Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Wandeltocht van de echtparen

arendkop Staatje dat aangeeft welke afstanden je in Euraudax verband dient te lopen om voor de desbetreffende arend in aanmerking te komen Op zaterdag 31 juli 1993 organiseerde Euraudax Stein een 75 km wandeltocht als dagtocht. Na een regenachtige week begon de tocht ook met regen. De start wass 's-ochtends om half zeven. Daarom waren wij de vorige avond al afgereisd en hadden onze tent opslagen op een camping in de buurt (Ulestraten).
Elsloo is al zeer oud
Vanuit Stein liepen we eerst naar Elsloo. We kwamen door het oude, bergachtige Oud Elsloo. Volgens vondsten zou Elsloo al 6400 jaar geleden bewoning hebben gehad. Toen vestigde zich hier een groep landbouwers, die naar aanleiding van het door hun vervaardigde aardewerk de "bankeramiekers" werden genoemd. We daalden af naar het Julianakanaal. Het kanaal zagen we vooreerst niet doordat we onder de dijk langs liepen. Via de Piemelenhoek liepen we steil omhoog de Snijdersberg op. Opnieuw daalden we af. Ditmaal naar Geulle. We staken het Julianakanaal over. Na een kasteel bereikten we een grote kerk in Geulle aan de Maas. Hier, in Geulle aan de Maas, was een verzorgingspost op 9˝ km.
Langs het Geulderveld verlieten we Geulle aan de Maas. We liepen zuidwaarts evenwijdig met het Julianakanaal en kwamen door buurtschap Voulwames. Even voor Itteren zagen we een grote boerenhofstede, Emmaus genaamd. We liepen Itteren in, maar vlak voor de Oude Kanjelbeek sloegen we af en om Itteren liepen we weer terug naar het Julianakanaal.
Miniatuur-Versailles
Opnieuw staken we het Julianakanaal over en kwamen langs kasteel Meerssenhove. Dit driehoekige bouwwerk is met zijn vooruitspringende vleugels en mooie bijgebouwen een "miniatuur-Versailles". Spoedig daarop bereikten we de plaats Bunde alwaar in Café De Vos de eerste grote rust van 25 minuten was.
Door het Bunderbos verlieten we Bunde. Door dit bosgebied lopen tal van beekjes. Hier langs staan planten als goudveil, hangende zegge, gele anemoon en zelfs reuzenpaardenstaarten. Langs manege De Peerdstael kwamen we op de Maastrichterweg, maar we liepen hier van Maastricht af. Via het Lochterveld bereikten we buurtschap Kasen. Hier staken we, in twee etappes de A2-snelweg over. Bij de meeste snelwegen lopen de twee dubbele wegen vlak naast elkaar, maar hier lopen de beide wegen wat van elkaar. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat men hier enige oude grote boerenhofsteden wilden bewaren. Tussen deze twee snelwegen ligt ook nog café Bergrust, maar we vroegen ons af hoe men nou aan die naam "rust" van Bergrust kwam vanwege de voortrazende auto's.
Via Luchthaven Zuid-Limburg bereikten we Schietecoven bij Ulestraten, gemeente Meerssen. Hier liepen we op korte afstand langs ons overnachtingadres. Over de flanken van de Biezenberg bereikten we buurtschap Humcoven. We staken de Watervalderbeek over en langs de flanken van de Wijngaardberg bereikten we de tweede wagenrust op 25 km. We bestegen de Wijngaardsbeek en liepen langs de Wijngaadsberghof.
Een hoogvlakte met prachtige vergezichten
Over de Kloosterberg bereikten we het Pastoorbosch. Nu bereikten we, na een kapelletje en een kruisje, het plaatsje Klein Haasdal, gemeente Schimmert, alwaar in de Remigius Hoeve een grote rust van een uur was. We zaten hier op 140 meter boven N.A.P. We verlieten Klein Haasdal over een hoogvlakte met prachtige vergezichten. Over een modderig pad door het Kloosterbos werd Houthem, gemeente Valkenburg bereikt. Bij Geulhem aan de Geul volgden we enige tijd de Geul. We kwamen langs een paar oude groeven. Langs natuurreservaat De Dellen werd bijna Rothem bereikt. Maar vlak voor deze plaats sloegen we af. Via buurtschap Op de Bleek werd Meerssen bereikt.
Langs het station, de grote basiliek en het marktplein werd Meerssen doorkruist. Die grote basiliek is de Basiliek van het Heilige Sacrament. Dit imposante bouwwerk geldt als het fraaiste voorbeeld van gotische bouwkunst in Limburg. De kathedraal van Reims heeft model gestaan voor het 14e-eeuwse gebouw. Paus Pius XI gaf de kerk in 1938 de status van basiliek. Via buurtschap Raar werd weer koers gezet naar de Kloosterberg. Via buurtschap Genzon werd Ulestraten bereikt alwaar een caférust was in Café Biljart Centrum WALK INN van een half uur. Hier kregen we broodjes met koffie. Aan het eind van de rust begon het licht te regenen. De regen hield tot ongeveer een kwartier na de rust aan en daarna werd het weer droog.
Een struisvogel die zijn kop NIET in het zand stak
Via het Kelmonderveld werd buurtschap Kelmond bereikt. In een klein dierenpark zagen we een grote struisvogel aan komen lopen. Over de Molenbeek bereikten we het plaatsje Beek. We liepen langs een kapel. Toen we de kapel wilden betreden hoorden we kinderstemmen zeggen: de kapel is gesloten. Een briefje op de deur meldde dat de kapel in de vakantie gesloten was wegens baldadigheid van de jeugd. Bij Beek liepen we onder de A2-snelweg door. Via het plaatsje Catsop werd kasteel Oud Elsloo bereikt. Het was luidruchtig in Elsloo want er werd een wielerronde gehouden.
Hier deed zich bijna een ongeluk voor. Voordat we het Julianakanaal zouden oversteken liepen we naar deze brug toe over een smal asfaltpad om via een trap de brug over te steken. Er was een wielrenner die net van de trap was af komen lopen en op zijn fiets stapte om te gaan fietsen. Dat kon natuurlijk onmogelijk met al die wandelaars. De wielrenner kreeg een duw van een wandelaar waardoor deze bijna het Julianakanaal in reed.
We staken het Julianakanaal over en hadden vlak daarna weer een wagenrust. Verderop liepen we vlak langs de Maas. Binnenbochten van de Maas waren drooggevallen, ondanks de overvloedige regenval van de afgelopen weken. Hier was de tocht een grenswandeling want de Maas is hier grensrivier. Over een dijk langs het plaatsje Meers werd Maasband bereikt. Dit is een alleraardigst plaatsje dat totaal niet met de tijd lijkt te zijn meegegaan. Door sommige straten liep de goot door het midden van de weg.
We verlieten Maasband door De Leuterhoek. Hierna hadden we nog een wagenrust aan de Maas. We hoorden de klokken luiden van de kerk van het Belgische plaatsje Eisden. Bij Urmond werd het Julianakanaal overgestoken. Door het Steinerbosch werd de finish bereikt. Van de 60 deelnemers waren opvallend veel echtparen. Er waren geen uitvallers.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg