tweede dag van de 4e Heuvelland wandel4daagse 1991 overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 4e Heuvelland vierdaagse van 8 t/m 11 augustus 1991
heuvelland4daagsestartlokatie Op donderdagochtend 8 augustus 1991 werd een man uit een plaatsje onder de rook van Amsterdam uitgewuifd in de stralende zon. Zijn vrouw riep hem nog na: "je treft het vandaag". Na Eindhoven gepasseerd te hebben begon het te regenen tot in Vilt, bij Valkenburg waar de start was van de Vierdaagse Heuvelland Wandelingen. Wijzelf zaten 's-ochtends nog in de tent op een camping op 2 km afstand van de start. Naast ons had de wandelgroep "Struikgewas" hun tenten opgeslagen. Het had de vorige avond en nacht zwaar geregend en geonweerd. Rond 7 uur regende het nog flink. Dit tijdstip was ook de starttijd van de wandeltocht.
Modderprut
Toen het om half acht nog regende besloten we maar naar de start te gaan. Gewapend met paraplu begaven we ons op pad. Over een pad langs de Geul werd koers gezet richting Valkenburg. Over een minder aantrekkelijk asfaltparkoers werd Valkenburg betreden. In het centrum van Valkenburg voerde het parkoers evenwel langs fraaie gebouwen. Eveneens langs de Geul verlieten we Valkenburg en liepen respektievelijk langs de kastelen Schaloen en Oost. We liepen langs de Sint Maurituskerk in Schin op Geul. Oorspronkelijk was dit een romaanse pijlerbasiliek. Even verder was de eerste rustpost.
Over voornamelijk asfaltwegen liepen we naar Wijnandsrade. Enige malen liepen we onverhard maar dan was het af en toe ook flink modderig. Niet die "gewone" modder die je op wintertochten meemaakt maar klei-achtige modderprut. Zo was er een pad langs een ma´sveld waar midden over het pad een grote plas lag. In die plas lag een "eilandje". Nu hoorden we iemand achter ons zeggen: "als we nu eerst naar dat eilandje stappen ....". Maar toen hij daarop een stap had gedaan zakte hij tot over zijn schoenen in de modder weg.
In de lus van de 42 km zaten vrij veel onverharde paden. Het hoogte punt werd hier het paadje door een aardappelveld. Over dit pad werd steeds de keus gemaakt ˛f in de plas stappen en hopen dat die plas niet diep was ˛f in de modder stappen en hopen dat je niet te ver weg in de modder zakte. Na Wijnandsrade voerde het pad weer veel over asfaltwegen naar Schin op Geul waar weer een rust was. Van Schin op Geul voerde het parkoers langs de verkeersweg door Oud Valkenburg naar Valkenburg. Na het zeer drukke centrum van Valkenburg liepen we langs de Geul de plaats uit. Over een leuk smal en stijgend bospad werd de finish bereikt.
Later, de volgende dag, hoorden we dat flinke stukken verlegd waren, omdat bospaden onverantwoord waren om nog te belopen door de glad/natheid.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg