Vorig verslag van de Salzsteig-Weitwanderweg 09 Volgend verslag van de Salzsteig-Weitwanderweg 09 terug naar het overzicht van de Salzsteig-Weitwanderweg 09 Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Salzsteig-Weitwanderweg 09
datum zondag 29 augustus 1993
traject Guglwald - Helfenbergerhütte - Helfenberg - Piberstein - Oberneukirchen.
afstand ± 30 km
wandeltijd 8¾ uur
temperatuur 12°-16°
overnachtingadres Gasthof Zur Linden
Overnachtingprijs 500
uitgaven Guglwald-360, Helfenbergerhütte-42, Helfenberg-70, Avondeten in Gasthof Zur Linde-320, telefoon-4, overnachting Gasthof Zur Linden-500. Totaal: 1296

Oberneukirchen Ruïne Waxenberg Onze overnachting in het Privatzimmer was prima bevallen. Het huis stond pal aan de grens met Tjechië. Vanuit de badkamer hadden we uitzicht op grenspaaltjes die op ongeveer 10 meter afstand stonden. Na een nachtrust van 10 uur ontbeten we. De vrouw des huizes had veel belangstelling voor onze wandeling. Ze kende onze wandeling helemaal niet. Ze vond het mooi om informatie over de eigen omgeving te lezen.
Rond kwart over negen vertrokken we uiteindelijk. Eerst maakte ik nog een foto van ons overnachtingadres. De eerste km's ging over een asfaltweg, vlak langs de grens. Bij Löfflersage verlieten we de asfaltweg en dwaalden verder door bossen tot aan de Helfenbergerhut. Even voorbij Löfflersage maakte Coos een foto van de kapel Stelzerkapelle 1862 . In de Helfenbergerhut dronken we koffie. Ook maakte ik nog een foto van de hut. Vanaf de Helfenbergerhütte was het vervolg van de Nordwaldkammweg anders als op de kaart was ingetekend. Waarop de beschrijving in het SW09-boekje was gebaseerd wisten we niet meteen. Achteraf geconcludeerd was dat toch op basis van de kaart. Tot Helfenberg was de markering slecht en was een wandelkaart onontbeerlijk. Nu liepen we eerst een eind om (per ongeluk natuurlijk). Later toen we weer goed zaten liepen we nog een paar keer verkeerd door de slechte markering. Maar dankzij mijn goede kaartlezen kwamen we steeds weer goed uit.
In buurtschap Hernschlag aten en dronken we wat op een bankje bij een kruisje met een mooi uitzicht. Oorspronkelijk hadden we hier het plan om onze jas uit te doen, maar het begon juist te regenen. Toen we een paar boerderijen naderden, begon het harder te regenen en schuilden we onder een afdak. Na een minuut of tien zagen we weer blauwe lucht en liepen we verder. Ten oosten van St. Stefan am Walde liepen we weer even verkeerd. Dit kwam mede omdat hier elke wandeling met wit/rood is gemarkeerd. Bij een boerenerf leek ons pad dood te lopen maar een boer kwam juist naar buiten gelopen. Hij zei dat we verder konden lopen. Oberneukirchen Burg Oberneukirchen Wel zei hij dat hij de stroom zou uitschakelen, omdat even verderop schrikdraad over de weg was gespannen. Wederom lukte het dankzij de fotokopieën van de kaart die we bij ons hadden om weer goed op de route te komen. We trokken onze jassen uit nadat de zon was begonnen te schijnen. Even voor Helfenberg liepen we langs een slot, althans volgens de kaart en we zagen er verwijzingen naar toe, maar het slot zelf zagen we niet.
In Helfenberg daalden we steil naar het centrum af. In de kerk staken we nog een offerlicht aan en bekeken we de kerk vluchtig. In Gasthof Pension Auerhahn aten we Gulashsoep. Er zat hier een groep mannen, zo'n 8 à 10, die enige liederen zongen. We liepen weer verder en kwamen langs het prachtige dorpskerkhof. Er stonden hier zeer veel bloemen bij de graven. Van dit kerkhof en het centrum maakten we een foto. Vanuit Helfenberg liepen we weer steil omhoog. We kwamen langs Ruïne Piberstein. Het was privé en dus niet te bezichtigen. Maar het zag er groot uit met ronde torens in de hoeken. Toen we daarop een asfaltweg zo'n 200 meter moesten volgen zagen we een mogelijkheid tot afsnijden, waardoor we niet over asfalt hoefden te lopen.
Opnieuw liepen we door bossen. Nadat we net na Helfenberg al een ree hadden gezien, zagen we na Ahorn in de verte tegen een bosrand twee reeën. Verderop hoorden we gekraak en zagen een ree weglopen. De andere ree hoorden we alleen. We deden onze regenjassen weer aan toen het begon te regenen. In een Waldschenke, een café restaurant en gasthaus even voor Oberwaldschlag, vroegen we of we overnachten konden. Maar dat kon niet. Door en langs het Waxenberger Hofwald, Amesschlag en Schaffetschlag bereikten we Oberneukirchen. Hier overnachtten we in Gasthof zur Linde. Vanaf het balkon van onze kamer heeft Coos ook een foto gemaakt van de daken en de kerktoren van Oberneukirchen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg