Vorig WS78 verslag volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 door het Noord Hollands Duin Reservaat

embleem WS78 Dit is het wapen van Velsen. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 6 februari 1993 liepen wij een WS78 wandeltocht na, die oorspronkelijk op 14 november 1992 werd georganiseerd. De startplaats was Velsen Noord. Vanaf station Beverwijk was het 1400 meter lopen naar de start. Maar na 1 km kwamen we op punt 5 van de parkoersbeschrijving uit met een afgelegde afstand van 850 meter en besloten hier het parkoers op te pakken. Eerst liepen we naar het Westerhoutpark. Daarna hadden we even problemen met de parkoersbeschrijving.
Blok-, knuppel-, staaf-, draad en warmbandwalserij
Nadat we Beverwijk uitgelopen waren volgden we een fietspad langs een verkeersweg, omzoomd met bomen, maar ingeklemd tussen de Hoogoventerreinen. Links van ons lagen respectievelijk de Blokwalserij, de Knuppelwalserij en de Staaf- en Draadwalserij. Rechts van ons lag de Warmbandwalserij. Toen we Wijk aan Zee binnen liepen zagen we op de hoek met de straat Duinrand een lantaarnpaal met vogelhuisje. Verder hing er aan deze lantaarnpaal een bewerkte stok waar vier lekkernijen voor vogels aan hingen. We beklommen een uitzichtsduin, het Paasduin, en hadden een fraai uitzicht op Wijk aan Zee en een lelijk uitzicht op de rokende schoorsteenpijpen van de Hoogovens. Gelukkig was de windrichting van ons af.
Duizenden meeuwen
Op het strand aangekomen zagen we eerst honderden meeuwen boven ons vliegen. Op de stranden zaten vervolgens nog eens duizenden meeuwen. Na 1˝ km verlieten we het strand weer. Kort daarop verlieten we even het parkoers om in Café De Zon een toegangskaart voor het Noord Hollands Duin Reservaat te kopen en om van een kopje koffie te genieten. We zaten inmiddels op 11 km.
Nu dwaalden we door het Duinreservaat. Eerst door het gebied de Rellen. Daarna over het Ligustervlak. We verlieten het Duinreservaat voor een poosje om ons te begeven naar Sportcentrum "Heemskerk" te Heemskerk aan de Kerkweg. We liepen hier een 500 meter van het parkoers af om de grote rust door te brengen bij een collega van kantoor. Na een rust van 50 minuten vervolgden we ons pad. Na de patatoloog betraden we weer het Duinreservaat. Nu voerde ons pad fraai door bossen, langs akkers en open terrein.
Het Duin en Polderpad, de LAW 5-3
Na het uitzichtduin De Kruisberg liepen we over onverharde wegen met namen als Reservaatweg, Paadje van Dorus, Schapenweg, Meeuwenweg en Bloembergweg. Regelmatig zagen we wit/rode markeringen van het Duin en Polderpad, de LAW 5-3. Bij Noorddorp verlieten we definitief het Duinreservaat. In een grote boerenschuur waar groente werd verkocht dronken we nog wat fris. Over de ruim twee km lange Noordermaatweg, een smalle asfaltweg tussen weilanden door, kwamen we in een wat nieuwere wijk van Heemskerk. Voorbij het Sint Jozef Ziekenhuis betraden we landgoed Marquette en liepen langs enige vijvers. Door andere nieuwbouwwijken van Heemskerk en plattelandsgebied van Beverwijk kwamen we weer in het Westerhoutpark en zo verder bij de finish. De totale afstand bedroeg 41,150 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg