Vorig WS78 verslag volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Het nalopen van een WS78 wandeltocht vanuit Apeldoorn

embleem WS78 Dit is het wapen van Apeldoorn. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 26 januari 1991 liepen we de WS78 wandeltocht vanuit Apeldoorn na. Deze tocht was oorspronkelijk georganiseerd op zaterdag 6 oktober 1990. Maar toen kon Coos niet lopen vanwege een gebroken elleboog. Hoewel de elleboog nog niet helemaal genezen was, kon wel weer als vanouds gewandeld worden.
Het was nog wat donker toen wij 's-ochtends om kwart over acht met de trein in Apeldoorn aankwamen. De lampen van de lantaarnpalen waren nog aan. Het was een kwartiertje lopen naar de start. Na 5 km verlieten we de "bewoonde wereld". We kwamen langs een weiland waar een groep schapen ons toemekkerden. Nadat we ons best deden om hun gemekker zo goed mogelijk te beantwoorden kwamen ze zelfs naar ons toe gelopen. Na een "conversatie" vervolgden we ons pad en kwamen even later langs een spreng, een gegraven beekje. We genoten met volle teugen van het mooie bosparkoers.
Op 14 km liepen we ter hoogte van het Lierderholt, een bekende rustplaats tijdens de Apeldoornse vierdaagse. Bij Schenkenshul liepen we over een heide gebied. Op 20 km hadden we onze grote rust in CR Het Deelerhof te Hoenderloo. In het plafond stonden, op richels, honderden eierdopjes. In totaal stonden er ±1300 verschillende eierdopjes. In de kelder hadden ze nog twee emmers vol met dubbele eierdopjes.
Zowel voor als na de rust liepen we enige km's over asfaltwegen, maar spoedig dwaalden we verder door het Hoenderloosche bos. Vanaf een fraai pad over de Hoog Buurlosche heide hadden we fraaie vergezichten. We zagen een groot aantal masten van Radio Kootwijk. Weer in de bossen bereikten we twee schaapskooien op Hoog Buurlo. De deuren van de beide schaapskooien stonden open en we zagen er opvallend veel jonge lammeren. Aan de voeten van de schaapsherder lag een lam dat op die dag geboren was. Het probeerde al op zijn poten te staan, maar dat lukte nog niet. Hier bij de schaapsherder lagen een aantal schapen die drachtig waren. De schaapsherder vertelde dat hij 's-zomers op vakantie ging naar de bergen en daar ook schaapskudden opzocht.
Nadat we de A1-snelweg waren overgestoken liepen we langs een oude kerk met een begraafplaats er bij. Dit is één van de weinige "natuurbegraafplaatsen" in Nederland. Zo stond er dat er als grafsteen alleen zwerfkeien gebruikt mochten worden. Verder worden kunst en plastic bloemen verwijderd. Via Assel werd over De Alkenschoten, Het Asselsche veld en het Orderbosch Apeldoorn weer bereikt. Rond half vijf kwamen we op het station aan. Het was een wat sombere dag geweest met temperaturen rond het vriespunt. In de bossen waren kleine plassen bevroren. Hier probeerden we wel eens de stevigheid van het ijs. Maar we wonnen steeds. Deze tocht had voor Coos nog een feestelijk tintje. Het was haar 100ste officiële WS78 wandeltocht.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg