize "Pas Op"
We kwamen langs Huize "Pas op". Deze naam dateert uit een ver verleden toen er hier een belangrijke Hanzeweg liep van Harderwijk richting Duitsland. Op dit eenzame gedeelte van de weg sloegen struikrovers meermalen hun slag. In de tweede wereldoorlog waren hier in de buurt zo'n 100 onderduikers verstopt in een geheim dorp verscholen in de bossen. Dit alles onder leiding van "De Boem", opa Bakker en tante Cor. Water en voedsel werd vanuit dat geheime dorp gehaald in huize "Pas Op", waar de boswachter woonde. Het kamp werd ingericht op initiatief van "De Boem", schuilnaam van Mr. E.H. von Baumhauer, een advocaat in Vierhouten. Via zijn Amsterdamse kontakten kreeg hij tal van aanvragen van joden en studenten die moesten onderduiken. De dagelijkse leiding was in handen van Opa Bakker, een gepensioneerd hoofdkondukteur van de NS, die samen met z'n vrouw tante Cor in Nunspeet woonde.
We liepen veel over smalle paden
Even verderop liepen we langs een wildkijkscherm. Dit is een scherm met kijkgaten om naar wild te kijken. Langs de andere kant van het Hendrik Mouwenveld en door het Gemeentebosch liepen we weer terug naar Vierhouten. Hier was op 20 km de grote rust in Het Dorpshuis. Nadat we Vierhouten handen verlaten liepen we een paar km over een fietspad over de uitgestrekte Elspeetsche Heide. Bij de Generaal Winkelman Kazerne zagen we vele sporen van rubsvoertuigen. Daarop betraden we de Westeindsche Heide. Daarop dwaalden we door het Hulshorster Zand. In het Hulshorsterzand zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan die dateren uit het Neolithicum (het jongere steentijdperk). In Hulshorst was op 30 km de koffiepost. Door het Belvédèrebosch bereikten we het Willemsbosch. Hier liepen we op een gegeven moment langs steile mulle zandpaden. Dit deed ons vermoeden dat hier een zandvlakte moest zijn. We bestegen een steil en zeer mul pad (twee stappen omhoog en één omlaag) en zagen een prachtige zandverstuiving. Mede door vermoeidheid besloten we hier een extra rustpauze te creëren om zodoende van dit prachtige panorama te genieten. Bovendien was het op dat moment zonnig dat aan het geheel een extra dimensie gaf. Via het Hendriksbosch werd koers gezet naar de finish. Rond 17.00 uur, toen de meeste wandelaars binnen waren, begon het licht te regenen. Al met al was het een prachtige tocht geworden. Er was vrijwel geen regen gevallen en dit ondanks het feit dat er regen en onweer voorspeld was. Dat er regen voorspeld was bleek mede ook aan de deelname. Het is alweer lange tijd geleden dat er aan een WS78 wandeltocht minder dan 400 deelnemers waren. Deze dag waren dat er 378.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg