Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 vanuit Baarn op 20 oktober 1990

embleem WS78
Rond kwart voor negen kwam het bericht bij het startbureau binnen dat er een gifauto was omgevallen op het parkoers. Dit was op een cruciaal punt in de wandelroute. Namelijk bij een viaduct. Niemand mocht meer langs dit punt. Klaas, de voorzitter van WS78, ging polshoogte nemen om te kijken hoe lang het zou duren voordat dit punt zou worden vrijgegeven.
Er werd echter besloten om een ander parkoers te volgen naar de soeppost te Eemnes. Hierdoor werd een fraai parkoers overgeslagen. Het betrof een traject over een lange grasdijk langs de Eem die door de Zuidpolder te Veld zou voeren. Om 10 minuten over negen werd het startsein gegeven voor deze WS78 wandeltocht met als vertrekplaats Baarn.
Over een "autoparkoers" verlieten we Baarn. We liepen onder de A1 snelweg door. Eveneens over een "autoparkoers" liepen we naar Eemnes. Ter hoogte van Eemnes Binnen kwamen we langs een kleine, maar fraaie kerk met (verhoudingsgewijs) grote toren. In Eemnes liepen we door een paar leuke straten met karakteristieke huisjes, langs de plaatselijk kerk naar de soeppost op 11 km.
Dit is het wapen van Eemnes. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Dit is het wapen van Baarn. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Hier stond Coos al lang op me te wachten. Ruim een week te voren was zij geopereerd aan haar rechterarm omdat haar elleboog gebroken was. Het was nog onverantwoord om hiermee te wandelen.
Er volgde even een mul parkoers door het Goois Natuurreservaat. Daarna bereikten we Blaricum. Dit is een typisch Goois brinkdorp, met een dorpskern dat tot beschermd dorpsgezicht is verklaard. Op korte afstand liepen we langs de Nederlands Hervormde kerk van Blaricum. Hier staat de Erfgooiersboom. Dit is een uit één boom gehakt monument ter herinnering aan de Erfgooiers, de rechthebbende bewoners van het Gooi.
De benaming Erfgooiers ontstond in de Middeleeuwen. Toen kregen de onderdanen van de landheer het recht de gemeenschappelijke zogenaamde markegronden te gebruiken om het vee op te laten grazen, hooi te winnen of turf te steken. Elke boer kreeg rechten op een bepaald deel van het gemeenschappelijk weidegebied. Als een Gooier eenmaal deze rechten had, wilde hij ze van vader op zoon behouden, vandaar de naam Erfgooiers.
Daarna zetten we koers naar het natuurreservaat. Vlak voor de 36,4 meter hoge Tafelberg draaiden we van de tafelberg af en liepen verder over de Blaricummer heide. Hier hadden we vergezichten en zagen een grote kerk te Hilversum. Via de Larenberg bereikten we de dorpskern van Laren.
Hoewel Laren een gezellig centrum heeft vonden we het wat overdreven om het parkoers dwars door het centrum te laten lopen. We liepen daarbij langs de imposante basiliek van Johannes de Doper. We liepen nog een keer onder de A1 snelweg door en zetten koers naar de Zuiderheide en 't Blukbos. Vlak voor Theehuis 't Bluk sloegen we af om koers te zetten naar Motel restaurant De Witte Bergen, waar de grote rust was.
Bij Theehuis 't Bluk waren opvallend veel hekwerken geplaatst voor een betere beheersing van het plaatselijke onderhoud. Zo graasden er koeien die we trouwens niet zagen. Van een wandelaar hoorden we later dat die vlaaien in Theehuis 't Bluk prima smaakte. In de grote rust was een aparte, grote zaal gereserveerd voor de wandelaars.
Na de grote rust kwamen we vrij dicht langs het vogelreservaat Laarder Waschmeer. We liepen onder de snelweg A27 door en kwamen in de bossen van De Hooge Vuursche. Bij het naderen van Huize Groeneveld zagen we dit statige huis fraai weerspiegelen in het er voor liggende water. Dit was echter de achterzijde van het Huis, want even later liepen we langs de fraaie voorgevel.
We haalden drie wandelaars in die het Graaf Floris V pad liepen. We hadden trouwens al vrij vaak wit/rode markeringen gezien. Op 31 km was de koffie/theepost gelegen, reeds in de gemeente Baarn. Langs het Koningin Emmapark of te wel het grondgebied dat bij Paleis Soestdijk behoort kwamen we in het Baarnse bos terecht. Op de Koningslaan hadden we de ene kant uitzicht op paleis Soestdijk en naar de ander zijde op de Gedenknaald. Bij deze Gedenknaald stonden twee oude schietkanonnen. Dit monument gedenkt de slag van Quatre Bras bij Waterloo. Op 37½ km was nog de fruitpost. De totale afstand bedroeg 39,725 km. Het was de hele dag droog bij een maximum temperatuur van 18°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg