eerste dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1993 derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1993 Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Tweede dag van de Apeldoornse Vierdaagse, woensdag 14 juli 1993
medaille 30 km Toen we wakker werden druppelde de regen op de tent. Het regende ook nog toen we om half zeven op pad gingen. We besloten de wat grotere en niet opvouwbare paraplu mee te nemen omdat voor de hele dag regen was voorspeld. We hadden 1:25000 kaarten bij ons om de route in te kleuren. Dat hadden we de eerste dag ook al gedaan. Maar daar hadden we nu helemaal geen zin in omdat één hand al bezet was door het vasthouden van de paraplu. Aanvankelijk hadden we zelfs geen zin om de routebeschrijving te bestuderen, zo hard regende het. Trouwens, tot de splitsing met de 40 en 50 km liepen er steeds voldoende wandelaars voor ons om de weg te wijzen.
Als eerste bezienswaardigheid kwamen we langs Paleis Het Loo. De stromende regen deed een provinciegenoot ons de opmerking maken of we dit nog voor ons plezier deden. We sloegen af naar Wiesel. We volgden een smal modderig graspad, dat tezamen met een naastliggend weiland in de 30-ger jaren gepland was om een autoweg te worden. Door de oorlog is dat niet doorgegaan. Na de oorlog was de geplande tweebaansweg te smal voor het vele verkeer. Op 6 km was de eerste verzorgingswagen. Normaliter zou dit ook de laatste verzorgingspost worden waren het niet dat de organisatie besloot vanwege de modder deze elders te plaatsen. Onder een parasol dronken we, uit de regen, een bekertje koffie.
We verlieten buurtschap Wiesel. Over de Niersenseweg liepen we verder door het Wieselse Bos. Daarna liepen we veel door de bossen van het Kroondomein. Bij een forellenkwekerij ten westen van Vaassen zagen we een man met een schepnet forellen uit de visvijver scheppen. We staken de Geelmolensche- en de Hartensche Molenbeek over. Bij een heideveld zagen we bij de Galgenberg grafheuvels liggen. We liepen op korte afstand langs buurtschap Gorssel. Door landgoed Tongeren werd buurtschap Tongeren bereikt. Op weg naar Tongeren zagen we een kudde schapen met herder en zijn twee honden. Tongeren was tevens het noordelijkste deel van de 4- daagse. Door het Tongerense Veen zetten we koers richting Camping Remboe.
De bediening in deze rustpost was nog even traag als voorgaande jaren, maar ja er is ook haast geen alternatief en het is hier een mooie omgeving. Door het Wisselsche Veen met veel wijde blik werd Schaveren bereikt. In de plaatselijke rust stond net Radio Gelderland op en er werd rond half één overgeschakeld naar de Canadian Club te Apeldoorn om te kijken of er al (30 km) lopers binnenkwamen. Wij hadden net 30 km afgelegd, maar wij waren een half uur eerder vertrokken dan de 30-km lopers. Er waren inderdaad al wandelaars gearriveerd.
Enige wandelaars werden geïnterviewd. Er werd onder andere gevraagd wat er nou zo leuk aan is om de hele dag in de stromende regen bij temperaturen van 14° tot 16° te wandelen. Sommigen zullen dat wel nooit begrijpen. Via Wenum werd Apeldoorn na 10 uur lopen bereikt. Persoonlijk vonden we dit (parkoerstechnisch) de minst mooie dag vanwege de vele lange grintwegen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg