Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 vanuit Oss

Dit is het wapen van Oss.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Dit is een oud wapen van Oss.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 24 november 1990 organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Oss. De start lag vlakbij het NS-station en was vanuit Café-Restaurant "De Fleur", Zalen 't Oude Theater. In de zaal van 't Oude Theater vielen natuurlijk meteen de twee zwarte pieten op. In het toespraakje voorafgaande aan de tocht had Klaas ons sneeuw belooft. Maar zoals dat gebruikelijke is bij weersvoorspelling bleek dit ook eens niet uit te komen.
Oss ontwikkelde zich na de tweede wereldoorlog zeer snel, mede door de vestiging van een groot aantal bedrijven waaronder een groot vleeswaren fabriek en een groot farmaceutisch bedrijf. Langs een groot vleeswarenfabriek verlieten we het centrum van Oss. Vlak voor de finish liepen we langs het grote farmaceutische bedrijf. Na zo'n 2½ km bereikten we de Osseheide overgaand in het Dofca park.
Op een kruising stond een klein open kapelletje. Waar het eigenlijk omging, een Mariabeeld of iets dergelijks ontbrak helaas. Maar dit was er wellicht tijdelijk uitgehaald wegens renovatie. Daarna kwamen we in het natuurgebied Herperduin. We staken de snelweg A50 over en bereikten even later de soeppost op 10 km. We waren hier inmiddels in de gemeente Schaijk aangekomen.
Na de soeppost betraden we boswachterij Nistelrode. Hier voerde het parkoers over een paar hele leuke smalle golvende bospaden. We staken enige malen een wildrooster over en moesten ook menigmaal door klaphekjes. Dit soort omschrijvingen zal de gewaarde lezers en natuurwandelaars duidelijk de indruk geven dat het parkoers hier heel mooi was.
Na de Slabroekse heide betraden we het ± 4000 ha grote natuurmonument De Maashorst. Op afstand passeerden we het dorp Slabroek waar het bezoekerscentrum is gelegen van het voornoemde natuurmonument. Door de bossen Udenoord en Steenbergen werd de grote rust bereikt. Deze was gelegen op Camping De Heische Tip te Zeeland. We hadden nu 21 km afgelegd. Het parkoers liep verder door het natuurmonument De Maashorst en de bossen Schaijkse Heide werd doorkruist. Langs de plassen van recreatieoord Hofmans werd de koffiepost bereikt. Deze lag vlak nadat we de snelweg A50 hadden overgestoken in de gemeente Schaijk.
Nu bereikten we het oostelijke deel van het natuurgebied Herperduin. Hier liggen fraai enige vennen. Bij het Klompven staken we enige boogbruggetjes over. We moesten hier oppassen, want in een van de bruggetje ontbrak een balk.
Op 37 km werd, op de grens van Oss en Berghem, in Berghem de fruitpost bereikt. Hier troffen we Martha. Zij heeft al heel vaak WS78 wandeltochten meegelopen, maar een 40 km is nu voor haar te veel. Omdat het wandelen voor haar veel betekent en WS78 het trefpunt van veel wandelaars is, reist zij met de bus naar de grote rust om vandaar op haar eigen tempo rustig naar de finish te "hobbelen".
Net toen we de finish hadden bereikt, kwam daar een kompleet muziekkorps binnengelopen bestaande uit maar liefst 20 zwarte pieten. Naast uiteraard sinterklaasliedjes werden ook een paar eigen nummers ten gehore gebracht. Ook sinterklaas was present en spoorde de aanwezigen aan om toch trouw liedjes mee te zingen. Tijdens het optreden kwamen nog eens 5 kleinere zwarte pieten binnengehuppeld. Onder de deining van de muziek zwierden ze door de zaal om deze weer spoedig te verlaten.
Nadat bij de start van de tocht een waterig zonnetje had geschenen probeerde wat lichte regen grip op de dag te krijgen. Dat lukte gelukkig niet. De regen heeft dan ook niet veel voorgesteld waardoor het een vrij droge dag is geworden. Het was behoorlijke fris met een maximum temperatuur van ± 4°. Vooral op open stukken, waar de wind vrij spel had, was het echt koud. De exacte afstand bedroeg 40,6 km. Onder de deelnemers bevond zich ook de 11 of 12 jarige Bianca. Zij had bij haar vader de wens uitgesproken om mee te mogen doen aan de Nijmeegse vierdaagse. Haar vader vond dat goed onder de voorwaarde dat ze, ter voorbereiding, minimaal 5 WS78 tochten had gelopen. Deze dag was haar derde WS78 tocht.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg