Terug naar de homepage van Henri Floor 12e GOVA wandeltocht
Dit is het wapen van Arnhem. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Met GOVA over de Veluwezoom
Op zaterdag 22 mei 1993 begaven we ons wat verlaat naar Arnhem waar de GOVA (Giro Ontspannings Vereniging Arnhem) haar jaarlijkse tocht organiseerde, die door het Nationaal Park Veluwezoom voerde. Nadat we hadden ingeschreven, besloten we de trainingspakken uit te trekken omdat er alsnog een stralend zonnige dag zich aankondigde.
Gerenoveerde Brandtoren
Over de Kapellenberg liepen we Rozendaal binnen om deze plaats bij kasteel Rosendael met De Bedriegertjes weer te verlaten. Eerst over een asfaltfietspad, maar later meer over onverharde wegen en paden dwaalden we over het Kerkpad over Het Rozendaalse Veld naar een Brandtoren die op 101,5 meter hoogte stond. In 1989 was deze Brandtoren behouden voor de sloop en in 1992 was deze gerenoveerd. Naast de toren stond een bank in de vorm van een slinger met een gedenkteken aan het behoud van de toren. Het was toegestaan om de brandtoren tot de eerste verdieping te beklimmen. Kinderen mochten alleen onder begeleiding. Maar we vonden de trap veel te steil om de toren te beklimmen. Even verderop was de eerste verzorgingspost op 7 km. Naast een verzorgingswagen lag een zeil op de grond waar we op konden zitten. Na een bekertje koffie en een blikje fris opgedronken te hebben vervolgden we ons pad.
Op de fraaie golvende Rheden- en WordRheder Heide werden we gepasseerd door een landrover van de boswachter. Even verder hield de man wandelaars aan die met een loslopende hond liepen. Later bleek dat de mensen niet de GOVA wandeltocht liepen. Na de Imboschberg was in de bossen van het Achterste Schaddeveld de splitsing van de 25 en de 40 km. En nu leek het wel als of we helemaal alleen de 40 km liepen. Later hoorden we dat er nog 165 andere wandelaars waren geweest die ook de 40 km hadden gelopen.
Bij café restaurant Carolina Hoeve mogen geen auto's komen
Over de Lange Juffer liepen we door het Hupkesbos. Langs de Geitenberg bereikten we uiteindelijk Café restaurant Carolina Hoeve. Bij onze aankomst zagen we net een groep wandelaars vertrekken. Desondanks was het nog aardig druk op het terras. Toen we binnen gingen zitten bleken we de enige te zijn. Och, tijdens zo'n 40 km tocht krijg je toch voldoende zon.
Bij het fraaie witte huis De Haverkist met zijn prachtige rododendrons hadden we nog een rust. Toen we onze boterhammen tevoorschijn haalden bleek ook een geit daar belangstelling voor te hebben. De geit probeerde verschillende openingen in het gaas. Maar geen enkele opening leidde naar de fel begeerde boterhammen van ons. We kwamen in de buurt van de Posbank. De Posbank is genoemd naar de heer Pos, tweede voorzitter van de ANWB (1895-1933). Hier werden we nog ingehaald door twee wandelaarsters.
Via de 104 m hoge Tafelberg kwamen we bij de tweede verzorgingspost, die sprekend op de eerste leek en dat ook was. Hier hoorden we dat we nu een heel mooi stuk kregen. Ongeveer 4 km fietspad. Daarop antwoordde ik dat ik niet zo gecharmeerd was van fietspaden, waarop als antwoord kwam dat het "hele rustige paden" waren. Het bleek dat we op dit stuk erg veel fietsers zagen.
Ruige, langharige Schotse Hooglandrunderen
Langs de lange Eerbeekse weg zagen we een vijftal ruige, langharige Schotse Hooglandrunderen grazen. 300 meter voor de A50 was een afslag. Op deze afslag stond een man van een verzorgingspost die ons meedeelde dat we, indien we dat wensten nog wat konden drinken. Hij mocht met zijn auto niet te ver van de snelweg afrijden. Even verderop, op de 80 meter hoge Velperberg creëerden we nog een rust en genoten we van het prachtige uitzicht. We lieten ons de laatste twee blikjes fris en een appel goed smaken en maakten ons daarop gereed voor het laatste traject.
Door de bossen van de Nieuwe Kamp en landgoed Rosendaal bereikten we na 7½ uur de finish. Daar hoorden we dat er over de 5 verschillende afstanden de meeste deelnemers op de 40 km liepen. Op een goede tweede plaats kwam de 25 km met rond de 140 deelnemers. Het was een prachtige en zonnige wandeldag geworden. Alleen de bepijling was matig. Maar met de ingetekende route die achter op de parkoersbeschrijving stond was er prima uit te komen. De tocht voerde door de gemeente Arnhem, Rozendaal en Rheden. Deze tocht blijft voor ons een tocht die we graag nog eens willen lopen. Een probleem is echter dat de tocht in het zelfde weekend valt van de Drentse 4-daagse en de wedstrijd- en prestatie tochten van de OLAT/RWV.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg