Vorig verslag van de Ostösterreichischer Grenzlandweg 07 Volgend verslag van de Ostösterreichischer Grenzlandweg 07 terug naar het overzicht van de Ostösterreichischer Grenzlandweg 07 Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ostösterreichischer Grenzlandweg 07
datum maandag 29 juni 1992
traject Eugenia Schrems - Amaliendorf - Wielandsberg - Kleinpertholz - Kleinpertholz - Heidenreichstein - Buchbach - Brunn - Jasnitz - Waidhofen an der Thaya
weer zonnig en warm
overnachtingadres Gasthof-Fremdenzimmer Waltraud Jöch, Waidhofen an der Thaya
uitgaven Gasthaus Brenner totaal Osch. 609, Amaliendorf Osch. 36, Heidenreichstein Osch. 36, kaarsje Osch. 5, Waidhofen Osch. 34 en warme maaltijd Osch. 284.

Amaliendorf De waardin van Gasthaus Brenner had gezegd dat in dit jaargetijde weinig wandelaars langs komen omdat het eigenlijk te warm is. Aan die wetenschap hadden we nu niets. Rond 7.50 uur vertrokken we uit Schrems-Eugenia.
Schrems We liepen weer de bossen in. Op een afslag stond een redelijk nieuw kapelletje. Hier lazen we een bladzijde uit ons vakantiebijbelleesrooster. We liepen verder door de bossen, veelal over grintwegen en kwamen bij een grote ovale steen, genaamd Kas in ...Stein . De steen was zo'n 3 meter hoog en 10 meter lang. Even verder kwamen we bij de Wackelstein . Hier waren treden ingehakt opdat men de steen kon beklimmen. Vlak daarop verlieten we het bos en bereikten Amaliendorf.
In een supermarkt kochten we melk en limonade om onze dorst te lessen. We liepen Amaliendorf helemaal door over de hoofdstraat. We namen steeds die kant van de straat waar af toe schaduw was. Het was vrij warm, zeker zo'n 25°. In Wielandsberg sloegen we van de (rustige) hoofdweg af. We kregen fraaie vergezichten.
Amaliendorf Wackelstein Amaliendorf Wackelstein Vlak voor Kleinpertholz was de route iets gewijzigd wegens een nieuw industrieterrein. Door het rustige Kleinpertholz bereikten we Heidenreichstein . Hier dronken we wat bij Kontrolstelle Gasthof Nöbauer. We bezochten een kerk en staken er een kaarsje aan. Daarna liepen we de binnenplaats op van de Wasserburg. Later maakten we van de mooi burcht nog enige foto's . We kwamen langs een paar meertjes en bij één van die meertjes zagen we wat badgasten. We kwamen voorbij een punt waar de waterscheiding lag tussen de Noordzee en de Zwarte Zee. We liepen nu af en toe ook over graspaden.
We bereikten buurtschap Artolz . Aan het eind van het dorpje stond een elektriciteitshuisje. De 2 treden tellende trap lag fraai in de schaduw dat voor ons een ideale rustplaats was. Mijn T-shirt ging ook uit om te drogen. Over een asfaltweg die voor auto's verboden was, liepen we in de richting van Buchbach. Bij een kruisje in een bos maakte ik nog een foto , omdat onder aan het kruis nog een afbeelding van beelden was. En zoiets zie je niet vaak. Daarna kregen we weer vele vergezichten in de brandende zon. Er groeiden hier verschillende soorten granen en ook veel aardappelvelden zag je. In het koren zagen we veel blauwe korenbloemen. Opvallend hier was dat de korenvelden zo smal waren. Sommige waren maar 30 meter breed maar wel heel lang. Zo zagen we een korenveld dat over de heuvel verdween.
Heidenreichstein In Buchbach probeerden we de toegangsdeur van een kerk, maar hij was op slot. Toevallig zagen werklui bij een elektriciteitshuisje dat en één van hen kwam naar ons toe. Hij zei dat we wel aan de sleutel konden komen. We sloegen het aanbod af met de mededeling dat we op onze Lange Afstands Wandelweg langs zoveel kerken kwamen. We liepen verder en even later reden die lui van dat elektriciteitshuisje ons achterop en toeterden en zwaaiden uitbundig naar ons.
We bereikten even later buurtschap Brunn maar ook hier was geen winkel meer om inkopen te doen. Onder de boom bij de ingang van de kerk stond een bankje in de schaduw dat we benutten. We zagen Waidhofen an der Thaya in de verte liggen. Eerst bereikten we Jasnitz, maar spoedig daarop werd Waidhofen an der Thaya bereikt.
Bijna in het centrum overnachtten we in Gasthof-Fremdenzimmer Waltraud Jöch. Na een dutje van een uur douchten we. We kochten nog wat drank en maakten een foto van het stadhuis . Dit 16e-eeuwse renaissanceraadhuis is een heel apart geelbruin gebouw met trapgeveltjes, leuke torentjes en vele opschriften uit de geschiedenis van de stad. We liepen nog een blokje om en bezichtigden de kerk die naast het Gasthof lag. Het was een schitterend mooie kerk met veel plafond schilderingen. Naast de hoofdkerk was er in een naastgelegen ruimte nog een kapelruimte. s-Avonds aten we Franse uiensoep (Coos) en bouillon met ei (Henri) en daarna kippenlever met rijst (Coos) en Cordon Bleu (Henri). We hadden deze dag in totaal 5 konijntjes gezien. Deze dag hielp ik Coos steeds om haar rugzak om te doen vanwege de dan optredende rugpijn. Rond half negen gingen we naar bed.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg