Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met Euraudax voor de eerste keer vanuit Driebergen
arendkop Dit is het wapen van Driebergen. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag
Zwaar parkoers van eerste Euraudax wandeltocht vanuit Driebergen.
Nadat het afgelopen vrijdag 15 februari 1991 zwaar had gesneeuwd en gladde wegen waren voorspeld, zag het er somber uit voor deze 50 km wandeltocht. Op die vrijdagavond kwamen vele telefoontjes binnen of de tocht wel door zou gaan.
Zaterdagochtend 16 februari 1991 was om precies 9 uur de start vanaf sportaccommodatie Hoenderdaal. Er waren 48 deelnemers. Een zeer respectabel aantal. De deelnemers kwamen her en der uit den lande zoals Hengelo, Middenmeer (in de kop van Noord-Holland), Hoogvliet (bij Rotterdam) en Bocholtz (Zuid-Limburg). Bovendien waren 4 deelnemers afkomstig uit Duitsland (Keulen en Wiesbaden). In een Euraudax wandeltocht wordt, in een groep, met een snelheid van 6 km per uur gewandeld. Daarnaast zijn er 3 verplichte rustposten.
Het parkoers voerde globaal als volgt: Eerst werd koers gezet naar de Heidetuin. Via de Arnhemse Bovenweg werd koers gezet naar landgoed Bornia. Over verschillende paden in Bornia had nog niemand voor ons een spoor in de sneeuw gemaakt, zodat het goed oppassen geblazen was om het juiste pad te volgen in de ± 20 cm hoge sneeuw. Via Groot Heidestein liepen we naar het Zeisterbos. Bij Huis ter Heide werd de A28 overgestoken en in de MacDonalds was een eerste verzorgingspost. Hier meldden zich de eerste twee uitvallers. Door de bossen van Bosch en Duin werd Den Dolder bereikt. In het plaatselijke Dorpscentrum was de eerste grote rust op 18 km.
Staatje dat aangeeft welke afstanden je in Euraudax verband dient te lopen om voor de desbetreffende arend in aanmerking te komen Langs de spoorlijn in de richting van Amersfoort liepen we langs de vliegbasis Soesterberg. Na NS station Soestduinen werden de bossen en de zandvlakte (nu sneeuwvlakte) van de Korte Duinen doorkruist. In de bossen Birkhoven werd de dierentuin van Amersfoort bereikt. Bij de start was het droog en het weer begon zich steeds meer te beteren. De zon brak zelfs door. Zoveel mogelijk door de bossen van het Bergkwartier en de Galgenberg liepen we naar het AC restaurant in Oud Leusden, op de grens met Amersfoort.
Hier was de 2e grote rust op 30 km en meldde zich de 3e en tevens laatste uitvaller. Vanwege de zwaarte van het parkoers werd besloten om het parkoers met ± 1˝ km in te korten. Volgens de parkoersbeschrijving zou de tocht officieel 51 km en 375 m lang zijn.
Daarna liepen we door de landgoederen van Den Treek. In Café Restaurant Bergzicht was de 3e en laatste grote rust op 40 km. Eigenlijk was voornoemd café restaurant gesloten vanwege de krokusvakantie. Maar de afspraak was al zo lang geleden gemaakt (juli 1990) dat men toen nog niet wist wanneer de krokusvakantie viel.
Speciaal voor ons werd de open haard aangelegd. Door landgoed Noordhout werd de Traay, ter hoogte van het viaduct onder de snelweg, bereikt. Langzaam aan begon het donker te worden. Over het fietspad langs de snelweg tussen het kerkhof en de Grote Kom werd de Arnhemse Bovenweg weer bereikt, Over het voormalige Seminarie terrein en het kerkje van Rijsenburg werd de finish rond 18.45 uur bereikt.
Er waren wandelaars die na afloop zeiden, dat ze vonden dat de zwaarte van deze 50 km wandeltocht vergelijkbaar was met een (normale) tocht van 75 km. In Euraudax verband worden namelijk, elders in Nederland, naast deze 50 km ook de afstanden van 25, 75, 100, 125 en 150 km georganiseerd.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg