eerste dag van de 4e Heuvelland wandel4daagse 1991 derde dag van de 4e Heuvelland wandel4daagse 1991 overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 4e Heuvelland vierdaagse van 8 t/m 11 augustus 1991
Zonnenschijn is terug
Vierdaagse Heuvellandwandelingen Op vrijdag 9 augustus 1991 was de regen weggetrokken. Daarvoor in de plaats was zonneschijn gekomen bij een maximum temperatuur van 24. Na de start liepen we spoedig langs de Geul. Daarbij kwamen we langs de Geulhemergroeve. Daarna langs de plaatsen Geulhem en Houthem. Er zaten weer leuke smalle paden in het parkoers. Verschillende paden waren flink steil. Enige malen hadden we fraaie vergezichten op de basiliek van het Heilige Sacrament van de plaats Meerssen.
Meerssen De eerste rust was in Raar, maar we vonden het nog te vroeg om te pauzeren. Er zaten deze dag veel meer onverharde paden in het parkoers. Via Humcoven en Bunde bereikten we een tweede rust in Kasen. Van Bunde kan nog vermeld worden dat de Geul, die in het Belgische Eynatten ontspringt, hier in de Maas stroomt. Deze tweede rust lag op een binnenplaats van een grote hoeve annex manege.
Daarna kwam de lus van de 42 km en die was ook weer erg mooi.
Donkere tunnel
Verschillende malen liepen we langs kleine beekjes. Enmaal liepen we door een wel 100 meter lange tunnel onder een spoorlijn, waarnaast 1 meter lager ook een beekje liep. Door de donkerte in de tunnel was voor mij niet goed de afscheiding tussen het pad en de n meter lager lopende beek te zien. Hier miste ik de hand en de goede ogen van Coos. Zij moest de eerste twee dagen van deze vierdaagse nog werken. Met mijn handen langs de muur en mijn ogen gericht op een schuifelende voorgangster liepen we door de tunnel. In het midden van de tunnel was het ook nog modderig en glad. De derde rust was in Geulle. Hier hing boven de bar de spreuk: "Van alle dingen die ik verloren heb, mis ik mijn verstand het meeste".
Door bossen maar ook over weilanden met koeien en draaipoortjes bereikten we de vierde rust. Via Schietecoven kwamen we langs Huize Vliek. Dit was een grote hofstede die fraai gerestaureerd werd. Nu bereikten we de 5e rust in Raar.
Verkeerd gelopen
Nadat we een tijd door de bossen hadden gedwaald kwamen we in Houthem op een verkeerweg. Wandelaars voor ons bleven rechts lopen, maar wij gingen links lopen om van de schaduw van de huizen te profiteren omdat het zo warm was. Opeens zagen we een pijl naar links wijzen, die aan de rechterkant van de weg verdwenen was. Daarop waarschuwden we de wandelaars die rechts liepen. Een paar honderd meter verderop zagen we weer wandelaars verkeerd lopen.
Frescoschilderingen
We liepen langs de Sint Gerlachus kerk en zagen de deur half open staan. Daarop besloten we eens een kijkje binnen te nemen. De kerk was gebouwd van 1720-1727. Vroeger stond er een kloosterkerk. Sint Gerlachus zou hier in 1165 hebben geleefd. In 1751 bracht de Duitse schilder Johann Adam Schpf freskoschilderingen aan in het interieur. In 1971 werd een aanvang gemaakt met de restauratie van het schilderwerk. De freskoschilderingen waren hele mooie, grote muurschilderingen. Vlak voor de finish voerde het parkoers nog over een steil bospad. Deze dag was het de hele dag droog en vrij zonnig en warm geweest
Schutterskoningin
Vanaf 17.00 uur werd een schietwedstrijd georganiseerd onder het motto "wie wordt de beste schutter van de Vierdaagse". De schietwedstrijd werd georganiseerd met medewerking van de Flobertclub Sint Rochus. Het Zuidhollandse OLAT-lid Jans Griethuizen werd de schutterkoningin. Trots liet ze de dagen daarop de fraaie medaile zien die haar daarvoor was uitgereikt.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg