Terug naar de homepage van Henri Floor 9e Kempische Wandeldagen 1992

Kempische Wandeldagen Van 7 t/m 9 augustus 1992 werd voor de 9e keer de Internationale Kempische Wandeldagen georganiseerd te Geldrop.

De eerste dag, vrijdag 7 augustus 1992, werd Geldrop langs het Eindhovense kanaal verlaten. Daarna kwam het altijd weer leuke pad langs de Kleine Dommel, met aan het einde ervan als een hoogtepunt de Collse watermolen. Even verderop passeerden we het bord Nuenen. Aan dit plaatsnaambord hing nog een bord met de tekst "de dorpelingen houden van een dorp op afstand". Dit vanwege annexatieplannen. Vlak voor de spoorlijn Eindhoven-Helmond liepen we langs de Sint Antonius Kapel. De deur was open en er brandde een kaarsje. De offerlichtjes waren te koop voor een gulden en wij staken er ook één aan. Aan een muur hing een foto van het klooster in de woestijn in Egypte waar Sint Antonius leefde en stierf.
Verderop liepen we een eind tussen de A261 snelweg en recreatieplas Enade. Nadat we de snelweg verderop gepasseerd waren dwaalden we lange tijd door de bossen en heide van respectievelijk de Papenvoortse Heide, Geeneindsche Heide en Molen Heide. Op 25 km was de grote rust in de kantine van sportpark Molenven te Stiphout. Daarvoor hadden we nog rusten gehad op verzorgingsposten die op 8 en 16 km lagen. Elke consumptie kost hier 75 cent.
Bij punt 84 van de routebeschrijving werd een pijl niet aangetroffen. De parkoersbeschrijving was echter duidelijk (althans voor diegene die de routebeschrijvingen hanteren). Het was opeens wel een stuk rustiger op het parkoers. Hoe het parkoers verder precies liep is niet uit de parkoersbeschrijving te halen. De vermelding in de parkoersbeschrijving was wat dat betreft erg summier. Maar de parkoersarchitect(en?) weet altijd weer leuke wegen en paden te kiezen.
Na nog een verzorgingspost op 31 km was de finish net iets boven de 35 km. Het was de hele dag droog en vrij zonnig geweest bij een maximum temperatuur van 27°. Bij het afmelden kreeg ieder 2 mixrepen notenvruchten uit de plaatselijke koekfabrieken. En die repen smaakten 's-avonds heerlijk bij de koffie.

Kempische Wandeldagen De tweede dag, zaterdag 8 augustus 1992, was het zo mogelijk nog moeilijker om een verslag te schrijven. Het enige wat uit de parkoersbeschrijving te halen was, was dat de grote rust in Lierop was. Verder hadden we van horen zeggen dat we over de Strabrechtse heide kwamen. Het had 's-nachts flink geregend en geonweerd. Bij dat onweer waren flink wat zware knallen. Toen onze wekker om 6 uur afliep hoorden we het nog regenen op het tentdoek. We besloten de wekker een uur te verzetten, mede doordat we 's-nachts korter hadden geslapen.
Ruim 5 minuten voordat de 25 km lopers op pad mogen gaan, dus rond 5 minuten voor 8 begaven we ons op pad. Tot de eerste verzorgingspost op 6 km konden we de meeste 25 km lopers nog voor blijven. Daarna liepen we over flinke open stukken terrein van de Strabrechtse Heide. Het was aanvankelijk flink dampig doordat veel vocht verdampte. Het zou deze dag 34° worden en het was al weer aardig warm.
Toen we verderop door de bossen liepen zagen we op een gegeven moment veel mieren over het pad lopen. We hoorden een man, die we net waren gepasseerd een mooi verhaal vertellen. Hij was eens in Indonesië geweest. Daarbij had hij in een groep een tocht gemaakt, waarbij de mensen kapmessen bij zich hadden om zich een weg te banen. Daarbij had één van de deelnemers een plant omgekapt waar een mierennest in zit. In Indonesië zitten viel mierennesten in bomen of planten. De man kreeg het mierennest precies op zijn hoofd. Daarop deed bij zo vlug mogelijk zijn kleren uit. Volgens omstanders zou de man zo snel zijn kleren hebben uitgedaan om met die snelheid opgenomen te worden in het Guinness book of records.
Voor de grote rust voerde het parkoers over nieuwe paden. Daarbij kwamen we door natuurgebied De Vloeten. Soms leken de paden wel dichtgegroeid. We moesten éénmaal een stuw oversteken over een ± 40 cm smalle stenen brug zonder leuning. Door de hitte waren er naast de drie gebruikelijke verzorgingsposten nog drie extra waterposten. Naarmate de finish naderde werd het benauwder. Na 8 uur lopen bereikten we de finish op 34,6 km.

Toen we op de derde dag, zondag 9 augustus 1992, wakker werden in onze tent zagen we dat er drie jonge slapers maar buiten de tent waren gaan slapen. Het was 's-nachts ook maar afgekoeld tot 24°. Nadat we Geldrop uit waren gelopen dwaalden we over smalle wegen en paden door koren- en maïsvelden, veelal begroeid met gras. Spoedig daarop betraden we weer bossen. Soms werden de paden zo smal dat het eigenlijk niet meer te beschrijven was, maar dan deden de pijlen goede diensten. Zowel deze dag als ook de voorgaande twee dagen zaten we regelmatig op trajecten die bewegwijzerd waren met wit/rode of geel/blauwe markeringen.
De eerste verzorgingspost was pas op 10 km en we hadden dan ook echt behoefte aan een rust. Deze verzorgingspost zou ook tevens de 3e verzorgingspost worden op 31 km. We zagen deze dag ook verschillende malen brede uithollingen in het landschap. Vermoedelijk heeft hier vroeger ooit eens water in gestaan en kreeg toen de benaming "ven".
Op 17½ km was de tweede verzorgingspost vlak langs een fietspad. Regelmatig moesten wandelaars van het fietspad gebeld worden. We naderden Leende waar de grote rust was in Café du Commerce op 24 km. Van verre was reeds de plaatselijke kerk te zien met z'n grote ronde bal in de torenspits. Ook deze dag waren er weer extra waterposten. De totale afstand deze dag bedroeg 35,645 km. Ook deze 3e dag was het de gehele dag droog en zonnig bij een maximum temperatuur van 34°.
Het waren weer drie fantastische wandeldagen geweest, waar je bij de verzorgingsposten bijzonder vriendelijk werd geholpen. Toch moet ik ook een kanttekening maken. Ik mis in het programmaboekje de informatie waar de wandelingen zoal doorheen komen, zoals de plaatsnamen en natuurgebieden. Voor het tweede achtereenvolgende jaren misten we de vrijetijdsmarkt. Verder was het voorgaande jaren zo dat er elke dag een apart evenement was, zoals de bezichtiging van het plaatselijke Weverijmuseum, een bezoek aan de toren van de Brigidakerk en torenbeklimming, een bezoek aan het Van Gogh Documentatie Centrum en de bezichtiging van kasteel Geldrop en het IVN infocentrum "De Paardenstal". Wilt u echter ook een zo'n onvergetelijke prachtig boswandeling maken: de volgende KWD wordt georganiseerd van 6 t/m 8 augustus 1993.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg