Vorig verslag van de LAW 503 terug naar het overzicht van de LAW 503 Terug naar de homepage van Henri Floor LAW 503, Bergen op Zoom - Halfmijl(4)

LAW 503 Toen we met de trein naar de start van onze laatste etappe gingen op vrijdag 27 december 1991, troffen we op station Utrecht twee mensen. Op onze eerste uitroep van "hallo" kwam bijna geen reaktie. Maar toen we vervolgens het kodewoord "WS78" gaven, begrepen ze het meteen. Die andere wandelaars waren op weg naar Frankrijk om daar een week lang dagtochten te maken. Samen reden we naar Den Bosch. Vandaar gingen zij met een busje verder naar Frankrijk. Wij vervolgden eerst met de trein en vervolgens nog een half uur met de bus.
restaurantje De Bockenreyders
Vlak voorbij Esbeek en voorbij een groot wit huis met daarop de woorden " De Utrecht " stapten we uit en vervolgden ons pad over Landgoed De Utrecht. Eerst hoorden we nog een tijd de auto's rijden op de weg van Esbeek naar Lage Mierde. Dit omdat het een betonweg was. Maar spoedig was de rust terug gekeerd. We staken de beek De Reusel over. Na nog geen half uur lopen bereikten we het restaurantje De Bockenreyders. Zeer tegen onze gewoonte in gingen we hier al naar binnen.weliswaar stond buiten dat ze nog gesloten waren. Maar omdat er binnen licht brandden probeerden we de deur en deze gaf mee. De kachel stond volop te branden maar verder was niemand binnen op dat moment. Het restaurantje is eigenlijk een grote schuur naast een boerderij. De schuur was fabelachtig mooi omgetoverd in een leuk gezellig eethuisje. In dit jaargetijde troffen we het nog ekstra doordat het nog versierd was in kerstsfeer. Na een 5 minuten kwam er toch iemand aan. Die dame was echter verbaasd dat wij er waren en vroeg of we er al lang zaten. Na koffie gedronken te hebben en onze stempelkaart weer van een stempel te hebben voorzien vertrokken we.
het meer Het Goor
Vlak na de rust bemerkten we dat de ingetekende roete afweek van de beschreven roete. Daarop besloten we de ingetekende roete te nemen omdat deze mooier verliep. Over graswegen en paden liepen we door de bossen naar het meer Het Goor. Dit is gelegen aan de Mispeleindse Heide. Het pad ging over in de Neterselse Heide. Wat een prachtige natuur was het hier. Eenmaal liepen we langs een gebied waar heide was geplagd. Door de vele regenval was hier een vennetje ontstaan. Naarmate we Netersel naderden verminderde het bos en liepen we een tijd langs weilanden. Lang duurde dat niet en zodoende liepen we spoedig door bossen. We kwamen langs een paar greppels en over een stuw staken we de beek Grote Beerze over. Afwisselend liepen we langs weilanden en door bossen met graswegen.
neo-gotische basiliek St. Lambertuskerk
Uiteindelijk bereikten we Vessem. Volgens onze stempelkaart moest hier stempelpost De Gouden Leeuw zijn. weliswaar lag deze stempelpost 200 meter van de roete, maar we zagen er geen verwijsbord naar toe. Eerst liepen we langs de St. Lambertuskerk. Deze neo-gotische basiliek werd in 1882-83 gebouwd. Na de kerk liepen we door buitenwijken van Vessem de plaats weer uit. We staken de Kleine Beerze over. Over een 2 km lang zandpad bereikten we buurtschap Halfmijl het eindpunt van deze tocht.
Archeologisch Kultuurreservaat Tootefout
Er stond een wandelpaal met de verwijzingen van LAW503 en de LAW 4 van Den Bosch naar Eijsden. Ook stond hier een bronzen informatieplakette met bijzonderheden over de grafheuvels. Het hier liggende Archeologisch Kultuurreservaat Tootefout (of Toterfout) bestaat uit 34 grafheuvels uit de Bronstijd, ca. 1100 jaar voor Christus. Deze grafheuvels dateren uit de Bronstijd. Vlakbij dit punt werd bij een huis flink gezaagd. Men was bezig een boom om te zagen. Hoewel ons pad was beŽindigd moesten we toch wel weer naar huis. Aangezien hier helemaal geen openbaar vervoer is volgden we nu zo'n 5 km een trajekt van de LAW 4. We zagen een SRV wagen en lesten onze dorst.
de buurtkapel Onze Lieve Vrouw in 't Zand
Via buurtschap Toterfout bereikten we Zandoerle, gemeente Veldhoven. Dit plaatsje heeft een beschermd dorpsgezicht, met als aksent de Brink. Aan deze brink staat ook de buurtkapel Onze Lieve Vrouw in 't Zand. We betraden het uit 1830 daterende gebouwtje en staken er 2 kaarsjes aan. Vlak voor buurtschap Zittard sloegen we af naar Veldhoven. Hier vroegen we aan een voorbijganger de weg naar de dichtst bijzijnde bushalte. Met de bus en trein reden we huiswaarts. De dagafstand bedroeg Ī 21 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg