Vorig WS78 verslag volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Prachtige heidetocht van WS78

embleem WS78 man leest boek Op zaterdag 21 augustus 1993 organiseerde WS78 haar 3e lustrumwandeltocht. Ditmaal met een tocht vanuit Wezep. Er was droog weer voorspeld met een maximum temperatuur van 20-25°. Op reis naar Wezep toe was het somber en mistig weer. Een half uur voor de start regende het ook nog licht. Maar tijdens de hele wandeltocht bleef het droog met af en toe ook zonnige perioden.
Na de start staken we de spoorlijn over en al na 600 meter liepen we door bossen. Als eerste was dat het bosgebied van de Wezepsche Heide, het waterwingebied van het waterleidingbedrijf van de gemeente Kampen. Dit ondanks het feit dat we in de gemeente Oldebroek waren. Daarna dwaalden we door het landgoed Petrea. Opvallend hier was dat de onderbegroeiing hier zo mooi was met mossen en varens. We kwamen langs een ven en even voor een crosbaan staken we de A50-snelweg over. Nu kwamen we door het Zwolse bos. We liepen een stukje over de Kamperklippen en staken vervolgens de provinciale weg Wezep - Heerde over. Door een tunnel onder de A50-snelweg bereikten we het natuurbad Heerdestrand. Aan de rand van deze grote plas lag de soeppost op 11˝ km. Heerde Renderklippen
Nog even volgden we het Heerdestrand. Langs buurtschap Baukhuisbos bereikten we in de bossen een sprengengebied. Een paar maal staken we knuppelbruggetjes over en kwamen bij het prachtige heidegebied Renderklippen. Over een heuvelachtig pad liepen we verder over de Renderklippen. We kregen uitzicht op een paar grafheuvels. Over de Galgenberg bereikten we de grote rust in café restaurant De Ossenstal in de gemeente Epe.
Epe Daarna liepen we over de Haelberg. Hier vandaan hadden we fraaie vergezichten. Nu bereikten we landgoed De Dellen. De oudste aanleg van dit gebied is geschied door de Patriotten generaal H.W. Daendels kort na 1803. Vervolgens bereikten we het Pluizenmeertje. Op bankjes zaten een aantal (vermoeide) wandelaars te genieten van dit meertje en de rust. Bij schuilhut De Paraplu bereikten we opnieuw een heideveld. Opnieuw langs sprengen bereikten we de koffiepost. Dit was dezelfde als de soeppost, gelegen aan de rand van het Heerdestrand.
Ons volgende bosgebied was de Kamperklippen gevolgd door het geologisch en botanische natuurgebied De Tonnenberg. In het Zwolse Bos liepen we nog over de Hooge Berg. Na landgoed Petrea staken we de A50-snelweg over om meteen daarna de fruitpost te bereiken. Hier kregen we een schijf meloen, of naar keuze een appel. Op de Wezepse Heide, waar we als laatste nog overliepen zagen we nog 8 witte koeien grazen. De totale afstand bedroeg 42,060 km. Nog niet als laatste bereikten we om 18.00 uur de finish. Binnen speelde een boerenblaaskapel verschillende muzieknummers.
Lustrumtocht als nachttocht
Onder de deelnemers bevond zich ook de blinde wandelaar Wil uit Vught. Op zich was hij heel dankbaar dat hij deze tocht kon meelopen. Maar aangezien hij niets ziet, is alles van zijn gehoor afhankelijk. En aangezien deze tocht voor 60% dicht of op korte afstand langs de A50-snelweg liep, had hij voortdurend alleen het motorgeronk van auto's gehoord.
Internationale wandeltocht
Onder de deelnemers bevond zich een Duits echtpaar uit Dortmund. Dit zijn fanatieke wandelaars die veel in Nederland wandelen. Hun grootste tocht is 60 km geweest. Zij lopen alleen IVV-tochten en hadden deze tocht uit de internationale kalender gehaald. Dit jaar hadden zij vier vierdaagse en twee driedaagse wandeltochten gelopen. Verder hadden zij dit jaar al 38 IVV-tochten gelopen en wilden dit jaar de 50 volmaken. Wij hebben hen geattendeerd op het feit dat alle WS78 tochten met het IVV stempel worden gewaardeerd. En wellicht zien we hen nog wel vaker op WS78 tochten.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg