Volgend verslag van de LAW 503 terug naar het overzicht van de LAW 503 Terug naar de homepage van Henri Floor LAW 503, Bergen op Zoom - Halfmijl (1)

Dit is het wapen van Bergen op Zoom.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Het was al weer bijna vier jaar geleden, dat wij dit pad hadden gelopen. Wij hadden aan dit pad zulke goede herinneringen, dat we dit pad nog eens wilden lopen. Dat is ook gebeurd en daarvan willen we u het hiernavolgende verslag doen.
relatief nieuw openbaarvervoersysteem
Nadat we het de trein naar Bergen op Zoom waren gereisd, lieten we ons met het relatief nieuwe openbaarvervoersysteem de treintaxi naar het officiële startpunt rijden. Dit startpunt was de jeugdherberg Klavervelden. Bergen op Zoom is een belangrijke schakel in een Lange Afstand Wandeling, namelijk de 2538 km lange tocht van Hoek van Holland naar Nice (GR 5). De jeugdherberg lag al midden in de bossen zodat we al meteen in de bossen begonnen te lopen. Na een 2 km lange asfaltweg doken we de bossen in van de Borgvlietsche Duinen. Hoewel er een regenachtige dag was voorspeld liepen we de eerste twee uren met droog weer, maar zwaar bewolkt en met veel wind. Je rook de geur van natte bladeren. We volgden een aantal zandwegen die nu zwaarder te belopen waren door de vele regenval van de voorgaande dagen.
Wouwse Plantage, zowel een plaatsje als een bosgebied
We bereikten het gekanaliseerde beekje de Zoom. Dit lag vrij diep zodat je regelmatig echt moeite moest doen om het vanaf het wandelpad te zien liggen. Na 8 km bereikten we het plaatsje Wouwse Plantage. In dit plaatsje staat het zijdemuseum Ter Zijde. De kollektie geeft een indruk van de ontwikkeling die de zijde-industrie heeft doorgemaakt. Verder is er een zijde-rupsenkwekerij en een zijdeweverij. We vonden het nog te vroeg en te snel om nu al een café in te duiken, afgezien van het feit of om dit uur al een café open zou zijn. We staken een verkeersweg over en volgden een grasweg om Wouwse Plantage heen. Maar we bleven langs de Zoom lopen. Dit pad langs de Zoom volgden we nog zo'n 3½ km.
Splitsing van de LAW 503 met de GR5
Over de Hollandsedreef, een grenslandweg met België, bereikten we grenspaal 241. Hier was de splitsing van de GR 5 naar Nice met de LAW503 naar Halfmijl. We staken de spoorlijn van Roosendaal naar Antwerpen over en liepen langs buurtschap Hollandsdiep. Via de Honingsboschen bereikten we Nispen. We zagen al meteen een café en een restaurant liggen en even verderop nog een café. Maar alle drie de etablissementen waren gesloten. Het stempeltje voor de stempelkaart haalden we nu bij een bloemisterij en onze rust bestond uit het staand opdrinken van een fles chocolademelk. Dit hadden we bij de plaatselijke Spar gekocht op aanwijzingen van dorpsbewoners. Net buiten Nispen begon het te regenen.
Het begon te regenen
We liepen langs een kapelletje. Dit was weliswaar gesloten. Maar één van de wanden bood ons een luwte om onze regenbroeken aan te trekken. Een grommende aanlopende hond deed ons toch weer van deze plannen afzien. Aan de andere zijde van de kapel trokken we alsnog de regenbroeken aan. Spoedig daarna leek het wel of de natuur zijn schade probeerde in te lopen, zo hard regende het. Ter hoogte van buurtschap Nispense Achterhoek week de markering af van de beschreven roete. We konden de "variant" volgen op het kaartje. Eerst liepen we daarbij langs een beekje, het Dreefje. Maar later volgden we enige tijd asfaltwegen.
douglasspar, lariks, beuk en eik
In buurtschap Nederheide kwamen we weer op de ingetekende roete uit en dwaalden nu lange tijd door de Ruckphense Bossen. Dichte percelen dennenbos worden afgewisseld door percelen met douglasspar en lariks, beuk en eik. Fraaie binnenweiden en heidecomplexen met brem, buntgras en vele solitaire dennen geven het gebied een gevarieerd aanzien. Over grote en brede zandwegen liepen we naar Schijf toe. De bossen waren hier ook weer heel mooi. In Schijf was het behoorlijk druk. Maar het restaurant dat aan het parkoers lag, was eveneens gesloten. Verder dwaalden we.
de geboorteplaats van Vincent van Gogh
Over een lange rechte zand/grasweg kwamen we weer bij de Belgische grens uit. We hadden inmiddels de gemeente Zundert betreden. Zundert is onder andere bekend als de geboorteplaats van Vincent van Gogh. Na de lange, halfverharde Ellewaardseweg kwamen we op een wat drukkere verkeerweg uit. Over het rustige gedeelte van de Roosendaalse Baan kwamen we langs een grote boerderij, Anna's Hoeve. Deze hoeve lag aan de 199 ha grote Oude Buisse Heide. Dit gebied was vroeger in het bezit van de schrijfster Henriëtte Roland-Holst. In 1945 schonk zij het aan de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.
in het groene woud, in 't stille woud ...
Even later volgden we een nieuw aangelegd betonnen fietspad langs een zandweg en kwamen langs café "in 't Groene Woud". Ook hier liepen we langs omdat dit café dicht was. Nu volgden we tot Wernhout asfaltwegen, die wat minder interessant waren.
Op 37 km troffen we het eerste café dat geopend was, te weten Eetcafé - Snackbar "'t Centrum" te Wernhout. Dit was tevens ons eindpunt voor deze dag. Met de bus en de trein reden we huiswaarts. De dagafstand bedroeg ± 38km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg