tweede dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1991 Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 1e wandeldag Apeldoornse Vierdaagse, dinsdag 9 juli 1991
medaille 20 km

Langs berg en bos,
langs beek en hei,
vier dagen lang genieten wij

We verlieten Apeldoorn in zuidelijke richting. Bij het NS-station aangekomen stond net een trein op punt van vertrekken. Daardoor was de spoorwegovergang gesloten. Daarop namen we het tunneltje onder het spoor door. Op ± 6 km was net voorbij de snelweg de eerste verzorgingspost. Met een bak koffie nuttigden wij ons ontbijt hier.
Daarna liepen we verder. Eerst naar Lieren. Bij het plaatselijke stationnetje van de Veluwse Spoorweg Maatschappij, waar enige oude wagons stonden, verlieten we Lieren weer. Over veldwegen zetten we koers naar de bossen bij camping "De Bosrand". Daarna stond een tijdlang de oude spoorlijn van Apeldoorn via Loenen naar Eerbeek centraal in onze wandeling. Diverse malen kruisten we de spoorlijn totdat we uiteindelijk bij het oude stationnetje van Loenen aankwamen. Daarbij liepen we door bossen en over heuveltjes met mulle zandpaden. Na een blik geworpen te hebben op kasteel Ter Horst volgden we even een trajekt van het Gelre pad.
Op ± 15 km was een officiële rust in Hotel Restaurant Café Den Eikenboom te Loenen. We besloten deze rust over te slaan omdat 3 km verderop een verzorgingspost was. En die vinden we gezelliger. Over een paar leuke smalle paden bereikten we die verzorgingspost op 18 km en dronken er melk en karnemelk. Dit werden ook de komende dagen onze vaste dranken om onze dorst te lessen.
Nu begon de lus van de 50 km. Dit was werkelijk een heel mooi parkoers door de bossen en over heidevelden van de Loenermark. Daarbij hadden we regelmatig ook fraaie vergezichten. Bij het zuidelijkste gedeelte van de Loenermark, op de Zilvense Heide, kwamen we langs de ijkbasis. Hier wordt ten behoeve van de landmeetkunde lengtemetingen geijkt. Dat geschiedt met behulp van Lichtinterferentie (=werking van lichtgolven op elkaar bij samentreffen) tot 0,05 mm nauwkeurig. De totale lengte van de ijkbasis bedraagt 576,09226 meter. Even verderop troffen we in een afgezet gedeelte van bos en heide een schaapskudde. Eenmaal voerde ons pad omhoog en bleven daarna enige tijd fraaie vergezichten houden op grasvlakte met op de voorgrond verspreid staande bomen en verderop bossen. Ook voerde het pad éénmaal over heuveltjes om dit tenslotte over een 111 treden tellende trap weer af te dalen. Over een wildrooster kwamen we op een grasvlakte met aan het einde daarvan een schaapskooi.
Op ± 29 km was weer een verzorgingspost, dezelfde als op ±18 km. Via de erebegraafplaats van Loenen en over paden langs sprengen werd de parkeerplaats De Loenense Waterval bereikt. Hier was een rust op ± 36 km.
Door bossen en langs vennetjes en heidevelden liepen we vervolgens door het Reeënbos. Op ± 39 km passeerden we een rust op camping De Hertenhorst. Door het centrum van Beekbergen werd op ± 45 km nog een verzorgingspost bereikt. Eerst door een nieuwe wijk en daarna door een oude wijk werd de finish bereikt na 9 uur en 20 minuten op pad te zijn geweest. Later bleek dit voor ons de snelste tijd te zijn geweest. De totale afstand bedroeg 50,8 km. Het was een mooie,droge wandeldag geweest met af en toe wat zon bij een maximum temperatuur van ± 20°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg