Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Euraudax wandeltocht te Driebergen

arendkop Staatje dat aangeeft welke afstanden je in Euraudax verband dient te lopen om voor de desbetreffende arend in aanmerking te komen Het was zaterdag 14 maart 1992 toen Huub Lousberg en ik naar Driebergen gingen om daar deel te nemen aan een 50 km Euraudax wandeltocht te Driebergen. De weersvoorspelling was niet erg gunstig want, storm regen en hagel dat was het geen ons te wachten stond maar och, een beetje wandelaar laat zich niet zo snel van de wijs brengen en gaat toch wel op pad. Het was ongeveer 07.00 uur toen ik bij Huub Lousberg in de auto stapte en na goed uurtje rijden waren we al in Driebergen.
Er waren er nog meer die de moed hadden.
In sporthal Hoenderdaal aangekomen bleek dat er nog meer de moed hadden de strijd met de weergoden aan te binden. Na eerst genoten te hebben van een goed kopje koffie heb ik ook nog even geholpen met het inschrijven van de deelnemers. Met 58 personen (een aantal waar men tevreden over was) verlieten we om 09.00 uur de kantine van de sporthal. Henri Floor had een uitstekend parkoers uitgezet want, na 2 km gelopen te hebben zaten we al in de bossen en via het landgoed Bornia en het Kerckebosch stapten we na 12 km gelopen te hebben de eerste rust binnen en dat was bij Mac Donald in Zeist.
Warme chocolademelk bij Mac Donald.
Bij de startkaart hadden we twee consumptiebonnen gekregen en, de eerste was bestemd voor een beker warme chocolademelk en al was het dan niet koud het ging er best in. Gezien het apparaat maar 1 beker tegelijk schonk duurde het nog wel even alvorens alle deelnemers waren voorzien maar, dat geduld kon een ieder best opbrengen. We vertrokken ook wel iets later als dat de bedoeling was doch, ook daar had iedereen begrip voor, immers op een heel leven kijk je toch niet op één of twee minuten. Toen we Mac Donald verlieten regende het wel iets maar, gelukkig was het van weinig betekenis en paraplu's en regenjassen konden snel weer opgeborgen worden.
Vanuit Zeist ging het langs Soesterberg naar Den Dolder dat was een stukje van 5 km en hier in het dorpscentrum "De Delta" hadden we 25 minuten de tijd om te genieten van een frisdrankje of iets anders. Ja, voor enkele deelnemers was dit een bekend plekje gezien op zaterdag 19 oktober van vorig jaar dit de startplaats was van WS78. Het was 12.28 uur toen we onze trouwe onderdanen weer in beweging zetten en gehoorzaam als ze waren brachten ze ons via Soestduinen waar we vlak bij het station een appeltje kregen en gezien de benen er nog zin in hadden, hebben we maar niet op de trein gewacht en zijn verder gegaan en met een boog voor Amersfoort langs naar Oud Leusden. Hier aangekomen hadden we inmiddels zo'n 30 km achter de rug en, werd er gerust in het AC restaurant.
Dit is het wapen van Driebergen. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Afrekenen bij het verlaten van het restaurant
Hadden we in de 1e en 2e rust een bon gekregen voor een consumptie op deze rust had men de deelnemers duidelijk kenbaar gemaakt dat hier de consumpties voor eigen rekening waren. Wel was hier het 2e kopje koffie gratis en, opdat niet alle deelnemers naar het plekje hoefden te lopen waar de koffie stond ben ik maar naar de bar gegaan om de kan te halen en ben er toen mee rond gegaan. Intussen liepen enkele serveersters rond met de bestelde broodjes en appelgebak en omdat nog niet een ieder zijn lekkernij op had stelden we het vertrek zo'n 5 minuten uit want zo had ook een ieder de gelegenheid om aan de kassa zijn rekening te betalen. Maar helaas of het nu moedwil was of vergeten weet ik niet, maar wel werd aan de finish te Driebergen medegedeeld dat in het AC restaurant niet iedereen zijn consumptie had betaald en dat is geen leuke gewaarwording voor de organisatie.
Ja zit ik al over de finish te praten terwijl we nog goed 20 km voor de boeg hadden. Goed dan maar weer beginnen bij Oud Leusden waar we het AC restaurant dus 5 minuten later verlaten hadden als dat op het tijdschema vermeld stond. Het werkelijke schitterende parkoers liep achtereen volgens door het Sterrenbos en de Treekerduinen daarna langs de piramide van Austerlitz naar het dorp Austerlitz en hier kon men in het restaurant "Bonaparte" even op adem komen van de beklimming van dit heuvelachtig gebied. (grapje) Albert Smit en ik kwamen zo'n 15 minuten later de rust binnen gezien wij bij Huub Lousberg waren gebleven die het nogal moeilijk had.
Even de pas er in zetten
Toen de groep alweer opgestapt was zat Huib nog even te twijfelen of hij nog door zou gaan of maar te stoppen en, gezien er nog een paar pittige stukjes in de nog resterende 6 km zaten besloot hij maar om te stoppen. Albert en ik vonden het wel jammer voor hem maar het was een verstandig besluit. Net toen we de rust verlieten kwam er nog een deelnemer terug die de groep uit het oog verloren had en, gedrieën hadden we er de pas flink ingezet en vrij spoedig hadden we weer aansluiting bij het gezelschap. Het was 18.55 uur en inmiddels wat donker geworden toen we de finish binnenstapten dat was dan wel 5 minuten later als dat op het parkoers vermeld was maar och, wat maakte dat nu uit op zo'n dag waar het weer voor 100% was meegevallen en we allen genoten hebben van een prachtig parkoers. Ja, een parkoers maken is Henri Floor wel toevertrouwd.
naar de top van deze pagina

Joop Wissink