Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Het weerbericht in België klopt ook niet altijd

embleem WS78 Dit is het wapen van Vlaardingen.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Met WS78 op het Oerverloperpad bij Maasland en Schipluiden
Op zaterdag 4 januari 1992 organiseerde WS78 een tocht vanuit Vlaardingen. Op deze eerste dag in het nieuwe jaar werden er weer vele handen geschud onder de toevoeging van "gelukkig nieuwjaar", "de beste wensen" of "een gezond en goed wandeljaar toegewenst". De start was vanuit Gebouw Triangel, een driebeukige hallenkerk
Nadat velen al de start hadden verlaten begaven wij ons op weg. Doordat er niemand voor ons liep, moesten we even goed op de parkoersbeschrijving kijken. We kwamen eerst bij een grote oude kerk, een driebeukige hallenkerk met gebrandschilderde ramen, die uit 1582 dateerde. De kerk heeft een groot orgel met rococo snijwerk. De kerk lag als een soort brink in het oude centrum. Hieraan lag ook het uit 1650 daterende oude stadhuis. De trappen werden geflankeerd door twee wapendragende leeuwen. Het oude stadhuis doet nu dienst als VVV. Daarna liepen we langs de lijnbaan, een touwslagerij die uit 1611 dateerde. Verderop kwamen we door het Oranjepark. Dit was een voormalige buitenplaats van de ambachtsheren van Vlaardingen. We liepen onder de snelweg A20 door.
Hond van één van de deelnemers jaagt haas op
Daarop voerde ons pad tussen links de wijk Holy van Vlaardingen en rechts de geprojecteerde A4, de verlenging van het Kethelplein naar Delft en Rijswijk. Dit pad bestond uit een grintpad omzoomd door bomen, sloten en rietkragen. Af en toe staken we een vlonder over. We liepen op een gegeven moment langs een sloot met knotwilgen. Deze knotwilgen weerspiegelden fraai in het water. Toen we in de Holierhoekse polder liepen zagen we een haas wegrennen achtervolgd door een hond die we herkenden als Sorry. Toen Sorry langs een kudde schapen liep, op jacht naar de haas, stoven ze uit elkaar. Even later zagen we een tweede haas lopen. Waarschijnlijk was deze op zoek naar zijn metgezel. Op 9 km bereikten we de soeppost in de schuur van een boerderij.
Blubberen langs de Vlaardingervaart
Daarop volgde een ruim 3 km lang fietspad langs de Vlaardingervaart. Vlak voor Schipluiden staken we de voornoemde vaart over via de Trambrug. We zagen hier wit/rode markeringen van Het Oeverloperpad. Aan de overzijde van de vaart liepen we ruim 1½ km terug langs de vaart. Over een graspad. Het was althans een graspad voordat deze dag ruim 600 voetstappen hierop gezet waren. Want nu was het een flinke modderpoel. Toen we de Duifpolder doorliepen werden we ingehaald door een bestelauto. Deze auto had als toeter een luid geloei van een koe. We bereikten de Middelwatering. Deze dag stond water in het middelpunt. We liepen over of langs kades, vaarten, jaagpaden en wateringen.
Molen met de grootste vlucht van Zuid-Holland
Dit is het wapen van Schipluiden.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag
Vlak daarop liepen we over een leuk smal pad langs het Spartelkanaal. Dit kanaal is de verbinding tussen de Oostgaag en de Westgaag. We liepen langs twee molens. De eerste, de Dijkpoldermolen dateert uit 1718 en heeft een grootste vlucht van 29,2 meter, de grootste van Zuid-Holland. De andere is een ronde stenen korenmolen uit 1767 en heet De Drie Lelies. Langs de Zuidgaag bereikten we Maasland waar de grote rust was in Het Trefpunt. Deze rust was vlak naast een laatgotische kerk uit de 15e eeuw gelegen. Na de rust kwamen we langs De Pynas. Dit is een beschermd monument. Vroeger werd hier door schout en Schepenen recht gesproken.
Maaslands kerkpad
We verlieten Maasland door de Commandeurspolder. Daarbij liepen we over een zeer smal verhard pad door de weilanden. Als je omkeek zag je dat het pad recht op een kerk af ging, Het was dus een oud kerkpad. We kwamen weer bij de Middelwatering uit. Hier hadden we de keuze uit een hoofdroute en een alternatief. De hoofdroute bestond uit een 500 meter lang graspad met kans op modder dat wij namen. Het alternatief bestond daaruit dat je tweemaal over een bruggetje moest lopen maar daarbij wel verhardt liep. We kwamen uit op de Maassluisse trekvaart. Deze volgden we ruim 2 km en zagen rechts van ons Maasland liggen. We staken de snelweg A20 onderdoor.
De Aalkeet Buitenpolder
Inmiddels hadden we Maassluis betreden. We staken de Boonervliet over en liepen door de Aalkeet Buitenpolder. Hier komen veel weidevogels voor zoals de grutto en kievit. Daarnaast treffen we hier ook de wintertaling (soort eend), haas en salamander. Langs de Poeldijkse Wetering bereikten we de koffiepost. Hier werden we letterlijk op het feit gedrukt dat we achterin liepen. Op onze vraag naar een eierkoek kregen we te horen dat ze het niet meer aandurfden om een nieuw pak aan te breken voor het geval dat het pak niet op zou gaan.
Indrukwekkende parkoersarchitektkwaliteiten
We bereikten, op afstand, de wijk Westwijk van Vlaardingen. We bleven echter zoveel mogelijk onverhard lopen en kwamen toch steeds meer onder de indruk van de parkoersarchitektkwaliteiten van diegenen die deze tocht hadden uitgezet. Door het Broekpolder (het was meer polder dan bos) bereikten we de fruitpost. Deze was zeer fraai gelegen in de kantine van de Watersportvereniging De Bommeer. De kantine leek echter meer op een café. Langs de Vlaardingervaart -af en toe liepen we over jaagpaden - bereikten we Vlaardingen. Langs een fraai verlicht winkelcentrum bereikten we de finish.
Wetenswaardigheden
Na Rotterdam en Amsterdam is Vlaardingen Nederlands belangrijkste zeehaven. De totale afstand bedroeg 40,005 km. De parkoersarchitekten waren Jo en Bert Pauw uit 's-Gravenhage. Er waren 375 deelnemers. Nadat het het eerste half uur wat had geregend, bleef het verder de gehele dag droog. De maximale temperatuur bedroeg ± 7°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg