|
|
Kersen-Euraudax tocht
|
Op zaterdag 27 juli 1991 organiseerde het Comitee Limburg van de Stichting Euraudax Nederland een 75 km vanuit Stein. Evenals het vorige jaar werd deze tocht als dagtocht georganiseerd. De start was om 6.30 uur. Er was een maksimum temperatuur van 25° voorspeld met droog weer zodat 90 % al bij de start in korte broek vertrok.
Het parkoers slingerde enorm zodat een echte beschrijving van het parkoers voor ons niet mogelijk was. Maar globaal voerde het parkoers in de driehoek Sittard, Maastricht en Valkenburg. In alfabetische volgorde voerde de tocht door de plaatsen (dorpen, buurtschappen en / of gemeenten van) Beek, Berg en Terblijt, Bunde, Elsloo, Geulle, Houthem, Kasen, Klein Haasdal, Leutherhoek, Maasband, Maastricht, Meerssen, Schieteco ven, Schimmert, Stein, Terhagen, Ullestraten, Urmond en Valkenburg.
De eerste plaats waar we doorheen liepen was Elsloo. Hier liepen we langs een bungalow waar aan de voorgevel een opgezette arend hing. De arend is de herkenning van Euraudax. Elsloo is zeer heuvelachtig en doet buitenlands aan. Verder kwamen we langs het kasteel van Geulle.
In Geulle aan de Maas was op 10 km de eerste wagenrust terwijl op 19 km de eerste grote caférust van 25 minuten te Bunde was. Op 25 km was de tweede wagenrust. We kwamen verschillende malen langs kersenboomgaarden. Omdat hieromheen geen hekwerken stonden lieten we deze kersenboomgaarden niet onbetuigd. Kenners zeiden dat het morellen betroffen. Dit zijn een soort zure kersen. In Schimmert was in de Remigius Hoeve de grote 60 minuten rust op 31 km. Wij schoven bij aan een tafel die op een overdekte binnenplaats stond. Naast witte en bruine boterhammen lagen er ook broodjes. Als broodbeleg kon je kiezen uit drie soorten vlees en kaas. Daarnaast was er voor ieder een flinke punt vlaai. Aangezien niet iedereen hoefde waren er wandelaars die derhalve maar 2 of 3 stukken namen.
Na nog een wagenrust op 38 km kwamen we door het plaatsje Meerssen. Hier liepen we vlak langs de grootste (letterlijk en figuurlijk) bezienswaardigheid van deze plaats namelijk de Basiliek van het Heilige Sacrament. Dit imposante bouwwerk geldt als het fraaiste voorbeeld van gotische bouwkunst in Limburg. De kathedraal van Reims heeft model gestaan voor het 14e-eeuwse gebouw.
Wij liepen op dat moment achter in de groep. Voor ons zagen we een paar mensen de kerk in gaan en wij besloten dat ook te doen. We konden ons maar een zeer korte blik in deze kerk werpen, maar we waren diep onder de indruk van wat we hier binnen zagen. Zoals gezegd verlieten we
weer spoedig de kerk want de wandelgroep liep ondertussen door.
Op 50 km was weer een caférust van 30 minuten te Ulestraten. Hier werden we verwend met een soort puddingbroodjes en koffie. Ten zuiden van Elsloo was op 59 km weer een wagenrust. Op de wagenrusten kon je zoveel drinken als je wilde. Echter wel in het korte bestek van ± 5 minuten. Maar 4 bekertjes fris gingen er toch steeds wel in.
Er was nog een wagenrust op 68 km in buurtschap Leutherhoek bij Maasband. Daarna liepen we nog door het schilderachtige plaatsje Urmond met zijn mooie Schippershuis met een mooie gevel in Maaslandse renaissance-stijl. Ook de Martinuskerk was imposant, een kerk uit 1793. Rond 21.15 uur werd de finish in Stein bereikt op 75 km.
Het was een fraai parkoers met vele hellingen. Af en toe zaten er ook flinke stukken onverhard in. Door de regenval van de voorgaande dagen waren trajekten modderig en dat deed ons dan aan WS78 tochten denken. Regelmatig zagen we aan de gevels van huizen grote bakken met fraaie bloeiende geraniums. Naast Nederlanders deden er ook vele buitenlanders mee uit België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Er waren deelnemers uit Wiesbaden in Duitsland en Nancy in Frankrijk. De jongste deelnemer was 14 jaar en de jongste deelneemster was 15, bijna 16 jaar.
De organisatie zat ook prima in elkaar. In elke rust waren voldoende zitplaatsen. Door de warmte was er onderweg nog éénmaal een ekstra waterpost. Men is voornemens om deze 75 km dagtocht voortaan steeds op de laatste zaterdag van juli te organiseren. Er gingen 79 wandelaars van start.
|
Henri Floor & Coos Verburg
|