Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 naar België

embleem WS78 Dit is het wapen van Tilburg.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 23 november 1991 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Tilburg. De start was vanuit het Party- Centrum " Pas Buiten" op meer dan een km lopen vanaf het station. Ruim voor 9 uur kon al gestart worden. Deze dag liep ik zonder Coos maar met een vriendin. Doordat het daglicht in dit jaargetijde korter is besloten we tijdig te starten.
Landgoed Gorp en Rovert
We liepen eerst richting Goirle. Ruim voor de kerktoren en de hoge schoorsteenpijp sloegen we af en kwamen door de Goirlesche Weide. Na zo'n 5½ km verlieten we de verharde wegen en dwaalden daarna voornamelijk door het landgoed Gorp en Rovert. Eerst liepen we daarbij door de Beekse Heide en kwamen langs het Bankven. Later kwamen we langs het Haneven. Apart was hier zomaar opeens een grote akker, genaamd Horst akker. Uiteindelijk kwamen we bij een smal stromend beekje de Rovertsche Leij. Hoewel er al veel blad van de bomen was gevallen, zag het er hier mooi herfstachtig uit met vele bladeren op de grond. Achter de beek stond een boswachterwoning. Het was dat de zon ontbrak, anders was dit een heel fotogeniek plekje geweest. Op 11 km bereikten we in buurtschap Gorp de eerste verzorgingspost, gemeente Hilvarenbeek.
15 augustus 1942
Even later volgden we een paar borden met de tekst "15 aug. 1942". We kwamen bij een gedenkplaats waar omheen een hekwerk stond. Op de gedenksteen stond "... ter nagedachtenis aan onze kameraden die hier drie jaren tevoren gefusilleerd zijn, 15 augustus 1945". Bovenop een grote witte mast stond een beeldje dat een mannetje voorstelde.
Wandelen door België
Door de Reëenbosschen bereikten we het grenskantoor aan de N261 waar we de grens met België overstaken. Daarna dwaalden we een tijd over de vrijwel heideloze Molenheide. Op 19 km was de grote rust is Herberg Hulselhoeve in buurtschap Hulsel, gemeente Poppel. De herberg zag er zowel van buiten als binnenin romantisch uit. De bediening was uitstekend, alleen waren er niet voldoende stoelen. Na de rust kwamen we langs een gesloten kapelletje uit 1735. Doordat er maar van één kant licht binnenkwam was het er erg donker. Na ruim een km voorbij de grote rust staken we de grens weer over. De grens bestond hier uit een "grensrivier" te weten de Rovertsche Leij. Aan de stenen brugwand zat een steen ingemetseld met de tekst "Roovert". Ook stond er bij de brug een zwart/witte grenspaal.
Vennetjes bij Papschot het hoogtepunt
Spoedig bereikten we de vennetjes bij Papschot. Dit vonden we eigenlijk wel het echte hoogtepunt van deze tocht. Zo schitterend lagen deze vennetjes hier in het omringende landschap. We zagen hier wit/rode markeringen van de LAW 503 Bergen op Zoom-Halfmijl. Nu liepen we langs de Aaltseheide. Mooi was hier ook het vele gele gras. Dit is weliswaar een mooi gezicht maar het verstikt hier de heide. Over de Rovertseheide bereikten we de koffiepost op 29 km in buurtschap Groot Loo, gemeente Hilvarenbeek. Via de Molenbossen kwamen we over een trimbaan. Opvallend is het bij wandeltochten dat het parkoers vaak een trimbaan aandoet. Door de Witte Duinen en De Donk bereikten we weer de rand van Goirle, herkenbaar aan het kerkje en de grote schoorsteenpijp. In buurtschap Abcoven, bij Goirle was nog de fruitpost op 35 km. Na het viaduct over de A65 snelweg liepen we nog over een smal pad tussen de snelweg en een meertje alvorens het centrum van Tilburg te betreden. Nog voor de invallende duisternis, rond half vijf, arriveerden we bij de finish.
Wetenswaardigheden
De totale afstand bedroeg 38,680 km. Er waren 387 deelnemers. Ondanks de slechte weersvoorspelling met een groot deel van de dag kans op lichte regen en motregen bleef het de hele dag droog onder een grauw wolkendek. Het IVV-nummer was 10737.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg