derde dag van de 4e Heuvelland wandel4daagse 1991 overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 4e Heuvelland vierdaagse van 8 t/m 11 augustus 1991
Vierdaagse Heuvellandwandelingen Op zondag 11 augustus 1991 was de weersvoorspelling 20░ tot 25░ in het zuid-oosten. Maar die temperatuur werd toch niet gehaald en bleef op 20░ a 22░ steken. Bij de start was het vrij zonnig. Eerst zetten we koers naar Sibbe om vlak voor Sibbe af te slaan en koers te zetten naar Valkenburg. Ook Valkenburg werd niet bereikt omdat we ervoor in het Biebosch terecht kwamen. In dit bos dwaalden we over de sterk heuvelachtige bos-, gras= en weidepaadjes. We kwamen toch in Sibbe uit. Bij een kapelletje uit 1979 staken we nog een kaarsje aan. Hier in Sibbe was de eerste rustpost. Nadat we IJzeren doorkruist hadden liepen we langs de gesloten orchideeŰntuin. Vandaar verder naar het Gerendal. Door het bos liepen we steil omhoog en dat kostte menig zweetdruppel. Bij de Keutenberg bereikten we de Geul.
De Watermolen
Hier liepen we langs en over weilanden met draaipoortjes. Na camping De Gele Anemoon en het plaatsje Stokhem bereikten we een watermolen met draaiend rad te Wijlre. Reeds in de 13e eeuw is er sprake van een dwang- of banmolen in Wijlre. De huidige molen dateert van 1776. Het is de enige onderslagmolen in Nederland met twee raderen. Wijlre is al heel oud. Uit opgegraven pottebakkerijen blijkt dat er reeds bewoning was in de Romeinse tijd. Hier was de tweede rustpost. We lieten ons een stuk kruimelvla goed smaken.
Langs de Eyser bossen ging ons pad verder omhoog. Bij Eyserheide kwamen we boven de 190 meter . Hierdoor hadden we weer vele vergezichten. Doordat het wat heiig was, was het uitzicht niet optimaal. Via Trintelen bereikten we Mingersberg. Vlak voor Mingersberg doorbraken we zelfs de 210m hoogtegrens. In het plaatselijke kapelletje staken we een kaarsje aan. Tegenover het kapelletje was in een boeren hofstede de 3e rustpost. Het was hier wat winderig en frisjes. We besloten derhalve een korte rust te nemen. Een kersenvlaai lieten we ons goed smaken.
We liepen weer verder en vlak voorbij Elkenrade volgde een heel mooi pad. Als een soort beek (een grub) lag het pad tussen de glooiingen van heuvels in als een holle weg. Na nog wat ma´svelden bereikten we in Wijlre de 4e rustpost. Koeien en stieren bekommerden zich niet om ons. Door de buitenwijken van Wijlre bereikten we Etenaken waar het parkoers weer fraai door weilanden langs de Geul liep. Koeien en een enkele stier bekommerden zich niet om ons. In Schin op Geul volgden we nog een trajekt van de eerste wandeldag. Bij Strucht sloegen we het Gerendal in. Langs het Sint Jansbosch bereikten we Sibbe waar de laatste rustpost was.
Daarna volgden nog enige veldwegen met ma´svelden. Spoedig daarop bereikten we de finish waar we een roos kregen aangeboden. Bij de finish werden we door een speaker ingehaald. Ondanks de wat tegenvallende temperatuur was het een mooie wandeldag geworden.

DEELNAME-OVERZICHT   42 km     28 km      14 km   totaal
als 4-daagse      231      324       224    779 
als 1-daagse op 8/8   48       74       101    223
als 1-daagse op 9/8   55      103       257    415
als 1-daagse op 10/8   85      153       260    498
als 1-daagse op 11/8  104      289       445    838

aantal malen dat wandelaars aan deze 4 daagse deelnamen:
1e keer: 400     2e keer: 149  3e keer: 103   4e keer: 127

naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg